Miten olisi karkotus Yhdysvaltoihin?

Englantilainen opiskelija Richard O’Dwyer on pahoissa ongelmissa. Hän ylläpiti sivustoa, jolla linkitti muilta sivustoilta katsottavissa oleviin TV-ohjelmiin. Kaikki, mitä hän teki, oli hänen kotimaassaan laillista – mutta se ei häntä auttanut.

Yhdysvaltain tulliviranomaiset takavarikoivat O’Dwyerin sivuston, tvshack.netin, domain-osoitteen jo kesäkuussa 2010. Tämä onnistui, sillä .net -osoitteita hallinnoidaan Yhdysvalloista käsin. O’Dwyer reagoi tähän vain rekisteröimällä uuden domainin, johon jenkkiviranomaisilla ei ollut hallintaa. Kaikki hyvin? No ei.

Vain kuukausia myöhemmin poliisit, mukanaan kaksi tuntematonta amerikkalaista miestä, tulivat vierailulle O’Dwyerin kotiin. Tämä oli jo varsin erikoinen huomionosoitus. Ihan ystävällismielisen keskustelun jälkeen hän päätti vapaaehtoisesti ajaa sivustonsa alas, välttääkseen mahdolliset ongelmat.

Joka tapauksessa häneltä takavarikoitiin tietokoneita. Mutta kun ei ollut tehnyt mitään väärää, niin miksi pelätä?

Pelon aihe materialisoitui keväällä 2011. Britannian poliisi oli kyllä päättänyt lopettaa jutun tutkinnan, mutta Yhdysvallat vaati O’Dwyeriä luovutettavaksi!

Ja tässä kuussa brittioikeus päätti, että O’Dwyer voidaan lähettää Yhdysvaltoihin tuomittavaksi rikoksistaan.

Vielä kerran: O’Dwyer ei tehnyt mitään mitään laitonta kotimaassaan. Myöskään hänen sivustonsa ei sijainnut amerikkalaisella palvelimella. ”Rikos” Yhdysvaltalaisia oikeudenhaltijoita vastaan tapahtui siis kokonaan maassa, jossa rikosta ei voinut tapahtua. Ja nyt tuon maan oikeus on määrännyt hänet luovutettavaksi Yhdysvaltoihin.

Yhdysvalloissa tuomio ”rikoksesta” voi olla vuosien vankeus. Plus tietenkin tähtietieteelliset korvaukset – joita O’Dwyer tuskin pystyy ikinä maksamaan.

Melko sanattomaksi vetää. Perusteluina oikeuden päätöksessä mainittiin, että rikos olisi vaikuttanut Yhdysvaltoihin; osa TV-ohjelmista oli amerikkalaisia, kuten oli osa niiden katsojistakin. Joten O’Dwyer oli edistänyt tai helpottanut rikosta Yhdysvalloissa. Linkittämällä toisten tarjoamia ohjelmia Isossa-Britanniassa.

Wired: US wins extradition of Richard O’Dwyer

ArsTechnica: US Wins Extradition of College Kid From England

6 vastausta artikkeliin ”Miten olisi karkotus Yhdysvaltoihin?

 1. Kuulostaa KGB:hen verrattavalta touhulta. Kaveri katoaa tässä tapauksessa oikeuden luovuttamana. Kansa kiittää ja kumartaa ”riippumatonta” oikeutta.

 2. Ei se mitään. Jos amerikkalaiset haluavat veronmaksajiensa riesaksi vielä ulkomaalaisia vankeja niin lähetään sinne 100000 vankia lisää. Jos ei omasta maanosasta riitä vapaaehtoisia niin kysytään Somaliasta taikka Kongosta populaa. Ilmainen ylläpito terveydenhuollon ja roka kolmesti päivässä luulisi houkuttavan tarpeeksi vapaaehtoisia. Mitä nyt vapaudesta.

 3. Suomen perustuslain 9 § 3 mom:

  ”Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan, karkottaa maasta eikä vastoin tahtoaan luovuttaa tai siirtää toiseen maahan. Lailla voidaan kuitenkin säätää, että Suomen kansalainen voidaan rikoksen johdosta tai oikeudenkäyntiä varten taikka lapsen huoltoa tai hoitoa koskevan päätöksen täytäntöönpanemiseksi luovuttaa tai siirtää maahan, jossa hänen ihmisoikeutensa ja oikeusturvansa on taattu. (24.8.2007/802)”

  Epäselväksi jää, tarkoittaako ”rikos” Suomen lain mukaista rikosta vai vain kohdevaltion lain mukaista.

 4. Oami:

  Eipä tuolla väliä, kun pitäisi kohdemaassa olla ihmisoikeudet ja oikeusturva taattu, eikä sitä voi kovin monesta maasta sanoa.

 5. ”Eipä tuolla väliä, kun pitäisi kohdemaassa olla ihmisoikeudet ja oikeusturva taattu, eikä sitä voi kovin monesta maasta sanoa.”

  Ton on pakko olla trolli tms. USA on maailman pahin ihmisoikeuksien rikkoja

 6. Täytyy myöntää, että kyrsii, muttei yllätä. Yhdysvalloissa elää n.5% maailman väestöstä, mutta neljännes maailman vangeista. Land of the Free ja sitärataa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*