Varoituskirjelaki tulossa – kymmeniä tuhansia pyyntöjä jonossa?

Eduskunnassa oli eilen lähetekeskustelussa niin kutsuttu varoituskirjelaki. Kyse on muutoksesta sähköisen viestinnän tietosuojalakiin, siihen jota juuri turhaksi todettu Lex Nokiakin muutti. Oikeudenhaltijoille annetaan valta vaatia teleyrityksiä lähettämään tekijänoikeusrikkomuksista epäiltyjen koteihin varoituskirjeitä (mikäli teleyritykset hyväksyvät oikeudenhaltijoiden tarjouksen kirjeiden lähettämisestä koituvien kustannusten korvaamisesta).

Kyse on taas aivan poikkeuksellisesta järjestelystä, jossa teosten levittäjäyhtiöt saavat kummallisia etuoikeuksia, joita ei ole millään muulla alalla. Laki on lisäksi turha. Kuten Piraattipuolueen lausuntoa hallituksen esityksessä referoidaan:

”Piraattipuolue katsoi, että laiton verkkolataaminen on viihdeteollisuuden aiheuttaman markkinahäiriön seuraus eikä sen aiheuttaja ja ettei ilmoitusmenettelyllä ratkaista digitaalisten markkinoiden kehitykseen liittyviä ongelmia.”

Ehdotettuun järjestelmään ei sisältyisi mitään kasautuvia seuraamuksia. Kenenkään nettiyhteyttä ei varoituskirjeiden perusteella katkaistaisi eikä epäiltyjen yhteystietoja ei luovutettaisi oikeudenhaltijoille. Oikeudenhaltijat ovatkin järjestään vaatineet tiukempia seuraamuksia lain valmisteluvaiheessa, mutta tähän hallitus ei suostunut.

Itse asiassa vaikuttaa siltä, että opetus- ja kulttuuriministeriö on pyrkinyt laatimaan mahdollisimman vesitetyn kompromissin. Jotain on ollut oikeudenhaltijoiden lobbausvoiman alla ”pakko tehdä”, mutta on suostuttu vaatimuksiin mahdollisimman vähäisesti. Esityksessä suhtaudutaan kielteisesti nettiyhteyksien katkaisemiseen ja todetaan, että jotta sellaisen käytännön voisi luoda, pitäisi ”tarkastella seuraamusjärjestelmää perinpohjaisesti”. Näin siis, vaikka seuraamusjärjestelmää on juuri tarkasteltu perinpohjaisesti vuodesta 2008 lähtien. Laki saattaa kuitenkin vielä tiukentua eduskuntakäsittelyn aikana. Tekijänoikeusjärjestöjen lobbarit epäilemättä pyrkivät valiokuntakuulemisissa siihen.

Jyrki Kasvi (vihr.) piti laista ainoan puheenvuoron eduskunnassa. Puheenvuorossa todellinen yllätys oli se, että Kasvin mukaan teleyrityksille on tullut kymmeniä tuhansia yhteystietopyyntöjä oikeudenhaltijoita. Lain hyväksymistä saattaisi siis seurata valtava varoituskirjevyöry. Näin siis siinä tapauksessa, että teleyritykset ja oikeudenhaltijat pääsisivät sopuun kustannusten korvaamisesta. Teleyritykset ovat tähän saakka enimmäkseen vastustaneet lakia, joten voi olla, etteivät ne suostuisi sopimuksiin oikeudenhaltijoiden kanssa.

Kasvin puheenvuorossa oli merkillepantavaa se, ettei hän asettunut suoraan vastustamaan lakia. Pidän todennäköisenä, ettei vihreistä aiota ylipäänsä äänestyttää lakia. Se olisi hallituspuolueelta liian huonoa käytöstä vaalien alla. Vasemmistoliitto varmaankin äänestyttää lain. Veikkaukseni lopputuloksesta: laki hyväksytään äänin 130-20 (50 poissa). Kansalaisaktivismilla ei enää tässä vaiheessa ehditä lakiin vaikuttaa, mutta onhan sitä symboliikan vuoksi kannattavaa tehdä varsinkin näin vaalien alla. Ehkä mielenosoitus?

13 vastausta artikkeliin ”Varoituskirjelaki tulossa – kymmeniä tuhansia pyyntöjä jonossa?

 1. Asia on mielestäni riittävän tärkeä, että mukaan kannattaa kutsua kaikki, jotka haluavat osallistua. Aloittaa voi vaikkapa kaikista muista puolueista ja näiden nuorisojärjestöistä.

 2. Täytyypä pystyttää torrent serveri ja alanpa jakamaan linux distroja salattuna. Jos TO järjestöt tekevät varoituskirjeen tästä olenpa kuluttanut omalta osaltaan to järjestöjen rahoja kankkulan kaivoon.

 3. Tämä laki on mielestäni ihmisarvoa ja yksityisyyttä loukkaava. Vaikka ”oikeudenhaltijoille” ei luovutetakaan osoitetietoja kirje kuitenkin hämärtää rajoja tuomiovallan ja yritysten oikeuksien välillä. Väärinkäytösten ja väärien viestien mahdollisuutta ei ole myöskään poistettu. Kirjeet myös varmaan kirjoitetaan uhkaavaan sävyyn,joka aiheuttaa mielipahaa – erityisesti niille, jotka eivät edes ole osallistuneet toimintaan.

  Näillä laeilla on myös aina taipumus laajentua. Esimerkiksi Englannissa otettiin noin vuonna 2000 käyttöön 1000 punnan lukukausimaksut. Nyt maksuja korotetaan 9000 puntaan. Samalla yliopistojen rahoitusta on leikattu. Opiskelin itse noihin aikoihin Englannissa ja silloinkin sanottiin, että maksuja ei koroteta. Maksuista liikkui myös paljon väärää tietoa: väitettiin mm. että monissa Euroopan maissa on vastaavat maksut, vaikka tämä ei pidä tänäkään päivänä paikkaansa.

  On aika kummallista, että Kasvikaan ei vastustanut suoranaisesti tätä lakia. Eli mikään nykyisistä puolueista ei ole tehtäviensä tasalla.

  Ehkä auttaisi jos keräisimme listan, että boikotoisimme sillaista palvelun tarjoajaa, joka on tehnyt sopimuksen Teoston kanssa. Onko sopimuksen teko todella pakollista?

 4. Sopimusta ei ole pakko tehdä hallituksen esityksen mukaan. En kuitenkaan ihmettelisi jos laki kiristyisi juuri tältä osin eduskuntakäsittelyn aikana.

 5. Joo voivathan he lähetellä kirjeitä niin paljon kuin tahtovat, mutta ainakin omalla kohdallani nuo kirjeet menevät lukematta roskiin, koska en tietenkään ole siirtänyt tekiänoikeudella suojattua sisältöä laajakaistayhteyteni kautta.

 6. Eihän lapsiporno filtteriäkään ollut ”pakko” ottaa käyttöön, vihjaistiin vain lain teon jälkeen, että jos sitä ei oteta vapaaehtoisesti, niin sitten tehdään laki joka siihen pakottaa :)

 7. Tosin nyt suurin osa teleyrityksistä on tehnyt siitä käyttäjälleen vapaaehtoista ja useimmilla se ei taida olla oletuksena päällä. Ainakaan vielä ei ole kuitenkaan kuulunut sensuurin pakolliseksi muuttamisesta mitään.

 8. Mikähän noidenkin kirjeiden vaikutus on käytännössä? Kättäjät napsauttavat torrent-clientista ruksin kohtaan ’allow only encrypted’. Tai vaihtoehtoisesti reitittävät liikenteensä anonyymipalvelimen kautta vpn putkessa.

 9. “Piraattipuolue katsoi, että laiton verkkolataaminen on viihdeteollisuuden aiheuttaman markkinahäiriön seuraus”

  Ööh. Minä ainakin waretan, koska saan tavaraa ilmaiseksi….?

 10. Päivitysilmoitus: Markkinahäiriö helvetistä eli miksi me waretamme | Vallankumouksen hedelmiä

 11. Se on sitten noustava jälleen barrikaadeilla edarilla. Kuka on mukana ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*