Seis hyvitysmaksun laajentamiselle!

Hyvitysmaksua ollaan jälleen laajentamassa. Se halutaan ulottaa jokaiseen laitteeseen, jotka pystyvät kopioimaan tietoa. Kasettimaksu ei kuitenkaan sovi nykypäivään. Se nostaa tuotteiden hinnat turhan korkeiksi, ja maksun joutuu maksamaan, vaikka laitteella ei edes kopioisi musiikkia.

Hyvitysmaksun tulot tilitetään menestyneimmille artisteille, eikä niille joita kuluttaja itse haluaisi tukea. Minä en ainakaan halua tukea hyvin menestyneitä bändejä, koska ne pärjäävät muutenkin. Indiemuusikot kaipaavat eniten tukea, mutta näitä maksuja ei heille juurikaan tilitetä.

Hyvitysmaksut eivät ole kovin loogisia. Miksi taitelijat tarvitsevat ”hyvitystä” siitä, että kopioin ostamaani musiikkia itselleni? Jos hyvitysmaksut olisivat loogisia, pitäisi niiden maksamisen jälkeen olla laillista ladata netistä musiikkia ilmaiseksi.

Hyvitysmaksujärjestelmä tulee mielestäni lakkauttaa. Selvää on ainakin se, että vanhentunutta järjestelmää ei pidä enää laajentaa. Artistit luovuttivat tiistaina addressin Eduskunnalle hyvitysmaksun laajentamista. Nyt on aika kansalaisten luovuttaa oma addressinsa.

Allekirjoita addressi, ja kerro kaverille!

Se luovutetaan mahdollisesti jo huomenna Eduskunnassa.
Seis hyvitysmaksun laajentamiselle!

12 vastausta artikkeliin ”Seis hyvitysmaksun laajentamiselle!

 1. Niin siis jos haluat tukea Artistia, lahjoitat Artistille rahaa. Ostamalla levyn tuet K-kauppaa ja tukkuketjua

 2. Ei kyse ole edes ostetun musiikin kopioimisesta. Vaikka en koskaan kuuntelisi vapaaehtoisesti säveltäkään mitään musiikkia, joudun maksamaan ”hyvitysmaksun” ostaessani näitä ”tallennusmedioita” (kuten, what, kännykän?!) joita voi käyttää tuhanteen muuhun rakentavaan tarkoitukseen.

 3. Hmm. Olen jo kahdesti ostanut itselleni kovalevyn Suomesta, kaikki muut olen saanut lahjoina. Tyhjiä CD tai /DVD- levyjä en ole ostanut aikoihin kotimaastani ja enkä tule näillä näkymin muuttamaan toimintaani. Jokainen laki joka kieltää/rankaisee järjenkäytöstä, tässä tapauksessa varmuuskopioinnista omistamistani/luomistani tiedostoista ja joka yrittää pakottaa minut maksamaan ylimääräistä Teostolle jne. aikaansaa vain sen että hankin tarpeelliset tallennusmediat muuta kautta.
  Siinä oli lyhyt versio ajattelemisesta saakeli…

  Olen kauniisti sanottuna ´hieman kyllästynyt mm. musiikkiteollisuuden propagandaan.´ not trademarked naturally, exept maybe the link that includes words ´hometaping is killing music´ which you find with any semidecent searchengine =)

 4. Löytyisikö kannatusta Taiteilija on varas! tyyppiselle kampanjajlle. Sehän varastaa nyt esim. jokaiselta kotona koneetta varmistavalta ja digikuvaajalta. Sille lienee valitettavasti käyttöä jatkossakin.

 5. Mitä jos tehtäisiin kaksi asiaa: lakkautetaan hyvitysmaksu ja samalla lopetetaan kaikki musiikin ja elokuvien epäkaupallinen levitys niiden teosten osalta, joiden tekijät sen kieltävät. Ensimmäinen on helppo: muutetaan lakia. Jälkimmäisessä taas on kyse omastatunnosta ja moraalista. Niihin on vaikea vaikuttaa, kun kaiken kivan voi käydä hakemassa pienellä vaivalla ilmaiseksi.

 6. Alejandro: hyvitysmaksulla ja nykyisen lainsäädännön mukaan laittomalla epäkaupallisella levityksellä ei ole lainopillista yhteyttä.

  Ensimmäisestä on hyötyä, kunhan järjestelmää uudistetaan. Jälkimmäinen ei tapahdu, vaikka kuinka jotkut niin haluaisivat, eikä siitä olisi hyötyä kulttuurille tai taloudelle.

 7. Joonas Mäkinen: äläpä saivartele. Hyvitysmaksua halutaan laajentaa sen takia, että epäkaupallinen levitys on räjähtänyt käsiin, ja siinä uudet tallennusmediat ovat isossa roolissa. Tässä on selvä syy- ja seuraussuhde, sanoipa laki mitä tahansa.

  Itse en kasettimaksua kannata, ja sen saisi vaikka lakkauttaa. Mutta reilun pelin hengessä olisi tasapuolista, että molemmat ospuolet luopuisivat ”eduistaan”, ei vain toinen osapuoli. Tietenkään luvaton epäkaupallinen levitys ei lopu ennenkuin meiltä loppuu energia, mutta senkin jälkeen biisien nuotit luultavasti kaiverretaan tuoheen tai kiveen ja niitä kopioidaan käsin.

  • Alejandro: En saivartele, vaan pyrin lakitekniseen tarkuuteen. Rauhoitu. Saivartelusta ei olisi keskustelussa hyötyä.

   ”Nettipiratismi” ei koskaan ole ollut hyvitysmaksun perusteluissa. Jos sitä nyt haluttaisiin perusteluna käyttää, niin se pitäisi mainita virallisissa dokumenteissa. Näin ei ole, ja puhuin vain tästä. Tottakai tämä huoli voi monia asiaa valmistelevia ajaa nostamaan maksuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*