Uusi puolueohjelma

Piraattipuolue hyväksyi Tampereella 4.12. pidetyssä syyskokouksessa uuden puolueohjelman. Puolueohjelman ydinsisältönä säilyvät tietoyhteiskunta- ja kansalaisoikeuskysymykset. Niitä käsitellään aiempaa kattavammin. Myös talous- ja koulutuspolitiikkaan otetaan kantaa.

Lehdistötiedote
Uusi puolueohjelma verkkosivuilla
Uusi puolueohjelma pdf-tiedostona

Uuden puolueohjelman sisältö lyhyesti:

Sananvapaus ja yksityisyydensuoja

 • Teksti pysyi suurin piirtein ennallaan.
 • Lisättiin vaatimus voimakkaan lähdesuojan turvaamisesta.
 • Korostetaan oikeutta anonyymiin ja nimimerkillä tapahtuvaan viestintään.
 • Vastustetaan yleisiä biotunnisterekistereitä, kuten passien sormenjälkirekisteriä.
 • Tietosuojan osalta vaaditaan jokaiselle oikeutta saada tietää, mihin häntä koskevia tietoja käytetään.

Oikeusturva

 • Uusi osio, jossa halutaan turvata oikeudenmukainen oikeudenkäynti ja hyvän hallinnon takeet kaikille varallisuudesta riippumatta.
 • Jokaisella, jota vastaan viranomaiset ovat toimineet lainvastaisesti, on oltava oikeus kohtuulliseen korvaukseen ilman raskasta oikeudenkäyntiä.
 • Vaaditaan parempaa laillisuusvalvontaa.
 • Oikeuslaitoksella pitäisi olla paremmat edellytykset käsitellä erityisosaamista tai teknistä ymmärrystä vaativia tapauksia.
 • Kansalaisten yhdenvertaisuus voidaan toteuttaa mielekkäästi poistamalla ihmisten lainsäädännöllinen jaottelu erilaisiin ryhmiin.

Yksilönvapaudet

 • Uusi osio. Lain on taattava ihmisille mahdollisimman kattavat yksilönvapaudet, jotka mahdollistavat sellaisen toiminnan, joka ei loukkaa muiden vapauksia.
 • Yksilönvapauksia tulee rajoittaa ainoastaan sen ollessa välttämätöntä toisten vapauksien ja oikeuksien suojaamiseksi. Teon kieltämisen perusteeksi ei riitä se, ettei joku pidä siitä.
 • Yksilönvapauksiin kuuluu itsemääräämisoikeus silloinkin, kun se on haitaksi henkilön omalle terveydelle.

Tekijänoikeudet ja patentit

 • Teksti pysyi suurin piirtein ennallaan.
 • Vaaditaan tekijänoikeusloukkauksista määrättävien korvausten kohtuullistamista.
 • Halutaan nykyisen patenttijärjestelmän lakkauttamista.

Avoin hallinto ja demokratian kehittäminen

 • Kaikille vaaleissa ehdokkaita asettaville ryhmille rahallista tukea ja tasapuolisemmin media-aikaa Ylen ohjelmissa.
 • Vaaditaan parempaa tiedonsaantia hallinnon toiminnasta.
 • Kannatetaan kansalaisaloitteita ja kansanäänestyksiä.

Tietoyhteiskunta

 • Korostetaan avoimien ja vapaiden ohjelmistojen tärkeyttä asiaa koskevan aiemman kannanoton mukaisesti.
 • Korostetaan myös tutkimustiedon mahdollisimman vapaata saatavuutta.
 • Verovaroilla luotujen teosten ja tieteellisen tutkimustiedon tulee olla kaikkien vapaasti käytettävissä.
 • Halutaan luopua kesäajasta.

Talous

 • Uusi osio. Yleislinjaus talouteen on, että oikeudenmukaisen talouspolitiikan perusteena on koko yhteiskunnan etu ilman eri ryhmien vastakkainasettelua.
 • Sosiaaliturvan tulee pääosin perustua kaikkien kansalaisten vastikkeettomaan perustuloon, joka mahdollistaa kohtuullisen elintason ja kannustaa hankkimaan muita tuloja.
 • Sosiaaliturvan asiakkaiden tilitietojen järjestelmällistä tutkimista ei voida hyväksyä.
 • Verotusjärjestelmästä on vähennettävä monimutkaisuuksia ja byrokratiaa.

Koulutus

 • Uusi osio. Opetuksessa halutaan enemmän oman ajattelun ja tiedonhaun painottamista, jolloin asioiden ulkoaopettelu vähenee. Siirryttävä kokeisiin pänttäämisestä syvällisempään ymmärtämiseen.
 • Julkisella rahoituksella tuotetun oppimateriaalin oltava vapaasti käytettävissä ilman tekijänoikeudellisia rajoituksia.
 • Toisen kotimaisen kielen opiskelun tulee olla kaikilla oppiasteilla vapaaehtoista.
 • Opetuksen tulee olla yhteistä opiskelijan uskontokunnasta riippumatta. Uskonto erillisenä oppiaineena ei kuulu nykyaikaiseen opetukseen.
 • Oppisisällöt eivät saa olla ristiriidassa tieteellisen tutkimustiedon kanssa.

12 vastausta artikkeliin ”Uusi puolueohjelma

 1. Piraattipuolueen pitäisi olla järkipuolue. Ihan vaan sen takia että se on ainoa puolue, jonka ajamissa asioissa on järkeä. Vastaan KYLLÄ jokaiseen ylläolevaan kohtaan.

 2. Mitä varten tuo koulutus-osion tavoite, että oppisisällöt eivät saa olla ristiriidassa tieteenm

 3. Mitä varten tuo koulutus-osion tavoite, että oppisisällöt eivät saa olla ristiriidassa tieteen kanssa, on suunnattu? Onko kyseessä jonkunlainen pre-emptive isku kreationismin opettamista vastaan, vai oliko teillä jotain muuta mielessä?

 4. juu, opetushallitus teki tässä äskettäin peruskouluun Islaminkielisen uskonnon opetusta varten oppaan jossa kerrotaan että suomen järviseutu on Allahin ansoita ja tekosia.

  Eikö tämä kreationismia parhaimmillaan? Ai niin koska opas on tehty suvaitsevuuden nimissä tätä se ei tietenkään ole.

 5. Vastauksena Sarille: Kesäaika aiheuttaa erinäisiä terveydellisiä ja hallinnollisia ongelmia, eikä siitä ole todettu olevan mitään erityistä hyötyä. Jos ei itse ole kokenut tällaisia ongelmia, kannattaa tutustua linkkeihin joita olen sivulleni kerännyt.

 6. Vastaus teknohogille. Asia selvä.

  En oikein osaa mieltää asiaa sellaiseksi, jota PiPun pitäisi aktiivisesti ajaa, mutta ei se minua mitenkään myöskään häiritse. Olkoon siis siellä.

 7. Olen hieman myöhässä tämän kanssa, mutta kun tuo toinen kotimainen kieli pääsi puolueohjelmaan, niin mainitsenpa. Itse kannatan toista pakollista kieltä, jonka tulee olla vapaavalintainen. Pelkän kilpailukyvyn kannalta se on järkeenkäypä, sillä sen sijaan, että saamme työelämään valtaosin ihmisiä jotka osaavat vain suomea, ruotsia ja englantia, saanemme lopputuloksen suomi, englanti ja jokin muu kieli. Työnantajat varmasti ovat mielissään asiasta kun ei tarvitse esim. ranskan kieltä osaavia hakea muualta vaan sellainen saattaa jo löytyä yrityksestä.

  Toisaalta olen kyllä tavannut ihmisiä joilla oli tämän toisen kotimaisen kanssa suuresti ongelmia, eikä se ollut asennekysymys (englanti sujui myös huonosti, vaikka kuinka käytti aikaa opiskeluun). Siispä sanoisin ehkä että tuonkin pakollisuuden voi tapauskohtaisesti poistaa.

  Luokkakokojakin tuollainen tavallaan tasoittaa. Tällä hetkellä näiden ”neljänsien” kielten luokat harvoin täyttyvät (ja sen takia niitä tuskin tarjotaan useampia), kun taas pakolliset ovat joissain oppilaitoksissa tupaten täynnä.

 8. ”Oppisisällöt eivät saa olla ristiriidassa tieteellisen tutkimustiedon kanssa.”

  Tähän kysymykseen ei nähdäkseni vastattu riittävästi. Moinen vaade näyttää edelleen vähintään hassunkuriselta ellei läpeensä aivottomalta.

  Ei saa olla ristiriidassa tieteellisen tutkimustiedon kanssa… Okei, siis mikä ja mitä on ”tieteellinen tutkimustieto”? Kun sellaiseen vedotaan, mihin niistä vedotaan? Se triviaali pikkuseikka, että tieteellinen tutkimustieto on usein keskenään ristiriitaista, ei tullut nähtävästi mieleen.

  A propos, uskonnon opetus, katso: http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kotimaa/7014-piispanvaaliehdokkaat-yksimielisia-raamattu-ei-ole-luonnontieteen-oppikirja – Problems, officer?

 9. Hyvä juttu, että nyt otetaan vähän enemmän kantaa sellaisiinkin asioihin jotka vallanpitäjille tulee väkisinkin eteen. Se antaa äänestäjälle enemmän luottamusta ja rohkeutta oikeasti äänestää puolueen puolesta. Viimeksi äänestin, mutta vain siksi että arvasin puolueen äänisaaliin jäävän pieneksi. Nyt sellaista estettä ei ole, vaan voi oikeasti kuunnella miten ehdokkaat avaisivat näitä ohjelman kohtia käytäntöön.

  Henkilökohtaisesti olisin tosin toivonut vielä jonkinlaisen kohdan liittyen ympäristöön. Suhtautuisiko puolue vihreiden tapaan intohimoisesti ympäristönsuojeluun, välillä faktat unohtaen? Vai haluaisiko se mieluumin keskittää ne voimavarat oikeasti merkitseviin asioihin ja jättää turhat ympäristön nimissä tehdyt veronkorotukset vähemmälle? Tai kenties sitä ollaan peräti korporaatioiden etuja ajavia ekoterroristeja (en usko)? Tämä on kuitenkin nykyään sen verran iso asia tämä ympäristö, että olisi siihen joku suuntaus hyvä kai olla.

 10. ”juu, opetushallitus teki tässä äskettäin peruskouluun Islaminkielisen uskonnon opetusta varten oppaan jossa kerrotaan että suomen järviseutu on Allahin ansoita ja tekosia.

  Eikö tämä kreationismia parhaimmillaan? Ai niin koska opas on tehty suvaitsevuuden nimissä tätä se ei tietenkään ole.”

  Ei ole, koska suhteellisuudentaju. Ev. lut. uskonnonkirjoissa lukenee edelleen, että alussa Jumala loi taivaan ja maan. Tätä ei ole tapana pitää kreationismina. Ei myöskään virsiä, joissa kiitetään armollista luojaa.

  Tietenkin jos oppaassa oikeasti pyritään kiistämään evoluutio, asia olisi astetta vakavampi. Tällaisesta odottaisin kuitenkin jotain todisteita huhupuheiden sijasta.

 11. ”Se triviaali pikkuseikka, että tieteellinen tutkimustieto on usein keskenään ristiriitaista, ei tullut nähtävästi mieleen.”

  Peruskoulutasolla tämä ei ehkä ole kovin suuri ongelma. Toki vaikka jatkosodan syttymisen tai Rooman valtakunnan hajoamisen syitä voi olla vaikea opettaa niin, ettei se olisi jonkin tieteellisen näkemyksen kanssa ristiriidassa. Lisäksi ongelma olisi, että monia opettettavia asioita on pakko yksinkertaistaa, mikä on tietenkin ristiriidassa yksityiskohtiin pureutuvan tieteellisen tutkimuksen kanssa.

  Varsinainen riemu kuitenkin repeäisi yliopistotasolla, jos vaikkapa biologiassa ei saisi opettaa mitään mikä on ristiriidassa naistutkimuksen kanssa ja päinvastoin. Onnea vaan yritykselle, jos meinaatte saada professorit sopimaan siitä, mikä nyt on se kaikkein tieteellisin tiede jonka sääntöihin muiden tieteiden pitäisi taipua. Lisäksi jotkin alat, kuten taloustiede pitäisi suunnilleen lopettaa kokonaan, sillä about kaikki talousteoriat näyttäisivät olevan ristiriidassa jonkin muun talousteorian kanssa. Hmm… olisikohan tässä pointtiakin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*