Piraatit tekijänoikeusseminaarissa

Keskiviikkona 28.4. järjestettiin koko päivän kestänyt tekijänoikeusseminaari Tennispalatsissa. Seminaari oli kolmas luokkaansa, aiemmin eikä nytkään Piraattipuoluetta ollut kutsuttu, mutta saimme kuitenkin kaksi Purjeen edustajaa paikalle. Seminaarin rahoittajana oli ainakin juontajan kiitosten mukaan opetusministeriö, Finnkino ja lukuisia muita yrityksiä.

Tapahtuma alkoi valtiosihteeri Riina Nevamäen avaussanojen saattelemana. Puheessaan hän totesi vain parisataa kulttuurin tuottajaa pystyvän tekemään alan töitä täyspäiväisesti niin, että heillä on myös varaa elää. Nevamäen mukaan luovat alat pitäisi saada paremmin mukaan markkinatalouteen.

Tämän jälkeen alkoi seminaarin varsinainen osuus ensimmäisellä aiheella ”Kannattaako kauppa verkossa?” Teeman avasi Lyhdyn (Luovan työn tekijät ja yrittäjät) Lauri Kaira, jonka puheessa korvaan särähti seuraava lausahdus: ”Yhdellä coca-cola tölkillä ei voi juottaa koko ravintolaa, mutta yhtä CD-levyä voi kuunnella kotona, autossa ja soittaa discossa.” Häneltä jäi kuitenkin mainitsematta, että discossa levyn soittamisesta tulee maksaa teostomaksu, joka perustuu soitettujen kappaleiden määrään, eikä näin soittamisesta tulleita tuloja voida kohdentaa oikeille tekijöille. Herra Kairan mukaan tekijänoikeus luo perustuslain omaisuuden suojaa.

Pääsimme myös kuulemaan hiukan verkkokaupparatkaisuista ja niiden toteuttamisesta, ja esitelmän pitänyt Marko Alanko totesikin osuvasti: ”Levy-yhtiö omistaa artistit.” Puheessa toistui usein ja painotettuna sana laillisuus, joka joissain määrin haittasi esityksen ymmärrettävyyttä. Hänen edustamansa SecuryCast-yritys julkaisee lokakuussa Suomessa täysin uuden sähköisen lukulaitekonseptin suuren kauppaketjun kanssa. Heiltä on myös tulossa lähiaikoina palvelu, jonka avulla saa soittolistat Facebookiin. Enempää kuitenkaan tästä tulevasta palvelusta ei valotettu.

Universal Musicin Mikko Haapala kertoi hiukan heidän tulevasta palvelustaan, joka myy valmiiksi luotuja soittolistoja, ja Nokiakin tulee kuulemma hankkeeseen mukaan myöhemmin, kunhan heidän sovelluspuolensa saadaan ensin kuntoon. Lisäksi Haapala mainitsi hiukan Vevo-nimisestä palvelusta, jossa eri levy-yhtiöt ja YouTube mukana ovat mukana. Käyttäjät eivät voi lisätä Vevoon itse materiaalia, mutta levy-yhtiöt voivat tarjota musiikkivideoitaan siellä. Palvelu mahdollistaa myös online-streamauksen.

Seminaarin alussa ja keskipäivällä oli sämpylä- ja kahvitarjoilu ja lopussa lisäksi hiukan tukevampi ateria. Juontaja totesikin: ”se on tekijänoikeusrahoitteinen sämpylä.” Seminaarin puolivälissä ja lopussa meitä oli viihdyttämässä Tommi Lindell, joka esitti kaksi kappalettaan. Niiden jälkeen ei jäänyt mietityttämään se, miksi hän omien sanojensa mukaan saa niin vähän keikkoja.

Seminaarin toisen osan aiheena oli ”Tekijän oikeus menestyä”. PRH:n (Patentti- ja rekisterihallitus) Mika Waris puhui immateriaalioikeuksista digi- ja verkkoympäristössä. Hänen puheessansa kuitenkin puututtiin myös hieman tiedostonjakoon lauseella: ”on lukuisia tutkimuksia, joissa todistetaan laittoman lataamisen ja jakamisen aiheuttavan huomattavia taloudellisia menetyksiä.”

Paikalle oli kutsuttu myös ohjaaja Timo Koivusalo, joka vaikutti olevan aidosti huolissaan tekijänoikeuskorvauksistaan: ”Mua alko nyt huolettamaan se, että elokuvat ja muut menee sateelliittien kautta, niin mitä jos ne ukkelit sieltä tulee maahan niin kuka maksaa tekijänoikeudet? Sen takia tekijänoikeuksia tulisi laajentaa.” Ohjaaja Koivusalo väläytti vielä sanomalla koskien elokuvansa ilmaisjakelua: ”Jos saamme kaikki elokuvantuottamiseen tarvittavat henkilöt kuten näyttelijät, muusikot, lavastajat ja valomiehet mukaan tekemään elokuvaa ilmaiseksi, niin olen valmis myös elokuvani julkaisemaan ilmaiseksi” Kaikki vain hänelle nyt työhakemuksia kirjoittamaan!

Seminaarin loppupuolella saatiin todistaa myös nettipiratismin vastaisen kampanjan lanseeraamista. (Ainakin sen mukaan, mitä kuulimme ja näimme, kampanja tulee luultavasti olemaan täysi floppi.) Kampanjan yksi puuhamies Arto Alaspää mainitsi ACTA:nn ja piti sitä hyvänä asiana. Itse kampanjaan liittyen sitten kerrottiin opetusministeriön olleen päärahoittajana ja usean teleoperaattorin sekä tekijänoikeusyhdistyksen olevan mukana kampanjassa.

Esittelyn mukaan kampanjalla haluttiin tarjota porkkanaa kepin sijasta, ja nuoria lähestytään järkitiedolla mutta vanhempia tunnemielellä. Kampanjaan on saatu artisteja mukaan, ja se tulee jalkautumaan festareille sekä muihin tapahtumiin. Kampanja-aika on yksi vuosi, ja siihen sisältyy ilmeisesti nuorille suunnattuja videoita, jotka tuntuvat olevan tehty huumorimielessä, ammattitaidottomasti ja niistä tuleekin mieleen Suomen 1980-luku. Kampanjan videot löytyvät osoitteesta http://widenation.fi

Tiivistelmänä seminaari oli täynnä toisiaan myötäileviä vahvoja tekijänoikeuksia puolustavia henkilöitä. Purjeen kaksi edustajaa, allekirjoittanut ja piraattiaktivisti Tero Inha, aiheuttivat jonkin verran hämmennystä osallistumalla yleisökeskusteluun. Toivomme saavamme seuraavana vuonna kutsun suoraan, ettei tarvitsisi ilmoittautua erikseen median edustajina.

0 vastausta artikkeliin ”Piraatit tekijänoikeusseminaarissa

 1. Saattaapa olla että kannattaa perustaa uusi lehti jotta pääsee mukaan tuohon seminaariin … Harmillista on se että noihin seminaareihin ja tekijäinoikeuks keskusteluihin ei pääse kuin tietyn salaseuran jäsenet. Kuluttajilla tulisi olla automaattisesti oma edustajansa keskusteluissa.

 2. Piraattipuolueella on jo jäsenlehti Purje joten uudelle lehdelle ei ole tarvetta tai tekijöitä :) Purjetta voi lukea osoitteesta purje.fi

 3. ”Seminaarin puolivälissä ja lopussa meitä oli viihdyttämässä Tommi Lindell, joka esitti kaksi kappalettaan. Niiden jälkeen ei jäänyt mietityttämään se, miksi hän omien sanojensa mukaan saa niin vähän keikkoja.”

  Heh Timi, (itse)ironia on hankala laji ja totisemmilta tallaajilta menee monet vivahteet ohi… itseasiassa keikkaa piisaa ihan kivasti, mutta ehkä tosiaan on parempi ettei sua ”jää mietityttämään”.

  terv. Tommi

 4. Lausahduksen tarkoitus ei toki ollut pilkata Tommin tuotantoa tai musikaalisia kykyjä, seminaarissa kuulemani kappaleet eivät vain osuneet omaan korvaan.

  Vimeosta ja muualta kuuntelin vielä yöllä hiukan muita kappaleita ja osa niistä oli varsin hyviä, mahdollisesti kipaisen vielä ostamaan Tätä päivää levyn kuunnellakseni hiukan lisää tuotantoa. Ja jokaisella on toki oma musiikkimaku, kaikkia on sen takia mahdoton miellyttää.

  Levykauppa Äxässä näyttäisi vielä levyä olevan jäljellä niin sieltä käyn sitten hakemassa kun tänään kaupungilla liikun.

 5. hehe teillä on suomessa tulossa kallis kampaja copyrightin puolesta stefan wallin opastamana. mainos on heikko!

 6. ”Seminaarin loppupuolella saatiin todistaa myös nettipiratismin vastaisen kampanjan lanseeraamista. (Ainakin sen mukaan, mitä kuulimme ja näimme, kampanja tulee luultavasti olemaan täysi floppi.)”

  ”hehe teillä on suomessa tulossa kallis kampaja copyrightin puolesta stefan wallin opastamana. mainos on heikko!”

  Veronmaksajien maksama kampanja, jonka takana tuntuu olevan taas lähinnä etujärjestöt ja isot firmat on jo lähtökohtaisesti aika floppi. Ihan samassa sarjassa possukampanjan kanssa :)

 7. Universal aikoo myydä valmiiksi luotuja soittolistoja?
  Ymmärtävätköhän he itsekään kuinka naurettavalta tuo kuulostaa?

 8. paleofuture

  I™ want™ to™ live™ in™ a™ world™ where™ my™ intellectual™ property™ is™ protected™ at™ all™ times.™

 9. > Universal aikoo myydä valmiiksi luotuja soittolistoja?
  > Ymmärtävätköhän he itsekään kuinka naurettavalta tuo kuulostaa?

  Olen ennenkin kuullut ”asiantuntijoiden” veikkaavan, että tulevaisuudessa iso osa musiikkibisneksen rahoista saadaan soittolistoista, kun biisimyynnistä tuleva raha käy vähiin.

 10. Universal aikoo myydä valmiiksi luotuja soittolistoja?
  Ymmärtävätköhän he itsekään kuinka naurettavalta tuo kuulostaa?

  Osoittaa kyllä hyvin sen, kuinka pahasti ovat vieraantuneet siitä, mitä ihmiset todella haluaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*