Piraatit ja maahanmuutto

Monet mediat ovat ennustaneet maahanmuuttoaiheiden nousevan tulevien eduskuntavaalien tärkeimmiksi teemoiksi. Mielestäni maahanmuutto on aiheena niin laaja, että sitä tulee lähestyä monista eri näkökulmista. Uskoakseni Piraattipuolueen jäsenillä on laajan tietotekniikan kokemuksen myötä uniikki ja tervetullut näkökulma aiheeseen.

Internet on pieni

On tunnustettava, että modeemipurkeista siirtyminen Internetiin 1990-luvun alussa oli aika iso pala ymmärrettäväksi. Ajatus siitä, että voin kommunikoida paitsi maakunnan, mutta myös maan rajojen ulkopuolelle ilman lisämaksuja, oli uutta ja hienoa. Viimeisen vuosikymmenen aikana tämä ihmetys on muuttunut itsestäänselvyydeksi. Internet ei noudata maan rajoja, sen paremmin kartalle piirrettyjä kuin poliittisiakaan. Parhaatkaan sensuurijärjestelmät eivät estä ajatusten kulkua halki maapallon ja takaisin.

On luonnollista, että nettiprojekteissa kerätään saman aiheen ääreen ihmisiä monista eri maista. Tämä pätee alallamme myös netin ulkopuolella. On vaikeaa löytää keskisuuri tai suuri tietotekniikan alalla toimiva yritys, josta et löydä palkkalistoilta vaikkapa intialaisia tai kiinalaisia. Mielestäni voidaan jopa hieman yleistää toteamalla, että kansainvälisyys ja työperäinen maahanmuutto ovat välttämättömiä tietotekniikan alalla. Tarvittava, erikoistunut osaaminen hankitaan taloon sieltä mistä se saadaan. Kansainvälistyminen parantaa osaamisen lisäksi kontakteja, eri kulttuurien tuntemusta sekä yrityksen kielitaitoja.

Ongelmia piisaa

Kansainvälisyydestä suuresti riippuvaisia aloja on toki muitakin. Itse toimin tukkukaupan alalla, jossa kansainvälisyys on myöskin paitsi itsestäänselvyys, myös ehdoton välttämättömyys. Niin tieto kuin ihmisetkin kulkevat puolin ja toisin vierailemassa yhtenään. Maahanmuuttopolitiikan kärkevin keskustelu tuntuu sen rinnalla hyvin etäiseltä. Tällainen yritys ei palkkaa vierasmaalaista imagosyistä, vaan yksinkertaisesti liiketaloudellisin perustein. Uskoakseni moni piraatti näkee työperäisen maahanmuuton juuri näin, päivänselvänä osana nykyaikaista, kansainvälistä yritystoimintaa.

Oma kokemukseni on, että työperäinen maahanmuutto on Suomessa kömpelösti hoidettua. Työnantajalle työluvan saaminen haluamalleen työntekijälle on usein liialti tuurista ja virkamiehen mielialasta kiinni. Pienet yritykset ovat monesti vaikeuksissa asiaan liittyvän byrokratian ja maan tapojen välissä. Tulkinnat ja käytännöt vaihtelevat eri puolilla maata ja usein myös jatkuvasti kalenterivuoden varrella. Ajankohtaisohjelmat ovat muistuttaneet aiheeseen liittyvän myös rikollisuutta monessa muodossa. Näitä ongelmia ei ratkota yksinkertaistaen huutamalla maahanmuuton puolesta tai vastaan.

Vain osa totuudesta

Maahanmuutto on, kuten aiemminkin todettu, laaja aihe. Työperäinen maahanmuutto on vain osa tätä kokonaisuutta. Aiheen laaja-alaisuuden vuoksi olisikin eduksi, että asiasta olisi päättämässä hyvin monenlaisia näkemyksiä. Piraattipuolueella on varmasti annettavaa tähän keskusteluun uniikin ja käytännönläheisen näkökulman muodossa. Monipuolisiin näkemyksiin ja kokemuksiin perustuvalla avoimella keskustelulla voidaan varmasti lähteä avaamaan myös muita esille tulleita maahanmuuton ongelmia. Piraattipuolueen voimallisesti ajama avoimuus ja läpinäkyvyys eivät nekään ole huonoja työkaluja tämän ongelman edessä.

Luonnollisesti Piraattipuolueen monilla kansanedustajaehdokkailla, myös allekirjoittaneelle, on monenlaisia mielipiteitä maahanmuutosta laajemmaltikin. Aiheesta kiinnostuneiden kannattaakin tutustua ehdokkaiden kotisivuihin ja blogeihin.

Olen ehdolla Pirkanmaan vaalipiirissä. Tutustu kotisivuihini tai blogiini.

13 vastausta artikkeliin ”Piraatit ja maahanmuutto

 1. Miksei kirjoituksessa käsitelty humanitääristä maahanmuuttoa, johon ylivoimaisesti suurin osa maahanmuuttopolitiikan kritiikistä kohdistuu? Ne ihmiset ovat äärimmäisen harvassa, jotka erityisesti vastustaisivat työperäistä maahanmuuttoa.

 2. Tällä tekstillä oli tarkoitus lähinnä heijastaa tärkeää maahanmuuttoaihetta Piraattipuolueen näkökulmasta. Mielestäni tämä blogi ei ole paras paikka käydä laajempaa maahanmuuttokeskustelua ja tällä linjalla olivat myös muut kun aiheesta juteltiin. Henkilökohtaisesti olen ottanut paljon laajemminkin kantaa maahanmuuttoon ja tiivistän mietteeni näissä kahdessa blogissa.

  Varmuuden vuoksi on kuitenkin syytä kerrata: omat maahanmuuttomielipiteeni, linjaukseni ja ehdotukseni ovat nimenomaan omiani, eivätkä heijasta puolueen kantaa.

 3. Mikä oli tämän kirjoituksen pointti? ”Työperäinen maahanmuutto on huonosti järjestetty”. Ei tuo ole mikään poliittinen mielipide, vaan fakta. Pitäisikö asialle tehdä jotain ja mitä? Onko olemassa jotain logiikkaa, jolla maahanmuuttoon ylipäänsä voidaan muodostaa jokin johdonmukainen ”piraattikanta”, mikä on Kyuun tulkinta tästä?

  Tästä kirjoituksesta jäi vähän sellainen tunne, että on pakko kirjoittaa jotain asiasta, muttei kuitenkaan sanota mitään, jos sitäkään.

  P.S. Nähdäkseni johdonmukainen piraattikanta maahanmuuttoon on ”Ihan kaikki rajat auki kaikille, lopullisesti”. Halutaanko tällaista viedä eteenpäin julkisuudessa? Tänä päivänä piraattipuolueen ydinalueella, perusoikeuksissa, yksityisyyden suojassa, tekijänoikeudessa on vakavia epäkohtia ja kehitys vie yhä huonompaan suuntaan. Eikö olisi puolueen foorumeilla parasta suunnata koko arsenaali näihin teemoihin?

 4. Yritättekö sanoa että ilman piraattipuolueen ajamaa avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, valtion maahanmuuttoon liittyvät ratkaisut jäävät vailla kritiikkiä, tarkkailua sekä varmuutta siitä että toimivat? :) Yritän hieman auttaa teitä tässä retoriikassa… Hampaat esiin… Vaalit on ihan just!

 5. @Juha
  Olet oikeassa, tämän kirjoituksen tarkoitus oli kirjoittaa -jotain- maahanmuutosta PP:n näkökulmasta. Asia on pinnalla ja nähdäkseni se kaipaa monenlaisia näkökulmia. Tein edistyneen arvauksen, että työperäisen maahanmuuton osalta olemme aika tottuneita rajat ylittävään tekemiseen. Se ei ole minkään asteen kanta esim. humanitaariseen maahanmuuttoon, sen paremmin puolesta tai vastaan. Henkilökohtainen mielipiteeni asiasta on, että työperäinen maahanmuutto ei hoidu tällä hetkellä hyvin, vaan nykykäytäntö haittaa kansantaloutta. Vastaavasti henkilökohtainen mielipiteeni on, että humanitaarinen maahanmuutto on melko holtitonta ja sitä on syytä rajoittaa, ottaen mallia vaikkapa joistain muista pohjoismaista. Nämä ovat kaksi erillistä

  @Morjens
  Vähän tähän suuntaan. Maahanmuuton(kin) aiheissa on hiukan turhan paljon ilmiötä, jota itse kutsun tilastofobiaksi. Numerot pöydällä olisi paljon fiksumpaa tehdä päätöksiä, katsoa mikä osuus toimii ja mikä ei. Avoimuuteen tähtääminen on valtionhallinnossa harvoin huono päätös.

  Maahanmuutosta pitää keskustella, lujasti ja kovasti. Se on myös piraattiehdokkaiden tehtävä. Suosittelen tutustumaan ehdokkaiden näkökantoihin asioista.

 6. Kannattaako Sofi Oksanen Suomen islamisoitumista, kun hän vertaa Perussuomalaisia natseihin? Miten goottityttö reagoisi, jos burkhakielto muuttuisi burkhapakoksi?

  Älkää käsittäkö väärin. Minä en ole mikään suuri Timo Soini fani. Myös katolilaisuus on vähän sellainen ”ihminen on lähinnä lisääntymiskone” -uskonto, josta en pidä.

  Mutta haluammeko Suomeen Göteborgin ja Pariisin lähiöiden kaltaisia levottomuuksia? Monikulttuurisuus toimii ainoastaan, jos eri kulttuurit ovat keskenään vähintään kohtalaisen hyvin yhteensopivia.

  Joko Black Cobra jengi on Suomessa? Pitääkö suvaita suvaitsemattomuutta? Liian usein otetaan pakolaisiksi heitä, joilla on terävimmät kyynärpäät, vaikka he eivät olisikaan suurimpia kärsijöitä.

  Ja heitä jotka eivät pakene kotimaansa kauheuksia, vaan siirtävät ne kauheudet tänne Suomeen. Tämä maa ei ole mikään Somalia 2.

  Ehkäpä Oksanen pitää islamilaisesta taiteesta?

  Asiani on siis, että minä itse olen poptaiteilija ja en halua että tekijän oikeudet liikaa rajoittavat työskentelyäni.
  Olen tehnyt mm. Lidl, K-Market ja Sextaasi aiheisia taideteoksia, joita on ollut julkisesti näytteillä.

  Tällä tavalla toivoisin Afrikasta tulleiden maahanmuuttajanaisten pukeutuvan säkittäytymisen sijaan:

  http://www.ghanaweb.com/GhanaHomePage/entertainment/photo.day.php?ID=207784

  http://www.african-tribes.org/himba-woman.html

  Paha- paha Valkoinen Heteromies jahtaa thaivaimoja kovasti?

 7. TV-ohjelma Hyvät, pahat ja rumat 16.9.1993, Jari Sarasvuo luki Oulusta tulleen kirjeen: pakolaismiehet raiskaavat naisia tyrmäystipoin. Eräästä raiskatusta löytyi 17 miehen spermaa.

  Maahanmuuton vastustajien nimittely rasisteiksi on asiatonta: maahanmuutto on eri asia kuin rotusorto. 1993 lopussa Ruben Stiller haukkui presidenttiehdokas Raimo Ilaskiveä (kok) rasistiksi kun tämä ehdotti somalien maahanmuuttoon rajoituksia.

  2010 keväällä pääministeri Mari Kiviniemi haukkui opposition (”flirttailua rasismin kanssa”), tilanteessa jossa hallitus oli päästämässä Suomeen ilma työlupaa EU:n ulkopuolisia työntekijöitä. Ei onnistunut, olisi tuonut Suomeen ehkä kymmeniä tuhansia kiinalaisia, intialaisia jne, vaikka maassa oli jo ennestään pari sataa tuhatta työtöntä.

 8. Tänään iltapäivälehdissä kerrotaan, miten Al-Qaida -johtajan suomalainen vaimo pyytää Tarja Haloselta apua. Ei vaarallisesta suhteesta pakenemiseen, vaan miehensä vapauttamiseksi.

  Että v*tuttaa, kun vielä vievät meiltä suomalaisilta miehiltä naiset, yksityisomaisuudekseen vieläpä.

  Olikos se uusin Sara-lehti joka uhriuttaa naiskadosta kärsivien suomalaisten miesten thaivaimoja.

  http://www.online-dating-rights.com/

  Monikohan on vastannut Napakymppi-lehden ”Rakkautta yli rajojen” -palstan ghanalaisten kaunottarien ilmoituksiin? Minä olen, eivätkä erityisen luotettavilta vaikuttaneet.

 9. Jos Pahkasika-lehti perustetaan joskus uudestaan, niin Seppo Lehto voisi ehkä sopia hyvin päätoimittajaksi. Kyseisen lehden vitsejä lukiessaan usein ajattelee että ”huh huh olipa rankka juttu”, mutta hetken kuluttua kuitenkin miettiikin että ”onko todellisuus juurikaan sen pehmeämpi?”.

 10. Jos ympärileikkaukset, ja muu terveen kudoksen silpominen sallitaan, niin ehkäpä seuraavaksi on luvassa ”eroon rinnoista” -leikkauksia?

  http://www.sexpo.fi/File/ymparileikkauslausunto_doctors_opposing_circumsion_2008.pdf

  Joskus on koko pippeli tuhoutunut tuollaisessa operaatiossa. Alibi-lehdessä kerrottiin, miten eräs miespoliisi oli yrittänyt kuulla kahta ankaran (mielestäni ahdasmielisen) muslimikasvatuksen saanutta teinityttöä todistajana eräässä rikosjutussa. Mutta heitä oli kielletty puhumasta miehille, mutta naispoliisille he suostuivat puhumaan.

  Yleinen näkemys tuntuu olevan se, että erilaisia (usein keskenään huonosti yhteensopivia) kulttuureja voidaan sekoittaa mielivaltaisesti keskenään aivan kuin jotain Hullunkuriset perheet pelikortteja, ja tuloksena on aina varmasti toimiva ja turvallinen yhteiskunta.

  Singaporessa on ehkä saatu monikulttuurinen yhteiskunta toimimaan ilman fyysisiä lähi-idän levottomuuksia, mutta kyseessä onkin isoveli valvoo poliisivaltio, jossa riittää alaston mallinukke skandaaleja.

  Olen menossa ensi kuussa Ruotsiin risteilylle, ja tarkoitus olisi nähdä myös Skansen. Saa nähdä onko yhteiskuntaa sisältäpäin syövä monikulttuurisuus nykyään vallannut sen, vai näkeekö siellä vielä aitoa ruotsalaisuutta?

  Jotenkin huvittavaa että sellaisen ”siveyden sipuli” kuningaskunnan nukkehallitsija on nähty strippariklubeilla. Siis mihin ”valtaan” Prinsessa Victoria pitäisi siirtää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*