ACTA oikeuteen, protestit jatkuvat

Muun muassa nettipiratismia koskeva kansainvälinen ACTA-sopimus menee EU-tuomioistuimen käsittelyyn. Tuomioistuin tarkistaa, vastaako sopimus EU:n perusoikeussäännöksiä. Päätös tehtiin sen jälkeen kun Saksa ja eräät pienemmät EU-maat olivat ilmoittaneet lykkäävänsä sopimuksen allekirjoittamista omalta osaltaan toistaiseksi. Käsittely tuomioistuimessa kestänee ainakin vuoden. Ks. EuroparlTV:n video aiheesta, sisältää Ruotsin piraattipuolueen europarlamentaarikko Christian Engströmin kommentit.

Seuraava kansainvälinen ACTA-mielenosoituspäivä on lauantaina 10.3. Suomessa mielenosoitus pidetään tällä kertaa Tampereella. Kokoontuminen klo 14 Sorsapuistossa, josta marssitaan Keskustorille. Keskustorilla puheita. Tuo mukaan omat kylttisi, ideasi ja tarmosi! Järjestäjinä ovat Pirkanmaan piraatit, Tampereen vasemmistonuoret ja Tampereen vihreät nuoret. Ilmoittautua voi Facebookissa. Banderolleja ja kylttejä suunnitellaan Hämeen Vasemmistonuorten toimistolla (Näsilinnankatu 22 A, toinen kerros, summerissa lukee ”Vasemmistonuoret”) 9.3. klo 18.00.

Helsingissä pidettiin 25.2. jo toinen ACTA-mielenosoitus, johon osallistui reilu parisataa ihmistä. Lisäksi Lahdessa pidettiin samana päivänä mielenosoitus, jossa oli osanottajia reilu parikymmentä.

Iron Sky- ja Star Wreck -elokuvaprojekteista tuttu ohjaaja Timo Vuorensola piti puheen Helsingin mielenosoituksessa, kuten myös Helsingin piraattien puheenjohtaja Raoul Plommer sekä Vasemmistonuorten ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden edustajat. Helsingin mielenosoituksista löytyy runsaasti videoita YouTubesta.

Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) lähetti mielenosoitukselle kirjalliset terveiset:

Kansalaiset ovat esittäneet ACTA-sopimusta kohtaan voimakasta kritiikkiä.  On hienoa, että meillä Suomessa ja laajemminkin Euroopassa on aktiivinen kansalaisyhteiskunta, joka saa  aikaan muutosta. Euroopan komissio päätti keskiviikkona pyytää Euroopan unionin tuomioistuimen lausuntoa Acta-sopimuksesta ja sen yhteensopivuudesta perusoikeuksien kanssa.

Otin tiedon ilolla vastaan. EU-tuomioistuimen päätöksen saaminen asiassa on todella tervetullut uutinen, koska se selventää tietoa Acta-sopimuksesta ja sen vaikutuksesta. Avoimuuden lisääminen Acta-sopimuksen ympärillä on erittäin tärkeää, sillä sopimusneuvotteluissa korostui pitkään avoimuuden puute.  Kansalaisten Acta-sopimusta kohtaan esittämä kritiikki ja huoli on otettava vakavasti ja asiasta on voitava käydä avointa keskustelua. Me Vihreät tulemme seuraamaan asiaa tarkkaan.

Helsingin piraattien puheenjohtaja Raoul Plommer varoitti mielenosoituksessa pitämässään puheessa tuudittautumasta siihen, että ACTA olisi kaatumassa:

Nyt euroopanlaajuinen, ennennäkemätön liikehdintä Internetin vapauden puolesta on jo vaikuttanut päättäjiin, ja komissio on laittanut ACTA:n jäihin odottamaan Euroopan tuomioistuimen arviota. Älkää antako sen kuitenkaan hämätä: tämä on pelkkää viivytystaktiikkaa! Komissio pelkää, että jos ACTA nyt tulisi parlamentin äänestykseen, se torjuttaisiin. Se torjuttaisiin samalla tavalla kuin monet muut epädemokraattisesti junaillut kabinettisopimukset.

Voi olla, että tuomioistuin vaatii sopimukseen tehtäväksi joitakin kosmeettisia korjauksia, joiden jälkeen sopimusta yritetään taas ajaa läpi ilman, että olennainen sisältö olisi muuttunut. Nyt saatiin lähinnä hengähdystauko, ja sekin pitää käyttää hyödyksi aktiiviseen vastustukseen.

Lisätietoja:
Effin Ville Oksasen tuorein blogikirjoitus ACTA-sopimuksesta
Edrin kirjoitus ACTA:n odotettavissa olevista käsittelyvaiheista

Effin ACTA-sivusto

5 vastausta artikkeliin ”ACTA oikeuteen, protestit jatkuvat

  1. Pitäs olla jo laki siinäkin, että salassa valmisteltuja lakeja ei edes voisi hyväksyä.

  2. Mikko: Kyseessä on kauppasopimus, ei lakiesitys. Suomen osalta ACTAsta on käyty ”suht” julkista keskustelua ja ulkoasiainministeriö on järjestänyt parikin kuulemistilaisuutta ja seminaaria aiheesta joskus vuonna nakki. Kansalliset kriteerit täyttyvät, mutta jokin avoimuuden varmistus olisi kansainvälisellä tai ainakin EU-tasolla hyvä. :)

  3. Joonas: Sopimukset toimeenpannaan joka tapauksessa lainsäädännöllä ja sen vuoksi olisi kiva, etteivät ne putkahtaisi kansainvälisistä neuvotteluista valmiiksi annettuina, jotka nyt vaan on pakko hyväksyä. Jyrki Kasvi on kirjoittanut, kuinka sopimusluonnosta ei näytetty Suomessa edes kansanedustajille. En tiedä olisiko ihan noin suuri salailu ollut välttämätöntä edes muiden sopimusosapuolten vaatimuksesta.

  4. Pari hyvää pointtia (muilta kopioituja) nyt kun ACTA on piilossa.

    Siirtämällä ACTA tuomioistuimen jonoon päästiin lähes varmistamaan ettei nykyinen parlamentti äänestä siitä vaan välissä on vaalit.

    Sopimus vs. laki aspektista on hyvä huomata että sopimus myös lukitsee lakeja koska lainsäätäjä ei kovin herkästi yritä tai voi säätää lakia, joka rikkoisi sopimuksilla syntyneitä velvoitteita. Eli jos ACTA tulisi voimaan se veisi Suomelta lainsäädäntövaltaa koska ensin pitäisi pystyä muuttamaan sopimusta. (taisi olla Oksasen esiintuoma ongelma)

  5. Päivitysilmoitus: Virhemarginaali podcast 10: Ympärileikkaus | Virhemarginaali

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*