Terveisiä ministeriöstä

Piraattipuolueen delegaatio kävi tiistaina 16.8. opetus- ja kulttuuriministeriössä tapaamassa valtiosihteeri Jarmo Lindéniä ja kulttuuriyksikön johtaja Jukka Liedestä. Lindén on ministeri Arhinmäen oikea käsi ja samasta puolueesta, Liedes puolestaan Lex Karpelan valmistelusta muutama vuosi sitten vastannut, kokenut virkamies (ja tietenkin entinen Teoston lakimies). Tekijänoikeusasiat eivät kuulu valtiosihteerin keskeisimpään asiantuntemusalaan, joten johtaja Liedes lienee ainakin vaalikauden alkupuolella poliittisen johdon tärkeimpiä luottohenkilöitä.

Tapaamisessa käsitellyt asiat:

 1. Pääsyn estäminen ”piraattisivustoille”

  Elisalle on tehty vaatimus pääsyn estämisestä Pirate Bay -sivustolle ja ratkaisu asiassa on odotettavissa lähiviikkoina. Kerroimme, että odotamme ministeriöltä reagointia asiaan, jos oikeus antaa sensurointimääräyksen. Sellaisten salliminen ei ollut lain alkuperäinen tarkoitus, ja se olisi hyvin mahdollisesti ristiriidassa EU-lainsäädännön kanssa. ”Blokkaamista ja kieltämistä” vastustavan Arhinmäen ministeriuralle olisi hyytävä alku, jos oikeus antaisi merkittävän ”blokkauspäätöksen”, eikä ministeriö alkaisi korjata lainsäädäntöön ilmaantunutta ammottavaa aukkoa.

 2. Tekijänoikeustoimikunnan kokoonpano

  Opetus- ja kulttuuriministeriön yhteydessä toimivasta tekijänoikeustoimikunnasta on muodostunut tavallisiin ihmisiin kohdistuvan piraattijahdin ykköslinnake. Keväällä vuodimme toimikunnassa valmistellun lakiluonnoksen, jossa olisi selväsanaisesti mahdollistettu se, että teleyritykset voitaisiin määrätä sensuroimaan piraattisivustoja. Liedeksen mukaan ministeriö ei ollut tässä mukana, vaan kyse oli toimikunnan sooloilusta. Esityksen etenemismahdollisuudet lienevät heikot.

  Toimikunta nimitetään uusiksi loppuvuodesta, ja nyt on hyvä tilaisuus koettaa saada sen kokoonpano monipuolisemmaksi. Tällä hetkellä se on täytetty kovan linjan tekijänoikeuslobbareilla. Toimme esille, että mielestämme kokoonpanosta voisi muutaman tekijänoikeusjärjestöjen ja media-alan yritysten edustajan vaihtaa vaikkapa akateemisiin asiantuntijoihin ja harrastajajärjestöjen edustajiin.

  Esimerkiksi Suomen kameraseurojen liitto on kampanjoinut hyvitysmaksuja (kasettimaksuja) vastaan ja elokuvaharrastajia kuultiin kuvaohjelmien tarkastuslakia muutettaessa. Harrastajajärjestöillä olisi varmasti annettavaa toimikunnassa. Edustusta vailla on tällä hetkellä myös ohjelmistoala, vaikka ohjelmoijat ovat yksi suurimmista oikeudenhaltijaryhmistä.

 3. Hyvitysmaksu-uudistus?

  Keväällä julkaistiin selvitys yksityisen kopioinnin hyvitysmaksujen (ns. kasettimaksu) uudistamisesta. Selvityksessä ehdotetaan, että laitekohtaisesta maksusta luovuttaisiin, ja hyvitysmaksurahat kerättäisiin vastaisuudessa tv-maksujen ja taajuusalueiden huutokauppaamisen tuotoista. Tällainen muutos olisi parannus nykytilaan. Arvioisin tämän uudistuksen toteutumismahdollisuudet hyviksi.

  Selvitys ei ole kuitenkaan aivan ongelmaton. Petteri Järvinen on kirjoittanut asiasta hyvin blogissaan, joten en käsittele asiaa tässä tarkemmin.

 4. Varoituskirjelain paluu?

  Käydyistä keskusteluista ainakin allekirjoittaneelle jäi se kuva, ettei ”varoituskirjelain” uudelleen herättämistä ole poissuljettu. Lakiesityshän raukesi keväällä, koska sitä ei ehditty käsitellä ennen vaalikauden päättymistä. Uusi hallitusohjelma ei kuitenkaan velvoita mihinkään tekijänoikeuksien kiristyksiin. Mikäli valta ministeriössä todella on poliittisella johdolla, laki tuskin etenee.

Piraateista tapaamiseen osallistuivat Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti, Piraattinuorten puheenjohtaja Lari Yltiö ja Helsingin piraattien varapuheenjohtaja Len Merikanto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*