Tunisiassa Piraattipuolue hallitukseen

Parin viime viikon aikana ollaan Piraattipuolueen aktiivien kesken seurattu tiiviisti sisarpuolueemme edesottamuksia Tunisiassa. Maassa alkoi levottomuuksia jo ennen joulua ja huolenaiheena ovat olleet Tunisian poliisin suorittamat laittomat pidätykset. Muun muassa Piraattipuolueen aktiivijäseniä pidätettiin lehdistötiedotteen jälkeen. Erityisen huolestuneita oltiin, kun saatiin tietoa että poliisi pahoinpiteli Tunisian Piraattipuoleen Azyz Ammamin hänen ollessaan laittomasti pidätettynä.

Vaadimme 7.1.2011 Tunisian Suomen-suurlähettilään ottamista ulkoasiainministeriön puhutteluun. Mutta, palataan asian alkuun.

Lähtökohta

Valtioiden yhtenä päätehtävänän on ylläpitää rauhaa kansalaistensa kesken. Rauhan vallitessa työnteon tulokset eivät mene hukkaan jonkun vastapuolen tuhotessa niitä. On siis mahdollista tehdä työtä oman hyvinvointinsa eteen. Tällöin myös koko kansa hyötyy.

Uusien valtoiden muodostuessa tai perusteellisten vallankumousten jälkeen on mahdollista syntyä hyvin vapaita valtioita, jotka kannattavat ja ylläpitävät kansalaisoikeuksia. Valtioilla on tämän jälkeen taipumus siirtyä kohti konservatiivisempaa, kansaa kontrolloivaa mallia, jossa valtion muuttaminen on mahdollisimman hankalaa. Usein myös valta keskittyy yhteen instanssiin.

Tunisian tapauksesta en tarkemmin tiedä, mutta maan ollessa Ranskan entinen siirtomaa ja saman presidentin istuneen vallassa huomattavan pitkään voi joitakin arvauksia tilanteesta kukin tehdä itse.

Alku

Nykyiset levottomuudet pohjautuvat varmasti pidemmälle historiaan kuin kuukausi sitten, mutta nykyinen suoranainen kansannousu alkoi ennen joulua, joten aloitetaan siitä.

Osa kansasta koki itseään sorretuksi ja perusoikeuksiensa loukatuksi. Hallinto harjoitti mm. internetsensuuria ja valvontaa, rajoitti sanan- ja kokoontumisvapautta ja sääti lain hallinnon kritisoinnin kieltämiseksi. Tunisian hallintoa kritisoitiin myös korruptoituneeksi, ruuan hintaa kohtuuttomaksi ja työttömyyttä korkeaksi. Amnestyn mukaan mielenosoittaja sytytti itsensä palamaan joulukuun alussa sen jälkeen, kun poliisi oli takavarikoinut hänen hedelmäkärrynsä, koska hän oli harjoittanut myyntiä ilman lupaa.

Mielenosoitukset ärtyivät pahemmiksi poliisin käytettyä väkivaltaa mielenilmausten lopettamiseksi.

Joulukuun lopussa Tunisian poliisi avasi tulen mielenosoittajia kohtaan tappaen ja haavoittaen ainakin kymmentä.

7.1.2011 Piraattipuolueen tiedote: Tunisian Piraattipuolueen aktiiveja pidätetty laittomasti

Tunisian viranomaiset pidättävät laittomasti kolme Piraattipuolueen aktiivia sen jälkeen, kun Tunisian piraatit julkaisevat maan tilanteesta lehdistötiedoitteen. Tunisian piraatit ovat myös aktiivisesti vastustaneet valtiosensuuria ja nettivalvontaa jakamalla tietoa ja ohjelmia valtion toimien kiertämiseksi.

Tunisian viranomaisia on jo aiemmin syytetty pidätettyjen kidutuksista. Pelätään pidätettyjen piraattien kohtaloa.

Piraattipuolue vaati Tunisian Suomen-suurlähetilään ulkoasiainministeriön puhutteluun tilanteesta.

12.1.2011 Tunisian poliisi pahoinpitelee Piraattipuolueen Azyz Ammamin

Saamme piraattipuolueiden kautta tiedon, että Tunisian poliisi on pahoinpidellyt Azyz Ammamin hänen ollessaan laittomasti pidätettynä. Samaan aikaan on laitomasti pidätettynä muitakin piraattipuolueen aktiivijäseniä. Yritän vahvistaa tietoa pahoinpitelystä Tunisian Suomen-suurlähetystöstä. Puhelu otetaan vastaan, mutta mitään kommenttia eivät anna.

Kommentoimattomuus on tosin ymmärrettävää kun selviää 14.1.2011 että Tunisian presidentti on lähtenyt maasta. Tunisian Suomen-suurlähetystössä on varmasti ollut täysi rähinä päällä asian takia jo aiemmin.

17.1.2011 Kansalaisoikeuksia ajava Piraattipuolue hallitukseen Tunisiassa

Maan johtoon on 15.1.2001 siirtynyt pääministeri Mohammed Ghannouchi. Hän on luvannut järjestää vaaleja kahden kuukauden sisällä ja palauttavansa rauhan.

Epävakaissa tilanteissa suhteellisen pienikin osa kansaa pystyy aikaansaamaan suurta kaaosta. Siksi sellaisissa tilanteissa hallitukseen on kannattavaa ottaa mukaan kaikkien puolueiden edustajia. Näin viestitään kansalle että heitä kunnellaan ja heillä on vaikutusmahdollisuus riippumatta siitä mitä puoluetta kannattavat. Näin myös Mohammed toimi ja perusti väliaikaisen ”yhtenäisyyshallituksen”, joka toimii siihen asti kunnes toimitetaan uudet vaalit.

Väliaikaishallitukseen nimitettiin vain muutama päivä aikaisemmin laittomasti pidätettynä ollut Piraattipuolueen Slim Amamou nuoriso- ja urheiluministeriksi. Näin kansalaisoikeuksia puolustava maailmanlaajuinen piraattiliike on saanut ensimmäisen hallituspaikkansa. Tämä on todella merkittävä tapahtuma sekä maailman kansalaisoikeuksien kannalta että erityisesti Tunisian tilanteen kannalta.

Tunisian tulevaisuus

Jää nähtäväksi kuinka paljon tilanne Tunisiassa muuttuu hallinnon vaihtumisen myötä. Mikäli kansa äänestää seuraavissa vaaleissa valtaan konservatiiveja, jotka johtavat valtiota kuten ennenkin on tehty, ei varmasti kovinkaan paljon muutu. Hallinto toki on enemmän varpaillaan, kun tietää että on varsin helppoa menettää paikkansa, mutta taloudellisen tilanteen muuttaminen maassa tuskin onnistuu muutamalla päätöksellä ja lainmuutoksella.

Oppositio saa toki nyt hallitukseen siirtyessään huomattavan paljon huomiota, erityisesti tällaisen vallanvaihdon jälkeen. Mikäli seuraavat vaalit pidetään todellakin noin 2 kk kuluttua, on varmasti poliittinen epävarmuus sen verran virittynyt, että on hyvin mahdollista, että seuraavassakin hallituksessa ovat kaikki puolueet edustettuna. Näin valtio ei ainakaan voi omasta toiminnastaan harjoittaa sensuuria, koska vastustajat ovat mukana päätöksiä tehdessä ja ovat tietoisia kaikesta, ainakin teoriassa.

Kansalaiset kuitenkin saavat varmasti enemmän vapautta ja valtio toivottavasti joutuu poistamaan sensuuriaan ja kansalaisten nettivalvonnan. Jos hallinto samalla muutetaan liberaalisemmaksi sallien vaikkapa hedelmäkärrymyyntitoimintaa, niin Tunisian kansa jää vallanvaihdosta plussan puolelle.

Vaikutukset muuhun maailmaan

Jos kansa kykenee nykyisen tiedonliikkumisen aikana kaatamaan todella rautaisella otteella toimivan hallinnon kuukaudessa, niin vaikukset muiden maiden sensuuri- ja konservatiivipolitiikkaan ovat huomattavat. Se, kuinka pitkään Tunisian tapahtumia muistetaan päättäjien ja kansojen kesken, on toki oma asiansa. Ehkä se unohdetaan jo kuukauden kuluttua, toisaalta ehkä Tunisialla on kauaskantoisia vaikutuksia, ja asia muistetaan kymmenienkin vuosien päästä aina, kun uutta sensuurilakia tai kansalaisvalvontaa ollaan ajamassa läpi.

Toivoisin itse, että Suomessa voitaisiin siirtyä kohti vapaampaa maata, missä valtio ei harrastaisi sensuuria tai pyrkisi valvomaan kansalaistensa toimintaa ilman, että vaaditaan yhtä syvällä kuopassa käyntiä kuin Tunisian tapauksessa.

Oskar Elmgren, Uudenmaan piraattien puheenjohtaja ja ehdokas eduskuntavaaleissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*