Tiedote: Oulun tiedostonjakotapaus osoittaa tarpeen muuttaa lakia

Piraattipuolueen lehdistötiedote, julkaisuvapaa heti

Syyttäjä vaatii Ylen uutisten (31.8.) mukaan tuomiota kahdelle oululaiselle vertaisverkon ylläpitäjälle. Vertaisverkolla on ollut 2 800 käyttäjää.

Uutisen mukaan palvelua ei harjoitettu ansiotarkoituksessa. Syyte on siitä huolimatta nostettu tekijänoikeusrikoksesta, mikä normaalisti vaatisi ansiotarkoituksen. Syyte perustuu lain kohtaan, jonka mukaan tekijänoikeusrikoksen tunnusmerkit täyttyvät myös mikäli teko ”on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa oikeuksien omistajille”.

Lukuisissa puolueettomissa selvityksissä ei olla päästy minkäänlaiseen yhteisymmärrykseen siitä, aiheuttaako luvaton tiedostonjakaminen merkittävää vahinkoa vai ei. Myös viihdeteollisuuden myyntilukemat ovat verkkokopioinnista huolimatta kasvaneet tasaisesti. Yksin tämän vuoksi on selvää, ettei syytettä olisi pitänyt nostaa lainkaan.

Tiedostonjakaminen on itse asiassa tuottanut valtaisan määrän hyötyä avatessaan kaikille Internetin käyttäjille mahdollisuuden nauttia käytännössä rajattomasta määrästä kulttuuria. Mahdollinen tuomio tapauksesta osoittaisi lain olevan selkeästi puutteellinen, koska se sallii hyväntekijöiden tuomitsemisen haitasta, jota ei voida edes todistaa.

Piraattipuolue vaatii kaiken ei-ansiotarkoituksessa harrastettavan tiedostonjakamisen laillistamista. Puolue pitää tätä tapausta osoituksena siitä, että laki mahdollistaa syytteet ja mahdollisesti jopa tuomiot, jotka eivät palvele kansan etua. Jossakin muussa yhteydessä 2 800 ihmisen hyvinvointia kasvattaneille henkilöille annettaisiin kulttuuripalkinto, Suomessa heille luetaan syytteet.

Lisätietoja antaa puolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti, etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi, 045 310 2342.

Yksi vastaus artikkeliin ”Tiedote: Oulun tiedostonjakotapaus osoittaa tarpeen muuttaa lakia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*