Eduskuntavaalit on käyty ja opit vaaleista levitetään pöydälle

Eduskuntapaikkoja piraateille ei vielä näissä vaaleissa tullut, ei vaikka luonnollinen 0,5 %:n äänikynnys ylittyikin. Nyt on jokaisen kuitenkin hyvä muistuttaa itselleen, että kyseessä olivat nimenomaan ensimmäiset varsinaiset valtiolliset vaalit joihin Piraattipuolue osallistui. Varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti jo aiemmin analysoikin hieman vaalimenestystä ja nosti esille piraattien hyvää menestystä muun muassa nuorten suosimilla asutusalueilla ja suuremmissa kaupungeissa.

Seuraavissa eduskuntavaaleissa saattaa olla käytössä kolmen prosentin äänikynnys ja sitä tulee vielä edeltämään muitakin vaaleja. Nyt on siis täydellinen ja tarpeellinen paikka tutkia toimintaamme. Tulemme käymään lävitse kokemuksia, parannusideoita ja palautteita varsin paljon. Seuraava puoluekokous järjestetään viimeistään kesäkuussa, ja sitä ennen pidetään valtakunnallinen puolue- ja piirihallituslaisten suunnittelutapaaminen, sekä paikallisia suunnittelutapaamisia eri puolilla maata. Näissä tapaamisissa toimintasuunnitelmia tullaan hiomaan ja strategioita suunnittelemaan. Kevään aikana tarkoituksena on toteuttaa laajoja jäsen- ja kannattajakyselyitä, joihen avulla saadaan selville kehittämistarpeita ja -toiveita.

Keskustelua on ollut paljon esimerkiksi puolueohjelman laajentamisesta, julkilausumien laajamittaisesta käyttöönotosta, tai vain tietoyhteiskunta-aiheisiin keskittymisestä. Selvää on, että parannettavaa toiminnassamme löytyy aina. Sinä päivänä kun pidämme puoluetta täydellisenä, olemme itse sokeita. Nämä vaalit olivat kuitenkin ensimmäinen tilaisuus todella edes konkreettisesti saada selville, mitä kaikkia haasteita menestyksen edessä on. 

Ensisijaista puolueen kehityksen kannalta on nyt jäsenistöltä saatava palaute, josta on tehtävä kattavaa kartoitusta ennen päätöksiä. Voimme tehdä paljon erilaisia suunnitelmia, mutta jäsenet ovat edelleen se, jolla on valta ja jonka on tarkoitus määrätä itse puolueen tavoitteet ja päälinjaukset. Puolueohjelmaa koskevia linjauksia ei kannata tehdä hätiköidysti.

Toiset saattavat olla puolen prosentin kannatukseen pettyneitä, toiset iloisia, olemmehan nyt todistetusti eduskunnan ulkopuolisista puolueista suurin. Nyt ei kannata missään tapauksessa masentua, sillä jo nykyisen tasoinen kannatus tarjoaisi tulevissa kunnallisvaaleissa läpimenoja. Kun kaikki opit ja kokemukset saadaan konkretisoitua tulevaksi toimintastrategiaksi, läpimeno on useilla paikkakunnilla taattua.

Kiitän kaikkia vaalikampanjointiin osallistuneita sydämeni pohjasta! Teidän avullanne saimme yli 15 000 ääntä ja talloimme kestävän ladun tulevaa läpimurtoa varten. Nyt on hyvä levätä pari päivää tai jopa viikko, sillä aikaa käymme lävitse mahdollista presidentinvaaleihin osallistumista. Uuden hallituksen ja eduskunnan lainsäädäntötyö, johon tulemme monin tavoin vaikuttamaan eduskunnan ulkopuolelta, pääsee todennäköisesti kunnolla käyntiin vasta syksyllä. Nyt on aikaa sisäiselle kehittämiselle.

13 vastausta artikkeliin ”Eduskuntavaalit on käyty ja opit vaaleista levitetään pöydälle

 1. Minä en ainakaan ole pettynyt vaikka korostin sitä, että näkyy olevan 1 läpimennyt sen 0.5% äänieron vuoksi. Mutta taisin erehtyä.

  Olen silti ylpeä teistä ja minulla kasvaa toivo ja luottamus Piraattipuolueen kasvamisesta nyt ja tästä eteenpäin, että se ylittää aiempien ihmisten huonot odotukset kirkkaasti positiivisesti ja saalitsee enemmän ääniä. Nyt vaan rakentelemaan puolueen arvoja ja tavoitteita!

 2. Vaikkei edustajaa tullut, tuli silti eniten ääniä pienpuolueista, mikä ei mielestäni ole ihan mitätön saavutus kuitenkaan, kun esim. vapauspuolueella oli huomattavasti tunnetumpiakin ehdokkaita… Tästä hyvä jatkaa.

 3. Minulla olisi ehdotus PP:n puheenjohtajalle. Kohtuullisen suppean vaaliteeman takia Palmulehto toistaa usein lausetta ”Puolueella ei ole tähän kantaa, mutta…”. Tämän fraasin voisi korvata lauseella: ”Minun mielestäni…”. Jos aihe taas koskettaa puolueen yhteisiä asioita, niin lauseen voisi aloittaa esimerkiksi: ”PP:n mielestä/Puolueen mielestä/Mielestämme” tai vastata vain suoraan kysymykseen.

  Pointtina on kuitenkin, ettei kannata jatkuvasti mainostaa epäsuorasti puolueen hajonneisuutta. PP:llä oli tietysti surkea tilanne vaaliaiheiden kannalta, mutta miettikää jos ehdotuksesta voisi olla mitään hyötyä. Ensikertalaiselta puolueelta vaalit olivat mielestäni menestys.

  Tsemppiä!

 4. Vaalitulos ei yllättänyt. Suomesta löytyy mokoma määrä nuoria, jotka lähtevät äänestämään yhdenasian puoluetta lentämällä. Etenkin kun aihe ”kosketti” montaa nuorta ihmistä.

  On kuitenkin hyvin vaikeaa uskoa, että vaalitulos tuosta hirveästi nousee, koska Suomessa on oikeasti tähdellisempiäkin asioita, joihin puolueella ei ole mielipidettä puolueena, vaan hajanaisesti eri jäsenillä.

  Esimerkiksi perussuomalaisilla oli kuitenkin noin yleisesti jäsenistöllä paljon samainlaiset mielipiteet Piraattipuolueen kanssa, mutta ne olivat terveemmät.

  Totuus on vain se, että jotta mielipiteenne ihan oikeasti voisi mennä eduskunnassa läpi, vaatisi se vähintään 10% vaalimenestystä. Siinä samalla sinne sitten tulisi se 10% mielipiteitä, joista kukaan ei tiedä mitään, koska Piraattipuolueella ei ole yhdenmukaista mielipidettä esim. EU:sta ja sen asemasta Suomessa eikä maahanmuutosta, eikä sen puoleen ylipäätään Suomen talouden kehittämisestä.

  Myöskin kirjoituksessa mainittiin ”Teidän avullanne saimme yli 15 000 ääntä ja talloimme kestävän ladun tulevaa läpimurtoa varten.”. Näinhän tuo on, mutta niin on moni muukin puolue joskus ajatellut.

  Rehellisesti ottaen itsekkin uskoin puolueen saavan enempi ääniä, mutta myöhemmässä vaiheessa, kun piraatti-ideologia laantui, palasin todellisuuteen. Itse asiassa piraatit saivat vähempi ääniä, kuin olisin ennalta uskonut. En kuitenkaan uskonut viimemetreillä edes yhdenkään ehdokkaan läpipääsyyn, jota uskoin vielä puolisen vuotta sitten.

 5. Pahoin pelkään, ettei Piraattipuolue tai mikään muukaan yksilönvapausmyönteinen liike pääse Suomessa valtaan kuin ehkä kansannousun kautta, sitten kun ollaan ensin käyty täydessä totalitaarisessa diktatuurissa a’la Ben Ali. Tietenkin olisi parempi, jos tämä huolestuttava kehitys katkeaisi nopeasti ja rauhanomaisesti, mutta se lienee ihmislajin puutteissa liikaa odotettu.

 6. Vaikka piraateilla ei ole yhteistä talouspolitiikkaa, olemme hyvin selvästi arvoliberaaleja, jonka ansiosta olemme useissa kansalle tärkeissä muita yksimielisempiä. Millaista pakkoruotsikantaa saa kepua äänestävä? Piraatit ajavat vapaata kielivalintaa. Millaista perusturvaa saa demareita äänestävä? Valtaosa piraateista ajaa vastikkeetonta perustuloa. Kuuluuko persun ideaaleihin sekulaari yhteiskunta? Piraateista likipitäen kaikki erottaisivat kirkon valtiosta. Antaisiko Kokoomus yritysten itse määritellä aukioloaikansa? Piraateista 85 % kannattaa vapaata aukioloa. Muiden puolueiden vastaukset tällaisiin kysymyksiin ovat vaalikoneissa aikalailla fifty-sixty tai ristiriidassa puheenjohtajan ilmoittaman ja puoluekurin sitoman kannan kanssa.

 7. Tuolla on jo (keskustelupalstalla) innokkaasti puhuttu presidentinvaaleihin osallistumisesta, ka joku jo halusikin ”Suomen kuninkaaksi” (en ole jaksanut kirjautua taas yhdelle palstalle…), ja siinä on kyllä se, että omalla ehdokkaalla ei kannata lähteä liikkelle, jos meillä ei ole tarjota oikeasti varteenotettavaa ehdokasta. Ts. henkilöä jonka voisi oikeasti kuvitella maan presidentiksi.

  Esimerkkinä voisin mainita sen, kun liberaalinen kansanpuolue joskus vuonna miekka ja kypärä oli Helvi Sipilän takana (varteenotettava ehdokas), kun taas viime vaaleissa oli jostakin haastettu tyyppi joka vaikutti lähinnä populistiselta pelleltä (en muista nimeä).

  Eli jos ehdokas asetetaan, hänen pitää olla vaihtoehto muillekin kuin niille jotka arpovat äänestäisikö Aku Ankkaa vai Kekkosta. Ja en siis tarkoita sitä, että ehdokkaalla pitäisi olla mitään mahdollisuuksia. Helvi Sipiällä ei ollut vuonna 1982, mutta hän ei ollut vitsi.

  Eli jollei ole tarjota järkevää omaa ehdokasta, niin on parempi katsoa kenen taakse olisi järkevää asettua. Tekijänoikeudet tuskin ovat presidentinvaaleissa esillä, mutta sananvapauspa voi ollakin.

 8. Tomboo:
  Minulla olisi ehdotus PP:n puheenjohtajalle. Kohtuullisen suppean vaaliteeman takia Palmulehto toistaa usein lausetta “Puolueella ei ole tähän kantaa, mutta…”. Tämän fraasin voisi korvata lauseella: “Minun mielestäni…”. Jos aihe taas koskettaa puolueen yhteisiä asioita, niin lauseen voisi aloittaa esimerkiksi: “PP:n mielestä/Puolueen mielestä/Mielestämme” tai vastata vain suoraan kysymykseen.

  ——-

  Olen aivan samaa mieltä tästä. Ongelma oli kuitenkin se, ettei Suomen poliittinen ympäristö ole vielä tottunut ajatukseen, jossa puolue ei ota kantaa jokaiseen asiaan. Siis näinhän on kyllä aina ollut, mutta tietynlainen murros on kuitenkin meneillään. Tästä syystä oli aluksi mielestäni tärkeää korostaa puolueen roolia. Jatkossa todennäköisesti on jo fiksumpaa puhua ”mielestäni..” muodolla.

 9. Teppo:
  On kuitenkin hyvin vaikeaa uskoa, että vaalitulos tuosta hirveästi nousee, koska Suomessa on oikeasti tähdellisempiäkin asioita, joihin puolueella ei ole mielipidettä puolueena, vaan hajanaisesti eri jäsenillä.

  Esimerkiksi perussuomalaisilla oli kuitenkin noin yleisesti jäsenistöllä paljon samainlaiset mielipiteet Piraattipuolueen kanssa, mutta ne olivat terveemmät.

  Totuus on vain se, että jotta mielipiteenne ihan oikeasti voisi mennä eduskunnassa läpi, vaatisi se vähintään 10% vaalimenestystä. Siinä samalla sinne sitten tulisi se 10% mielipiteitä, joista kukaan ei tiedä mitään, koska Piraattipuolueella ei ole yhdenmukaista mielipidettä esim. EU:sta ja sen asemasta Suomessa eikä maahanmuutosta, eikä sen puoleen ylipäätään Suomen talouden kehittämisestä.

  ———–

  Siis hetkinen, anteeksi mutta oletatko nyt Piraattipuolueen toiminnan keskittyvän vain johonkin yksittäiseen kopioinnin laillistamiseen vai mitä tarkoitat ”jotta mielipiteenne ihan oikeasti voisi mennä eduskunnassa läpi” lausahduksella?

  Piraatit vaativat hyvin kärkkäästi sananvapauden ja yksityisyydensuojan kunnioittamista, demokratian vaalimista ja harkitun tietoyhteiskunnan rakentamista. Eivät nämä ole mitään yksittäisiä asioita joita tarvitsee ajaa lävitse suurella äänienemmistöllä eduskunnassa, vaan nämä ovat arvoja joiden toteutumista täytyy vahtia ja niissä pitää voida neuvoa ja antaa ideoita. Ne ovat nimenomaan sellaisia, joita jo vaikkapa muutama piraattien kansanedustaja voi todella voimakkaasti ajaa esimerkiksi valiokuntatyöskentelyssä.

  Lisäksi olisi täysin mahdollista, että Piraattipuolue otettaisiin mukaan seuraavaan hallitukseen vaikka vain muutamillakin edustajilla. Ei sen vuoksi, että sillä annettaisiin piraateille valtaa, vaan sen vuoksi, koska hallitus on uusien lakien valmistelija ja ainakin entisestä eduskunnasta todennäköisesti suurin osa tiesi tietoyhteiskuntakehityksen menevän päin per*että. Jopa valtion tarkastusraportit totesivat kerta toisensa jälkeen samaa. Piraattipuolue on toistaiseksi ainoa puolue koko Suomen puoluekentässä, jolla on varmasti tarjota tietotaitoa tuolla saralla ja siksi piraatit ovat tarpeellista saada mukaan lainvalmisteluun ja valiokuntatyöskentelyyn. Äänimäärä itse lakia äänestäessä on piraattien osalta vain toissijaista merkitykseltään.

  Se, mitä sinä sanot Persussuomalaisilla olleen terveemmät arvot, jakaa mielipiteitä radikaalisti. Toinen taas voisi todeta, että perussuomalaiset ovat hyvällä asialla todella epäterveellisin keinoin. Piraattieja ja perussuomalaisia verrataan toisinaan toisiinsa eri aiheissa, mutta ongelma on siinä, että suurin yhtäläisyys verratessa on halu muuttaa nykyistä hallitotapaa kansanläheisemmäksi. Piraatit ajavat tietoyhteiskunnan kehitystä, perussuomalaiset sen taantumusta. Piraatit kannattavat yksilönoikeuksia, perussuomalaiset poliisivaltiota. Mihin muuten katosi perussuomalaisten vaatimus puoluetukien pienentämisestä? Ainiin, se taisi kadota samalla kun oma potti kasvoi suureksi.

  No, tarpeeksi negailua, tunnen minä hyviäkin tyyppejä perussuomalaisista enkä missään tapauksessa halua tuomita koko puoluetta. Se mitä halusin tuoda esille, oli hyvin erilainen arvomaailma vaikka monasti tavoitteet ovatkin samankaltaiset. Lassen kommentti myös osoitti varmasti arvomaailmakysymyksiä joita voi vertailla muihin puolueisiin.

  Piraatteja moititaan usein hyvin hajanaiseksi porukaksi ja taulukoita katsomalla näyttää kuin olisi haulikolla räiskästy. Tällöin katsotaan usein talouspoliittisia kantoja. Katsokaa arvomaailmoista tai muusta tehtyä taulukkoa ja yhtäkkiä hajanaisuus ei olekaan kovin suurta. On täysin luonnollista, että talouspolitiikassa on hajontaa ja sitä pitääkin olla. Vaikka pelkästään minä yksin täyttäisin jonkin taulukon, saisin sinne voimakasta hajontaa. Tämä johtuu siitä, että ymmärrän yrittäjien vaikeudet itsekin sellaisena toimineena. Ymmärrän työttömien ja vähävaraisten ongelmat, duunarien asiat ovat tuttuja ja silti arvomaailma ei halua rajoittaa kaikkia oikeuksia parempituloisiltakaan.

 10. Tuosta Piraatit vastaan Persut on ihan pakko heittää lyhyt kommentti: Kun noita vaalikoneita katsoin, niin aatteellisesti selvimmin eri puolella kuin Persut olivat SFP, Vihreät – ja Piraatit!

  Palmulehto sen eron tuossa kyllä jo kiteyttikin. Kärjistetysti ainoa missä voi katsoa olevan yhteisiä intressejä on se että Piraatit haluavat että sananvapaus on kaikilla, myös, Halla-Aholla…

  (se että sieltä päin mahdollisesti taas haluttaisin tukkia toista mieltä olevien suut on sitten eri asia…)

 11. ”Siinä samalla sinne sitten tulisi se 10% mielipiteitä, joista kukaan ei tiedä mitään, koska Piraattipuolueella ei ole yhdenmukaista mielipidettä esim. EU:sta ja sen asemasta Suomessa eikä maahanmuutosta, eikä sen puoleen ylipäätään Suomen talouden kehittämisestä.”

  Nythän siellä nimen omaan on ainakin se 10 % mielipiteitä (PP:n mielipiteet), joista kukaan ei tiedä mitään. Jos PP olisi mukana, niin niistä asioista tiedettäisiin eduskunnan istunnoissa paljon enemmän. Ja mitä tulee ”ei ole yhdenmukaista mielipidettä” jostain, niin mikä on yhdenmukainen mielipide millään puolueella vaikkapa tv-luvasta, valokuitujen vetämisestä, tekijänoikeuslaista, oppikirjojen tuottamisesta open sourcena, ruotsin ohittavasta nettikaapeliyhteydestä tai jopa tuosta mainitsemastasi maahanmuutosta?

  PP:llä vaan ei sattunut olemaan yhtenäistä mielipidettä juuri näiden vaalien kuumista kysymyksistä. Maailma on kuitenkin täynnä asioita, joista yhdelläkään puolueella ei ole mitään yhteistä näkemystä.

 12. Radiosta kuulin tänään, että jos Eduskuntavaalit uusitaan vielä tämän vuoden syksyllä, niin Oikeusministeriölle tulee siitä 12 miljoonan euron lasku.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*