Laiton nettilatailu toimii kuin musta pörssi

Kevättalvella 1918 Suomen talous oli vaikeuksissa maailmansodan ja sisällissodan vuoksi, paikoin vallitsi vakava elintarvikepula. Elintarvikkeiden saanti oli säännösteltyä. Valtio ja kunnat hankkivat ostamalla ja pakko-otoin viljaa, josta tehtyjä jauhoja jaettiin kansalaisille tasaisina annoksina. Periaatteessa.

Käytäntö oli toisenlainen. Sisällissodan ajan Helsingissä virallinen annos pieneni nopeasti 20 grammaan jauhoja päivässä. Kyse ei edes ollut kunnon jauhoista, sillä niitä oli jatkettu pellavansiemenillä ja jopa selluloosalla. Selvää oli, ettei kukaan voi tulla toimeen tällaisella päiväannoksella. Väestön toimeentulo ei perustunutkaan virallisiin annoksiin, vaan mustan pörssin kauppaan.

Mustan pörssin kauppaa katsottiin läpi sormien, koska viranomaisilla ei ollut haluja kärjistää tilannetta toteuttamalla tiukempia ja laajempia viljan pakko-ottoja maanviljelijöiltä. Toisen maailmansodan aikana musta pörssi kukoisti taas. Maaseudulta myytiin tarvikkeita ohi virallisen jakelujärjestelmän. Toisaalta tätä paheksuttiin, toisaalta ymmärrettiin. Huomattavan suuri osa ihmisistä osallistui touhuun enemmän tai vähemmän.

Kun viralliset markkinat eivät toimi, rinnalle syntyvät epäviralliset markkinat, joista voi kasvaa virallisia kanavia tärkeämpi keino hankkia hyödykkeitä. Näin juuri on tapahtunut teosten digitaalisten kopioiden markkinoiden suhteen.

Tilanne muistuttaa ironisella tavalla kevättalven 1918 Helsingistä. Siinä missä virallinen viljankulutus oli 20 grammaa per henkilö per päivä, todellinen kulutus oli varmasti moninkertainen. Vastaavasti on arvioitu, että 95 % verkossa liikkuvista musiikkitiedostoista liikkkuu laittomasti.

Normaalisti ”viralliset” markkinat toimivat, koska niiden toiminta on paljon tehokkaampaa, kuin millään epävirallisella järjestelyllä olisi koskaan mahdollista saada aikaan. Sama mikä tapahtui kriisiaikoina säännösteltyjen tuotteiden suhteen, on tapahtunut teoskopioiden digitaalisen jakelun suhteen. Viralliset markkinat eivät toimi, joten epäviralliset markkinat ottavat niiden paikan.

Syy siihen, mikseivät digitaaliset teosmarkkinat toimi, on selvä. Tekijänoikeus antaa (käytännössä) ikuisen yksinoikeuden eli monopolin yhdelle julkaisijalle kutakin teosta kohti. Kukaan muu ei voi kilpailla teoksen levityksessä julkaisijan kanssa. Tämä johtaa nurinkuriseen tilanteeseen. Mitä suositumpi teos on, sitä huonommilla ehdoilla julkaisijan kannattaa tarjota sitä kuluttajalle.

Jos teos ei ole suosittu, kannattaa tarjota erilaisia porkkanoita, jotta ihmisten kynnys maksaa siitä alenisi. Jos teos on erittäin suosittu, kannattaa nostaa hintoja ja vetää kuluttajan sietokyky äärirajoille. Kuluttajat eivät voi siirtyä hankkimaan teosta kilpailijalta, kun sellaista ei ole, kiitos tekijänoikeusmonopolin.

Tilannetta voi verrata vaikka nettiyhteyksiin. Jos meillä olisi vain yksi teleyritys, kituuttelisimme ökykalliilla ja huomattavasti nykyistä hitaammilla yhteyksillä. Katseet sopii suunnata Yhdysvaltoihin, jossa teleyritysten välinen kilpailu on paikoin huonosti kehittynyttä, ja mikseipä myös Suomen syrjäseuduille.

Tiukka tekijänoikeusjärjestelmä ei kannusta tarjoamaan teoksia kuluttajien ehdoilla. Tämän vuoksi epävirallinen levitystapa, vertaisverkot, on alkanut kukoistaa. Kuten mustan pörssin kaupan suhteen aikoinaan, osa paheksuu, osa ymmärtää. Monet ovat siinä mukana.

On arvioitu, että ennen pitkää virallisten markkinoiden kehitys nielaisee suurimman osan piratismista. Tämä skenaario esitellään tarkemmin minun ja Kaj Sotalan kirjoittamassa teoksessa Jokapiraatinoikeus (s. 120–122, linkki johtaa teoksen ilmaiseen pdf-versioon). Tämä skenaario on täysin mahdollinen – jos luovilla aloilla riittää kykyä uudistua. Epäilen, että uudistushalua ei löydy niin kauan kuin nykyisen kaltainen tiukka tekijänoikeusjärjestelmä monopolivaikutuksineen on pystyssä.

Lähde:
Haapala, Pertti. Kun yhteiskunta hajosi. Suomi 1914–1920. Painatuskeskus, 1995. s. 213–217.

7 vastausta artikkeliin ”Laiton nettilatailu toimii kuin musta pörssi

  1. Tässä kirjoituksessa yritän kytkeä tekijänoikeuden taloustieteellisen puolen ihmisille tuttuun käytännön esimerkkiin eli mustan pörssin kauppaan. Edelliseen Mikko Rauhalan kirjoitukseen kommentoineet voisivat tulla myös tähän kommentoimaan, onnistuinko.

  2. Uskon että näin helppolukuisen tekstin jaksavat lukea loppuun myös ne jotka eivät (vielä) ole ”keskimääräistä piraattihenkisempiä”.

    Hyvä :)

  3. Kun nyt kerran kysyit, niin joo, teksti on selkeätä ja helppolukuista. Pituutta tosin riittää vielä… Miten olisi yhden kappaleen mittainen tiivistelmä/johdanto alkuun, boldilla tai muuten erottuen? BB-kansankin attention spani voisi sitten riittää asiaan tutustumiseen.

    Mitä on suomeksi ”attention span”?

  4. Siis ruoka vs viihde tai nälkä vs laiskuus? Aika ontuva vertaus. Ehkä kieltolaki toimisi paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*