Rankkaa puoluetoimintaa

Vaalit lähestyvät ja puolueaktiivien työtahti kiihtyy. Moni ei tiedäkään, miten paljon puolueissa tehdään töitä ”kulissien takana” vaaleihin valmistauduttaessa. On vaalijulisteiden painatukset ja kiinnitykset, esitteiden suunnittelut, tapahtumien järjestelyt, ehdokkaiden lähettely haastatteluihin ja kuvauksiin, vaalikonepatistelut suuntaan ja toiseen, muutamia mainitakseni. Omassa virassani tiedottajana eniten aikaa menee sähköpostiviestintään.

Täytyy rehellisesti todeta, että puoluetoiminta lähes nollabudjetilla on rankkaa puuhaa. Tulokset revitään pienemmistä palkkatyötuntimääristä ja yöunista, mielenterveydestä, sekä omalta säästötililtä. Varsinaista vapaa-aikaa en muista viikkoihin minulla olleenkaan – tänäänkin olen pyöritellyt toimintaa melko lailla täysipainoisesti viimeiset 14 tuntia. Edessä on muutaman tunnin yöunet, jonka jälkeen kiire alkaa taas. Mutta ensin on päästävä siirtymään toimistolta asuntoni sänkyyn.

Torstain ja perjantain välinen yö sujui puoluejohdolta muutenkin työteliäissä merkeissä. Puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja Piraattinuorten puheenjohtaja kantoivat puolueen toimistolle puheenjohtajan itse sirkkelöimiä vaalijulisteiden taustalevyjä. Tärkeään tehtävään tarvitaan arvovaltaiset tekijät… On vaikea arvata etukäteen sitä, mihin kaikkeen puoluetoiminnassa menee aikaa. Rahastonhoitajamme on esimerkiksi kunnostautunut tärveltyneiden kuittien silittämisessä.

Valtapuolueilla on toisin. Niillä on takanaan mittava puolue- ja lehdistötuki, joilla saadaan ammatti-ihmisten toimesta teetettyä niitä hartijatöitä, joiden ei oikeasti pitäisi kuulua puolueiden arvojohtajille. Näin on esimerkiksi mainostamisen kanssa. Valtapuolueiden hyvin brändätty näkyvyys mainonnassa korreloi saadun äänimäärän kanssa suunnattomasti. Monen kaupungin ja kunnan vaalimainonta on lisäksi organisoitu sellaiseksi, että pienellä mainosbudjetilla pelatessa mainostaminen on käytännössä ja teoriassa mahdotonta. Tämä tuntuu olevan toisinaan ihan tarkoituksellista.

Esimerkiksi Vantaa antoi vaalijulisteiden painatukseen ja levitysyritykselle toimittamiseen yhden arkipäivän aikaa siitä, kun ehdokasnumerot julkistettiin. Tähän aikalokeroon mahtuminen offset-tekniikalla vaatisi käytännössä kokonaisen painotalon vuokraamisen puolueen omaan kiirekäyttöön viikonlopuksi. Ei millään puoluetukia saamattomalla puolueella ole sellaiseen varaa. Julisteiden kiinnitys sujuu nyt Vantaallakin ilmeisesti talkootyönä.

Kukaan ei tietenkään pakota minua puoluetoimintaan. Olen kuitenkin aktiivisesti mukana, jotta tulevaisuudessa voisimme nauttia paremmasta sananvapaudesta ja yksityisyydensuojasta.

Positiivisena ajatuksena voisi heittää, että vaalit ovat kuitenkin jo 17.4. Tämän jälkeen välitön kiiretoiminta taukoaa, ja voi ainakin hetkeksi keskittyä nauttimaan töidensä hedelmistä.

9 vastausta artikkeliin ”Rankkaa puoluetoimintaa

 1. Kaksi ensimmäistä ylläolevaa taitavat varmuudella olla trolleja, kun katsoo kellonajoista.

  Olen ihmetellyt aikaa sitten, että miksi puoluetuki on niin epäreilua, että eduskunnassa istuu ne tunnetuimmat ja ajavat vaaliäänikynnyksen läpi.
  Etenkin Perussuomalaiset ja Vihreät ovat unohtaneet sen, millä ääniprosentilla ovat päässeet mukaan puolueena eduskuntataloon.

  Muitakin epäkohtia ja enemmänkin luottamuksen menettäneenä näihin nykyisiin eduskunnassa istuviin puolueisiin olen tarttunut tuohon etsiessäni netistä muutamia tuiki tärkeää asiaa:

  Itse olen joutunut hieman pistämään viittomakielisessä yhdistyksessä vaalipaneelissa istuvia puolueita menemään takavarpailleen, kun puhuin, että Suomi on allekirjoittanut… En sano mitään, kuitenkin niin, että istuvien puolueiden ehdokkaista joka ikinen häpeää tätä asiaa. Siinä sisältyy niin tiedonsaannin oikeudesta ja esteettömyydestä, myös siihen liittyy tekijänoikeusasioista.

 2. Puhuin Joanna Kurjen(19) kanssa Jyväskylän keskustassa, enkä ollut ennen kuullut edes Piraattipuolueesta vasta, kun sillon… Oli kiire vaimoa tapaamaan, mut Joanna kertoi pääpiirteittäin tästä ko.puolueesta ja huomasin sen ajavan meidän etuja ja arvoja. Oon ollu demari henkeen ja vereen ja kokoomuksen vihaaja( ;D ), ja ääneni menee Joannalle. Olen sit itte otellu selvää ko.puolueen jutskista, ehdokkaista ym. Perhe papasta pikkuveljeen on demareita ja ittekin oon molemmissa pressavaaleissa kummallaki kierroksella ääneni Tarjalle antanu, mut en kyl ole katunut hetkeekään. Vaimoni äänestys vähän jännittää, saako henkkarit niin nopeesti..? Tai ylipäänsä, kuinka nopeesti? Jos hitaasti, ni voiko sieltä saada jonkun lapun, poliisilta siis, et vois edes sillä äänestää, koska Piraattipuolueelta menee ääni sivusuun ja tietääkseni siihen ei ole varaa. Entäs voiko joku äänestää vaimoni puolesta(esim.minä)? Kiitti jo etukäteen (missähän kuuluisan etukäden pari takakäsi mahtaa luuhata? ;) )

 3. Hei Anna.

  Kiitos kommentista. Olemme koettaneet olla Keski-Suomessa esillä sen mitä tämän kokoinen porukka omilla rahoillaan pystyy. Osallistuneet vaalipaneeleihin (kun saamme), olleet telttailemassa, jakaneet flaikkuja, pystyttäneet vaailmainoksia… Ja tätä jatkuu vielä 17.4 saakka.

  En tiedä satutko vielä lukemaan tätä ajoissa, mutta olen tänään menossa Vakiopaineeseen klo 18 alkavaan Setan (K-S) vaalipaneeliin Piraattien ehdokkaana.

  Terveisin Joanna Kurki, Ehdolla Keski-Suomessa, (19)

 4. Ilmeisesti poliisilta pitäisi saada väliaikainen henkkari äänestämistä varten ja vielä voisi ehtiä ennen vaaleja eli kannattaa mennä heti kysymään!

 5. Tiedätkös mitä, Janne. Esimerkiksi elokuvien tekeminen Suomessa on just tollaista. Aina. Siellä ei ole edes mitään ”valtatuotantoyhtiöitä”, joilla olisi muita helpompaa. Kaikilla on tiukkaa, rahat loppu ja monesti palkat jää saamatta. Yötä myöten saa raataa oman terveyden kustannuksella ja työolosuhteet on suomeksi sanottuna perseestä. Velkaa jää yleensä jumalattomasti. Työn tekemisestä pääsee suorastaan maksamaan:)

  Joten älä valita. Teillä kyseessä on kansalaistoiminta. Elokuvapuolella on kyse leivän hankkimisesta pöytään. Jää monesti saamatta, se leipä. Mutta rakkaudesta sitäkin tehdään. Ja koska en enää itse rakastanut sitä tarpeeksi, otin avioeron ja lähdin rahahommiin. Fyysinen ja mielenterveys ainakin kiittävät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*