Poliittisesti sitoutumaton kauppakeskusta

Tiedustelin kuluneella viikolla mahdollisuutta pitää vaalitelttaa Riihimäellä kauppakeskus Atomin edessä. Tiedusteluun vastattiin kieltävästi:

Hei Harry

Kiitos yhteydenotostasi, valitettavasti meillä Atomissa on kaikenlainen puolueiden mainostaminen ja poliittinen toiminta kielletty. Emme isona kauppakeskuksena halua että meitä yhdistetään mihinkään puolueeseen.

Mukavaa kevättä ja menestystä vaaleissa

Ystävällisin terveisin

Sari Mustapää
kauppakeskuspäällikkö
Kauppakeskus Galleria ja Atomi

Asia selvä! On ihan ymmärrettävää, ettei kauppakeskus halua leimautua poliittisesti. Suuntasimme siis telttoinemme Riihimäen Graniitin aukiolle kauppakeskuksen sijaan. Onneksi tyhjähköllä Graniitin Aukiolla keskustelemaan tulleiden ihmisten laatu korvasi määrän. Saimme informoitua ihmisiä tavoitteistamme ja huolistamme. Muutamista paikallaolleista saatiinkin heti uusia äänestäjiä piraateille. Perusoikeudet, perustulo ja tietoyhteiskunta kiinnostavat ihmisiä!

Aikamme kampanjoitua pakkasimme tavaramme ja suuntasimme kotia. Kotia päästyäni ei mennyt montaa minuuttia, ennen kuin kännykkäni piippasi tekstiviestin saapumisen merkiksi:

”Mari Kiviniemi, sorkka-liisa ja muut keskustan tyypit esiintyy nyt tämän poliittisesti sitoutumattoman kauppakeskuksen edessä.”

Jaahas, eikös Piraateilta äsken kielletty vastaava toiminta kauppakeskuksen alueella? Ei muuta kuin kamera mukaan ja paikanpäälle toteamaan tilaane omin linssein:

Keskustan vaaliteltta piraateilta kielletyllä paikalla. Atomi ei halua leimautua poliittisesti.

Oletettavasti Keskusta ei ollut ilmaantunut paikalle hetken mielijohteesta, koska paikalla oli maan eliittiä pääministeristä lähtien tukkimassa sisäänkäyntiä kauppakeskukseen. Turvajärjestelyt olivat myös mittavat:

Mittavat turvajärjestelyt...

Vaalitilaisuuden jo loputtua Piraattipuolueen Hämeen vaalipiirin ehdokas Mari Palmulehto kävi juttelemassa Keskustan vaaliteltan pitäjien kanssa, tarkoituksenaan selvittää mitä kautta Keskusta oli saanut luvan vaalitapahtumaan kauppakeskuksen alueella. Tästä seurasi varsin närkästyneitä kommentteja Keskustan vaalityöntekijöiltä, joista eräs käski Maria ”painumaan töihin”, ilmeisesti sekoittaen hänet mieltään osoittaneisiin eläinoikeusaktivisteihin. Tästä voitaneen kuitenkin päätellä jotain Keskustan kenttäväen stereotypioista.

Turkistarhaajien rahoilla kampanjoiva Mari Kiviniemi puolustamassa eläinoikeuksia.

Aion tiedustella kauppakeskukselta uudelleen lupaa vaalitelttailuun. Poliittisen leimautumisen pelosta ei ainakaan näytä olevan kyse. Jatkoa seuraanee…

8 vastausta artikkeliin ”Poliittisesti sitoutumaton kauppakeskusta

 1. Niin tämä ei tosiaankaan ole ainutlaatuista Hämeen vaalipiirin alueella. Täällä Hämeenlinnassa vain osa ehdokkaista saa mainostaa haluamassaan paikassa. Myöskään me pienet puolueet emme ole tervetulleita tilaisuuksiin. Näin olemme ilmeisesti tulleet tilanteeseen, että korruptiota halutaan jatkaa vanhojen puolueiden aikaansaamana tai aikaansaamattomuutena.
  Hävettää olla Suomalainen.
  Ja haluaisin myös, että rahat joilla ehdokkaat muutamissa puolueissa rällästävät tutkitaan, ja etenkin niiden rahojen alkuperä.
  Voi olla että enen pitkää jäljet johtavat sylttytehtaalle.
  Tämä asia ei voi jäädä tähän.
  Haluamme Suomeen rehelliset DEMOKRATIAN MUKAISET VAALIT.

 2. Aika ajoin tuntuu että ollaankohan me enää ollenkaan Suomessa.
  Kävispä joskus toteen vanha kunnon sananlasku ”maasta se pieninkin ponnistaa. Muutamat viimeaikaiset tapahtumat ovat selvästi ylittäneet sovinnaisuuden rajat.

 3. Hannu Kaskela: Eihän se korruptiota ole, jos kauppakeskus haluaa suosia Keskustaa tai Keskustan ehdokasta. Sikäli kun tämä Atomi on yksityinen yritys.

  Poliittinen leimautuminen on sitten asia erikseen. Atomi leimautui juurikin tämän postauksen ansiosta vahvasti keskustalaiseksi kauppakeskukseksi. Tai täyttä varmuutta Atomin poliittisesta kannasta ei saatu kuin Piraatti- ja Keskustapuolueen osalta.

  Liiketaloudellisesti varmaan ihan fiksua valita kahdesta joukkiosta se isompi. Kauppakeskuksen myöhempiä takin kääntöjäkään ei muistella, joten jos asetelmat kääntyvät, sen kun vaihtavat leiriä. Valehtelu on tietysti asia erikseen. Se saattaa jopa häiritä jota kuta Keskustalai… Valehtelu sanana häiritsee muttei suorituksena ;-(

 4. ”Eihän se korruptiota ole, jos kauppakeskus haluaa suosia Keskustaa tai Keskustan ehdokasta. Sikäli kun tämä Atomi on yksityinen yritys.”

  Ei välttämättä, mutta voi olla. Jos Keskusta osti riihikuivalla käteisellä oikeuden mainostaa Atomin pihalla, kyseessä ei taatusti ole korruptio. Toki tällöin ihmettelen miksi Piraattipuolueen kyselijälle vastattiin: ”kaikenlainen puolueiden mainostaminen ja poliittinen toiminta kielletty” sen sijaan, että oltaisiin kerrottu summa jonka he veloittavat ulkoilma-alueen vuokrasta.

  Toki, valehtelu Atomin suunnalta on sananvapautta. Mutta se ei poista sitä, etteikö kyseinen valikoitu myötämielisyys Keskustaa kohtaan olisi potentiaalista korruptiota. Minkä arvoinen tämä mainostuspaikka on? Ilmeisesti ei toki niin kallis, että sitä vastiketta täytyisi kirjata vaalirahoitusraporttiin (ja ei-rahallisten lahjoituksien arvonmäärittämisen hankaluus, sekä ei-rahallisten lahjoituksien näkymättömyys kirjanpidossa, kyllä takaa, että tästä korruptiosta ei herkästi kärähdä).

  Korruptiota se on vähäisempikin korruptio, vaikka varsinaista lahjonnan tunnusmerkistöä edes härskimpikään korruptio harvoin täyttää. Lahjonta, kun vaatii kuitenkin pitävät todisteet, että lahjoitukseen on sisältynyt pyyntö toimia lahjoittajan haluamalla tavalla. Laillistetussa korruptiossa lahjoittajalla on julkisesti selväksi tehdyt toiveet, joita ei täydy ilmoittaa lahjoituksen vastaanottajalle suoraan – korruptoitu edustaja voi silti toimia lahjoittajan toiveiden mukaan.

  Niin tai näin, kysessä on nyt ”nappikauppaa” verrattuna keskivertokeskustalaisen saamiin (ihan laillisiin) yritysmaailmasta peräisin oleviin vaalitukiin. Kun katsoo vaalirahoitusennakkoilmoituksen tehneiden keskustalaisten ilmoituksia (niitä harvoja jotka ovat sitä edes täyttäneet!) niin aika selkeästi vaikuttaa kampanjat olevan rahoitetty yritysten rahoilla ja/tai nykyisiltä kansanedustajilta valtion maksamasta kansanedustajan palkasta.

  Vihervasemmistolla rahoitus on puolestaan omaa ja yksityisiä lahjoittajia. Piraattien vaalibudjetit vaikuttavat olevan lähes nollabudjetteja, mutta onneksi se ei kerro mitään kampanjoinnin aktiivisuudesta ja palkattoman työn määrästä vaaliponnistelujen eteen. Nämä työtunnit kun ottaisi huomioon, piraattien oma ”rahoitus” vaaleihin olisi merkittävä. Ehdokkaat ovat jopa itse liisteröineet mainoksia pitkin maakuntia. Ovatkohan Kiviniemi ja Sorkka-Liisa liisteröinyt yhtäkään…

 5. whiic: Vaalirahoituksen ja korruption niputtaminen yhteen ei mahdu minun ymmärrykseeni. Minusta poliitikko ei oikein mitenkään voi osallistua korruptioon saadessaan vaalirahaa tai -tukea. Ehkä käsitykseni korruptiosta on vanhanaikainen.

  Korruptio on vallan väärinkäyttöä. Poliitikko saa vaaleissa mandaatin edistää saamallaan vallalla agendaansa. Siten, sisältyi vaalirahaan mitä tahansa vastavuoroisuutta, se oli osa sitä agendaa jonka edistämiseen vaaleissa annettiin luottamus.

  Jos annat virkamiehelle 100k€ ja pyydät tukiaisia (siis rahaa, ei niitä paria lihavaa leidiä), se on korruptiota. Jos teet saman poliitikolle ennen vaaleja, se ei ole korruptiota.

  Tietysti se on ongelmallista, jos äänestäjille kerrotut tavoitteet eroaa todellisista. Ei tuo nyt kuitenkaan oikeasti ketään yllätä, että varsinkin suurempien puolueiden ehdokkaiden tavoitteiden ja toteutuvan politiikan välillä on syvä kuilu. Silti niitä äänestetään, vaikka rahoitus ja todelliset päämäärät on tuntemattomat. Typeryys on valitettavasti sallittua.

 6. Eiköhän oteta ensi lauantaina uusiksi! Ja jos kauppakeskus vieläkin evää meiltä luvan tulla vaalitelttailemaan, niin vastaukseksi ei enään kelpaa ”meillä Atomissa on kaikenlainen puolueiden mainostaminen ja poliittinen toiminta kielletty”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*