Eduskunnalla ei oikeutta rajoittaa mielenosoituksia

Eduskunnalla ei ole oikeutta rajoittaa mielenosoituksia eduskuntatalon edessä siten kuin sen on uutoistu tekevän, eli vuokraamalla eduskuntatalon edusta Helsingin kaupungilta, ja sitten rajoittamalla alueen käyttöä mielenosoituksiin.

Kokoontumislain 9 § nimittäin kertoo:

”Yleisen kokouksen saa järjestää ulkona yleisellä torilla, aukiolla, katualueella tai muussa sellaisessa kokoustarkoitukseen soveltuvassa yleisessä paikassa ilman omistajan tai haltijan lupaa.”

Eduskunnasta on myös väitetty, että äänentoistolaitteiden käyttämiseen mielenosoituksissa tarvittaisiin lupa. Tämäkään ei pidä paikkansa. Kokoontumislain 11 § nimittäin kertoo:

”Yleisessä kokouksessa saa käyttää julisteita, tunnuksia, äänenvahvistimia ja muita tavanomaisia kokousvälineitä sekä tilapäisiä rakennelmia.”

Eduskunnalla ei ole ylipäänsä oikeutta tehdä hallinnollisia päätöksiä, jotka käytännössä tekisivät tyhjäksi perustuslain 13 §:n, jonka mukaan:

”Jokaisella on oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin.”

Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola puhuu siis täysin puuta heinää, kun väittää, että eduskuntatalon edessä pidettäviin mielenosoituksiin tarvittaisiin tällaisia lupia.

Yksi vastaus artikkeliin ”Eduskunnalla ei oikeutta rajoittaa mielenosoituksia

  1. Turvallisuus johtaja on aikaisemminkin esittänyt mitä mielikuvituksekaimpia selityksiä ja määräyksiä ja suoraa valehtelua totuuden vääristämistä.

    yrittäessään kitkeä eduskuntatalon edustaa puhataaksi äkäisistä kanslaisista
    kyseinen herra on ylittänyt valtuuksensa jo moneen kertaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*