Arhinmäki väärinkäyttää hyvitysmaksujärjestelmää

Ministeri Arhinmäki myöntää Aamulehdessä haluavansa väärinkäyttää hyvitysmaksujärjestelmää saadakseen ”riittävän tulon taiteilijoille”.

Hyvitysmaksujärjestelmän tarkoitus ei kuitenkaan ole minkään subjektiivisen ”riittävän tulon” takaaminen kenellekään. Sen tarkoitus on hyvittää laillisesta kopioinnista taiteilijoille aiheutunut mielipaha – tai siis väitetyt rahalliset tappiot. Siitä laillisesta kopioinnista, joka on vähentynyt koko ajan, samalla kun yhä suurempi osuus kopioinnista on kriminalisoitu. Myöskin nykyisin suositut streamauspalvelut ovat syöneet laillisen kopioinnin asemaa: harvaa enää kiinnostaa ottaa kirjaston CD-levyistä kopioita, kun verkosta musiikki soi heti.

Arhinmäki käytännössä myöntääkin, että luovat alat eivät yksinkertaisesti pärjää omillaan, ja haluaa antaa niille lisää valtionapua. Tämä on sinänsä validi mielipide, ja kulttuuriministerinä Arhinmäellä on hyvät mahdollisuudet edistää asiaansa. Ministereiltä toivoisi kuitenkin tiettyä rehtiyttä käyttämiensä keinojen suhteen. Mielivaltaiset lisäykset jo valmiiksi perusteiltaan kyseenalaiseen hyvitysmaksujärjestelmään eivät kriteeriä täytä.

Esimerkiksi budjettirahoituksen lisääminenkin olisi suoraselkäisempi vaihtoehto. Lisäksi kotimaista laitekauppaa ei sabotoitaisi ajamalla kansalaisia entistä enemmän ulkomaisten verkkokauppojen käyttäjiksi, eikä laitteiden ja palveluiden keskinäistä kilpailuasetelmaa häirittäisi mielivaltaisesti kohdistetuilla rangaistusmaksuilla. Voi tosin toki olla, että valtionavun lisääminen luoville aloille olisi poliittisesti hankalaa hoitaa rehdisti. Tämä tarkoittaisi lähinnä sitä, ettei Suomessa haluta tukea luovia aloja enempää.

Lopuksi Arhinmäki toteaa, että järjestelmä olisi syytä uudistaa kokonaisuudessaan. Tästä on helppo olla samaa mieltä. Toivottavasti kokonaisuudistus kuitenkin toteutetaan tasapuolisemmissa ja rehellisemmissä merkeissä kuin nykyisen järjestelmän jatkuva väärinkäyttö.

Yksi vastaus artikkeliin ”Arhinmäki väärinkäyttää hyvitysmaksujärjestelmää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*