FST5-dokumentär: Fildelning – rättighet och brott

Lue artikkelin suomennos postauksen alla kommentissa. Video on tekstitetty suomeksi.

Texten nedan är ursprungligen publicerad på min blogg.

I oktober förra året under AltParty gav jag i Pirattinuorets namn en intervju åt en grupp journalistikstuderande vid Åbo Akademi i Vasa/MediaCity. Resultatet är att jag dyker upp några gånger i deras slutprodukt , ”Fildelning – Rätt och Brott”, som visades på FST5 igår och förblir synlig på Yle Arenan i några dagar. Dokumentären är till stor del svenskspråkig och textad till finska.

Filmen kan tydligen ses på webben via Vimeo men kan också laddas ner här (flv-filen spelas snällt av VLC m.fl.) [ohjelma on tekstitetty suomeksi ja on Yle Areena-näkyyyden loputtua myös nähtävissä Vimeo-palvelussa tai ladattavissa mm. VLCssä toistuvana tiedostona]

Stundvis snuddar dokumentären vid inkoherens och viss presenterad fakta, speciellt siffror hanteras lite vårdslöst. Och i motsats till vad dokumentären mer eller mindre påstår är Piratpartiet inte ett ”fildelningsparti”, och organisationens kritik av rådande upphovsrätt är inte ensidig, vilket tydligt framkommer i essäer på partiets blogg och i den i våras utkomna pamfletten Jokapiraatinoikeus. Dock baserar sig filmen på ett brett intervjumaterial som presenterar olika grunduppfattningar rätt tydligt.

I programmet medverkar också Marcin De Kaminski, Jyrki Kasvi, Antti Kotilainen, Mathias Lillmåns, Jarkko Nordlund, Gabriel Sjölund och Tobias Tåg.

[via:Matts]
Thomas Nybergh är teknisk ansvarig och allmän pysslare hos Piraattinuoret. Följ @apecat på Twitter.

0 vastausta artikkeliin ”FST5-dokumentär: Fildelning – rättighet och brott

 1. Päivitysilmoitus: Thomas Nybergh’s pages » Notes Archive » Medieframträdande: Fildelning – rättighet och brott

 2. hyvä dokumentti, Kotilainen oli no, mitenkä sen sanoisi kiltisti? ääliö.

  Mutta kuten lopussa ruotsalainen piraatti sanoi, me voitamme lopulta. Olisko joku kiltti ja suomentaisi bloggauksen?

 3. Matsukan: jonkinlainen käännös alhaalla. Pahoittelen laatua, en pitäisi kirjoittaa suomeksi näin myöhään.

  ———-
  Tämä teksti on alun perin julkaistu minun blogissani.

  Viime vuoden lokakuussa, AltPartyjen aikana ryhmä journalismiopiskelijoita Vaasan Åbo Akademista/MediaCitystä haastetteli minua. Lopputulos on että minua näkee ja kuulee muutaman kerran dokumentissa ”tiedostonjakaminen – Oikeus ja Rikos”, joka näytettiin eilen FST5-kanavalla ja näkyy vielä muutaman päivän Ylen Areenassa.

  Suomeksi tekstitettyä pätkää voi näköjään katsoa Vimeon kautta, ja ladattavissa mm. VLC:ssä toimivana tiedostona.

  Ajoittain dokkaria vaivaa tietynlainen epäselvyys ja jotkut faktat, etenkin numerot/tilastot käsitellään hiukan huolettomasti. Piraattipuole ei ole ”tiedostonjakamispuolue”, eikä järjestön tekijänoikeuskritiikki ole yksipuolista, mikä on hyvin havaittavissa puolueen blogin esseissä ja viime keväänä julkaistussa Jokapiraatinoikeus-pamfletissa. Ongelmista huolimatta, dokumentti perustuu laajaan haastattelumateriaaliin joka esittää eri osapuolten näkemykset perustasolla.

  Ohjelmassa esiintyvät myös Marcin De Kaminski, Jyrki Kasvi, Antti Kotilainen, Mathias Lillmåns, Jarkko Nordlund, Gabriel Sjölund ja Tobias Tåg.

  [via:Matts]

  Thomas Nybergh on Piraattinuorten tekninen ylläpitäjä ja yleinen säätäjä. Seuratkaa @apecat:ia Twitterissä.

 4. Päivitysilmoitus: FST5-dokumentär: Fildelning – rättighet och brott — omglog

 5. Eihän tämä youtubessa oleva pätkä ole kokonaan suomeksi? Tekstitys 100% suomeksi, oli suomipuhetta tai ei! Ärsyttää kun ei pysty kuulemaan kunnolla suomea puhuvien piiperryksiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*