Piraattivaalit


Varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti ja puheenjohtaja Pasi Palmulehto Piraattipuolueen vaalivalvojaisissa Helsingissä 17.4.2011. Helsingin vaalivalvojaisiin Villa Hakaan oli kokoontunut satapäinen joukko. Vaalivalvojaisia pidettiin myös esimerkiksi Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä. Kuva: Lilja Tamminen. Lisenssi: CC-BY-NC.

Piraattipuolue nousi ensimmäisissä vaaleissaan suurimmaksi eduskunnan ulkopuoliseksi puolueeksi. Valtakunnallinen äänisaalis oli 15 103 ääntä, joka tarkoittaa 0,5 %:n valtakunnallista kannatusta. Tulosta korostaa se, että piraateilla oli ehdokkaita vain 11:ssä manner-Suomen 14:stä vaalipiiristä.

Uudenmaan vaalipiirissä ehdolla ollut puheenjohtaja Pasi Palmulehto oli eduskunnan ulkopuolisten puolueiden ääniharava 1 074 äänellä! Muita piraattien ääniharavia olivat Mikko Rauhala (Helsinki, 427 ääntä), Lilja Tamminen (Helsinki, 411 ääntä), Mika Isomaa (Pirkanmaa, 407 ääntä) ja Harri Kivistö (Pirkanmaa, 360 ääntä).

Suurinta kannatus oli Helsingin ja Pirkanmaan vaalipiireissä: 0,9 %. Kunnista suurin kannatus oli Tampereella, Jämsässä, Vaalassa, Jyväskylässä ja Ypäjällä (1,1 – 1,5 %). Yksittäisistä äänestysalueista piraateilla oli kova kannatus esimerkiksi Tampereella Hervannan opiskelija-alueella (7,3 %), Espoossa Otaniemen teekkarialueella (6,8 %) ja Jyväskylässä Kortepohjan ylioppilaskylän alueella (3,1 %).

Ainoa tietoyhteiskunta-asioihin näkyvästi perehtynyt kansanedustaja Jyrki Kasvi putosi eduskunnasta, mihin Piraattipuolueen mukanaolo vaaleissa on varmasti yksi merkittävä syy. On kuitenkin muistettava, ettei Kasvi olisi yksin kyennyt pelastamaan Suomea yksityisyyden ja sananvapauden rajoituksilta tai huonolta tietoyhteiskuntapolitiikalta. Näiden asioiden esilletuomiseen ja ajamiseen olisi joka tapauksessa tarvittu uusia keinoja.

Piraattipuolueen vaalitulos:

Ääniä valtakunnallisesti: 15 103
Valtakunnallinen osuus hyväksytyistä äänistä: 0,5 %

Helsingin vaalipiiri: 2 974 ääntä, 0,9 % *
Pirkanmaan vaalipiiri: 2 539 ääntä, 0,9 % *
Keski-Suomen vaalipiiri: 1 235 ääntä, 0,8 % *
Uudenmaan vaalipiiri: 3 307 ääntä, 0,7 % *
Varsinais-Suomen vaalipiiri: 1 664, 0,6 % *
Hämeen vaalipiiri: 1 074 ääntä, 0,5 % *
Pohjois-Karjalan vaalipiiri: 306 ääntä, 0,4 % *
Oulun vaalipiiri: 767 ääntä, 0,3 %
Etelä-Savon vaalipiiri: 243 ääntä, 0,3 % *
Vaasan vaalipiiri: 618 ääntä, 0,2 % *
Kymen vaalipiiri: 376, 0,2 %

* = Suurin eduskunnan ulkopuolinen puolue

Kannatus eräissä suurissa kaupungeissa:

Tampere: 1 829 ääntä, 1,5 %
Jyväskylä: 838 ääntä, 1,2 %
Turku: 943 ääntä, 0,9 %
Helsinki: 2 974 ääntä, 0,9 %
Espoo: 1 299 ääntä, 0,9 %
Vantaa: 700 ääntä, 0,7 %
Lahti: 333 ääntä, 0,6 %
Oulu: 391 ääntä, 0,5 %

Kunnallisvaaleja ajatellen tulokset näyttävät jo nyt varsin lupaavilta. Ainakin Tampereella, Jyväskylässä ja Helsingissä saadaan lokakuussa 2012 lähes varmasti ainakin yksi kaupunginvaltuutettu. Tampereella 1,5 %:n kannatus ylittää jo nyt laskennallisen alarajan yhden valtuustopaikan saamiseen (1,49 %). Helsingissä ollaan lähellä tätä (0,9 % vs. 1,18 %), kuten myös Jyväskylässä (1,2 % vs. 1,49 %). Muissakin suurissa kaupungeissa kannatuksen nostaminen kunnallisvaaleissa sille tasolle, että valtuustopaikkoja saadaan, on aivan realistista. Pikkupaikkakunnilla saattaa myös hyvinkin tulla iloisia yllätyksiä, jos paikallisesti tunnettuja ehdokkaita löytyy.

Vihreiden ja perussuomalaisten kasvukehityksestä on pääteltävissä, että Suomessa tie eduskuntaan käy kunnallispolitiikan kautta. Vuoden 2012 kunnallisvaaleista tulee piraattien läpimurtovaalit. Mitä suurempi menestys niissä tulee, sitä helpompaa on päästä läpi seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Pian onkin aika aloittaa kunnallisvaaleihin valmistautuminen kehittämällä organisaatiota ja nostamalla esille sellaisia valovoimaisia piraatteja, jotka lähtevät kunnallisvaalitaistoon tosissaan. Ehdokkaiden rekrytointia tarvitaan runsaasti, sillä ehdokasmäärä tulee saada erityisesti keskeisissä kaupungeissa kymmeniin, jopa yli sataan kussakin. Samalla tulee pohdittavaksi myös kysymys Piraattipuolueen puolueohjelman laajentamisesta, josta Kaj Sotala kirjoitti jo keskustelunavauksen.

Presidentinvaali pidetään alkuvuodesta 2012.  Siihen Piraattipuolue ei voi suoraan asettaa ehdokasta, koska kansanedustajapaikkoja ei tullut. Presidentinvaaliin voidaan asettaa ehdokas keräämällä 20 000 nimeä valitsijamiesyhdistykselle. Lähiviikkoina mietitään, lähteekö joku tähän yritykseen, ja alkaako puolue tukea sellaista.

On mukava ajatella, että Piraattipuolue alkoi muutama vuosi sitten pienen, tuntemattoman ja kokemattoman porukan puuhastelusta, ja nyt meillä on jo niin paljon äänestäjiä, etteivät he mahtuisi Hartwall-areenalle. Sydämelliset kiitokset kaikille piraatteja äänestäneille!

Lähteet:

Piraattipuolueen vaalitulos Helsingin Sanomien tulospalvelussa
Vaalitulokset oikeusministeriön tulospalvelussa
Vaalitulokset Ylen tulospalvelussa

Päivitys 20.4.: Äänimäärät muutettu lopullisesti vahvistetun vaalituloksen mukaisiksi.

11 vastausta artikkeliin ”Piraattivaalit

 1. Mitä laskin itse niin 3 prosenttiin tarvitsisi n. 150000 ääntä? Jäätiin aika kauas siitä mutta hyvä alku, äänestän piraatteja jatkossakin.

 2. Äänestysprosentista riippuen 3 prosenttia olisi jotakin 90000 ääntä, mutta näillä näkymin voi käydä niin että vaalilain uudistus ja siten äänikynnys peruuntuu.

  Minusta puolueen mahdollisuudet kasvaa näyttävät tosiaan ihan hyviltä.

 3. Minäkin aion jatkossa äänestää piraatteja. Olin todella yllättynyt, että heti vahvasti Piraatit näyttyivät telkkarissa. Olin odottanut, että Muut-puoleiden prosentit näkyisivät.

  Täytyy onnitella teitä Piraatteja vahvasta näkymisestä!

 4. Olen jo tutuille uusille edustajille toimittanut asiaa, ettei kukaan veisi eteenpäin vaalilainuudistuksessa tuota prosenttivaatimusta. Sehän on jo demokratian vastaistakin. Joten jos tunnette edustajia niin asiaa eteenpäin viemään.

 5. Kuinka piraattiteemoja voi ajaa kunnallispolitiikassa? Eikös ne kaikki ole sellaisia, joista eduskunta päättää, ehkä avointa päätöksentekoa lukuunottamatta?

 6. ”Kuinka piraattiteemoja voi ajaa kunnallispolitiikassa? Eikös ne kaikki ole sellaisia, joista eduskunta päättää, ehkä avointa päätöksentekoa lukuunottamatta?”

  Kunnat on täynnä teknisiä järjestelmiä, joiden hankintaosaamista ja kehitysosaamista tarvitaan. Lisäksi uusia avauksia voisi olla joidenkin helppojen oppikirjojen open-sourcettaminen ja sitäkin kautta kustannussäästöt. Tampereelta voisi kuvitella löytyvän halua myös pyöräilyn ja nuorisotoiminnan kehittämiseen.

 7. Päivitysilmoitus: Piraattipuolueen blogi » Eduskuntavaalit on käyty ja opit vaaleista levitetään pöydälle

 8. Tuomas, piraattiagendaa ei ole tosiaankaan suunniteltu kunnallispolitiikkaa varten, mutta ei syytä huoleen. Ei ole muidenkaan puolueiden.

  Kunnallispolitiikka tekee ihan hyvää piraateille. Nykyään kun kirjoitan sanan ”kustannuslaskelma” niin minua syytetään populismista :-) Voi hyvänen aika.

  Pieni laskeutuminen maanpinnalle ja poliittisten alkeisvalmiuksien hankkiminen kunnallispolitiikassa tekee monelle piraatille ihan hyvää. Aika monenlaista korkealentoista suunnitelmaa politiikan uudistamisesta kuulin vaalien aikana henkilöiltä, jotka eivät tienneet nykyisestäkään järjestelmä yhtään mitään. Vaalityö myös karsii tehokkaasti ehdokkaita, jotka huomaavat, että he eivät sittenkään halua esimerkiksi edustaa kansaa. He huomaavat kuuluvansa sittenkin äänestäjien puolelle.

  Kunnallisvaalit ovat siis puolueen sisäinen karsinta toisille ja toisille kiihdytysalusta eduskuntaan. Kunnallisvaaleihin ei onneksi tarvita vielä täyttä puolueohjelmaa.

  Vuoden 2015 eduskuntavaaleihin tarvitaan täysi puolueohjelma, jonka puolesta joku voisi äänestääkin. Lisäksi tarvitaan 30 000 – 50 000 euroa mainosrahaa per läpi menevä ehdokas, vai meinaatteko ihmeitä tehdä?

 9. Päivitysilmoitus: Valtakunnan vuoksiaalloilla » Arkisto » Varttituntini maineessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*