Piraattipuolueiden PirateNet IRC-verkko laajeni jälleen.

Useat piraatit käyttävät PirateNetin IRC-verkkoa tekniikan noupeuden ja realiaikaisuuden vuoksi yhteydenpitoon toisiinsa. Suomenkin kanavilla käyttäjiä on parisen sataa, joten keskustelukumppaneita löytyy helposti.

Nyt PirateNet-verkko on laajentunut jälleen. Suomen ylläpitämä keskuspalvelin sijaitsee Saksassa nopeiden yhteyksien päässä, varsinainen irc.piraattipuolue.fi-osoite taas Virossa. Tämän lisäksi jo aiemmin verkkoon on liitetty eri piraattipuolueiden palvelimet muun muassa Ruotsista, Itävalloista ja Hollannissa. Suomi ei myöskään ole maista ainoa, jolla on verkossa useampi palvelin. Nyt viikonloppuna liitettiin verkkoon mukaan irc.pirateparty.org.uk, joten tästä lähtien Iso-Britanniastakin yhteydet verkkoon ovat vaivattomat.

Se, miksi verkkoon liitetään useita palvelimia, ei suinkaan perustu haluun näyttää suurelta, vaan vikasietoisuuteen ja viiveiden minimointiin. Koko maailman kattavaksi tarkoitetussa verkossa kaukana toisistaan olevien maiden keskustelijoiden välille syntyy väkisinkin sekunnin osien tai jopa sekuntien viiveet, jolloin vauhdikkaampi keskustelu voi käydä hieman hankalaksi. Kun sopiva palvelin löytyy omasta maasta tai läheltä sitä, kaikilla samaan palvelimeen läheltä yhdistäville keskustelu toisilleen on nopeaa ja sujuvaa ja viiveestä joudutaan kärsimään kaiken keskustelun sijaan vain pitkän matkan keskusteluja käytäessä. Myös pitkän matkan keskustelujen viiveet pienenevät.

Lisäksi usean palvelimen käyttö tuo vikasietoisuutta, joka tuli hyvin todistettua muutamia viikkoja sitten. Yksi Saksan suurimmista datakeskuksista, johon Piraattipuolueenkin palvelin on sijoitettu, kärsi massiivisesta katkoksesta. Tuollaiset katkokset ovat harvinaisia eivätkä siten yleensä aiheuta ongelmia. Tällä kertaa kuitenkin puoluehallituksen IRC-kokous oli alkamassa muutamien tuntien päästä. Ongelma ylitettiin helposti lähettämällä sähköpostia osallistujille, että ottavat Piraattipuolueen oman palvelimen sijaan yhteyden Ruotsin piraattipuolueen palvelimeen. Katkos käytettiin samalla myös hyödyksi ja suomalaisten käyttämä irc.piraattipuolue.fi siirrettiin Viroon, jättäen vanha Saksassa oleva palvelin ensisijaisesti keskuspalvelimeksi yhdistämään muut palvelimet toisiinsa. Halutessaan sitäkin voi kuitenkin käyttää osoitteella ircd.piraattipuolue.fi.

PirateNetin palvelinten määrää on myös suunniteltu kasvatettavan, joten ehdotuksia palvelimen tarpeessa olevista maista otetaan vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*