Harmitonta huvia vai järjestäytynyttä rikollisuutta?

Yhteisöpalvelu Facebookin uusin trendi on Doppelgänger Week (kaksoisolentoviikko). Meemitartunnan saaneet käyttäjät vaihtavat Facebook-profiilikuvakseen jonkin julkisuuden henkilön, jota heidän on sanottu muistuttavan. Monien verkkomeemien tapaan osallistujat tyypillisesti myös kehottavat kavereitaan mukaan.

Harmitonta yhteisöllistä huvia, muttei erityisen uutisoinnin arvoista, eikö vain?

Piraattinäkökulmasta huomiota kiinnittää kuitenkin laajan suosion saaneen kampanjan synkempi todellinen luonne: kyseessähän on suuren luokan masinoitu tekijänoikeusrikkomuskampanja, jossa varmasti tuhansia teoksia ladataan Facebookiin tekijänoikeuslakia ja palvelun omia käyttöehtoja rikkoen. Yllytysaspekti vain pahentaa asiaa.

Tapaus kuvastaa oivasti yleisen oikeustajun ja tekijänoikeuslakien välistä yhä syvenevää juopaa ja alleviivaa aivan tavallisten ihmisten rikkovan lakeja rutiininomaisesti jokapäiväisessä elämässään. Ketäänhän tästä tuskin saatetaan oikeuden eteen, mutta yhteiskunta, jonka lakeja kaikki rikkovat, on perusoikeudellisesti epävakaa. Kun kenen tahansa vaikeuksiin saattamiseen löytyy laillinen tekosyy, voidaan tuomittavat syntipukit valita näppärästi vaikkapa pärstäkertoimen mukaan.

Vai ollaanko reiluja ja laitetaan kaikki kaksoisolentoviikon osallistujat maksamaan viekkaudella ja vääryydellä hankitusta huvituksestaan?

0 vastausta artikkeliin ”Harmitonta huvia vai järjestäytynyttä rikollisuutta?

 1. Pääsyylllinen löydetään varmasti samalla periaatteella kuin kaljakellunnastakin. Korvaukset sen mukaan sit.

 2. Hmm… Kenen mielipide kuuluu kirjoittajan mielestä yleisen oikeustajun piiriin? Vain piraattipuoluelaistenko? Olen tavan kansalainen, opettaja. Ystävä- ja lähipiirissäni suurin osa on sitä mieltä, että tietenkään ei saa toisen ottamaa tai toista esittävää kuvaa ladata omaan facebook-profiiliinsa ilman kuvan ottajan ja kuvauskohteen lupaa. Jostain syystä julkkisten kuvia ei näköjään mielletä yhtä paljon jonkun omaisuudeksi kuin yksityishenkilön.

  Koska en ole ammattivalokuvaaja, minua ei haittaa, vaikka joku varastaisi netistä minun ottamani / muokkaamani kuvan. Mutta suomessa, saati maailmassa, on monia, joiden toimeentulo riippuu heidän ottamiensa kuvien myynnistä, joten heille suon sen oikeuden, että kuvan luvaton käyttö netissä on rikos.

  Enemmän minua harmittaisi sellainen tapaus, jos joku ottaisi minua esittävän kuvan ja lataisi sen facebook-sivustolleen kysymättä minulta. Laitan kuviani kuitenkin facebookiin täysin tiedostaen, että kuka tahansa voi ne sieltä kopioida. Kuvien yhteydessä muistutan kuitenkin, etten halua kenenkään kopioivan kuviani. Ja toivon hartaasti, ettei kukaan niitä kopioisi. En halua levitä netissä. En halua, että kuvani leviävät tietämättäni jossakin. Sääliksi käy julkkikset, kenen kasvot komeilevat ties kenen sivuilla. Onneksi tämä kampanja on siinä mielessä ”harmittomampi”, ettei tekijänoikeusrikokseen liity esim. kunnianloukkausta.

  Onneksi meillä Suomessa on vielä päättäjillä järki päässä ja he pitävät työn tekijöiden puolta. Siitä olen samaa mieltä, että jokin rangaistus olisi keksittävä näihin rikoksiin – enhän myöskään haluaisi, että punaisia päin käveleminen poistettaisiin sakotettavien listalta vain siksi, että sitä on hankala valvoa, se mielletään harmittomaksi rikokseksi ja moni sitä rikkoo.

  Sinänsä hyvä oivallus ja tärkeä keskustelunavaus kyllä blogin pitäjältä!

 3. Sen verran kiireessä tuli kirjoitettua, että lisään vielä yhden jutun:

  Sen lisäksi, että tekijänoikeuksien ”vähäiseksi/harmittomaksi mielletystä” rikkomisesta pitäisi säätää helposti toteutettavat rangaistukset, pitäisi myös nettimateriaalin laillinen käyttö tehdä ihmisille helpommaksi (kuten musiikin suhteen on jo tehty nettimusiikkikauppojen myötä). Esim.
  – kouluissa valokuvien käyttö (opetuspowerpointit, ryhmätyöt) pitäisi sallia täysin (en tiedä, maksavatko kunnat kuvista samalla lailla kuin esim. musiikista ja kopioista, mutta luulen rikkovani lakia käyttäessäni toisten ottamia kuvia oppituntien materiaalina)
  – yksityishenkilöille kuvan käyttöluvan kysyminen pitäisi tehdä helpommaksi. Esim. kuvaa nettiin ladatessa olisi hyvä, jos kuvan yhteyteen olisi pakko laittaa joko tieto, että sitä saa / ei saa käyttää tai yhteystieto, mistä asiaa voi kysyä.

 4. Ensin pitää tähdentää, että jutussahan oli kyse kuvien kopioimisesta huvitarkoituksessa. Mikä tässä on Katja mielestäsi se rikos? ”Toi nyt on tavallaan mun” -tyyppinen ajattelu ei oikein toimi netissä, jonka koko tekninen toteutuskin perustuu kopiointiin. Eri asiahan on, jos siihen liittyisi kunnianloukkausta tai muuta. Koska kukaan ei tässä tapauksessa voi edes teoriassa menettää mitään, niin tekijänoikeuksien näkökulmasta tuon ”rikollisuus” on vielä typerämpi asia kuin musiikin nettilataamisessa, jossa sentään _saattaa_ olla teoreettisia tappioita.

  Punaisia päin kävelemisestä saa 10 euron sakot. Tapauksia ei mitenkään erikseen tutkita, vaan sakko tulee vain jos poliisi sattuu näkemään – ei aina edes silloin. Minun puolesta voidaan soveltaa saman tasoisia rangaistuksia kuvien – ja kaiken muunkin – kopiointiin netissä. Rangaistuksen suuruus olisi varmaan jossain euron paikkeilla kuvien kohdalla. Millainen olisi ”helposti toteutettava rangaistus” näin arvottomassa rikkeessä, jota poliisi ei voi edes ilmaiseksi havaita?

  Kysynkin, että onko siinä mitään järkeä, että rangaistuksen suuruus on lähes 0 ja kiinnijäämisriski 0? Eipä pääsis yhteiskunta kovin hyville tuntipalkoille, kun jo sakkolapun tulostuksessa tulee persnettoa ja toiminnasta saatava hyöty olisi muutekin noin 0. Vai kannattaisiko voimavarat ehkä sittenkin netissäkin kohdistaa oikeisiin rikoksiin, kuten liikenteessäkin tehdään?

  Nyt päästäänkin sitten vielä tohon toiseen viestiisi.
  – Pitääkö tuo ”kouluissa valokuvien käyttö pitäisi sallia täysin” nyt ymmärtää miten? Siten, että kyllä sinä saat moraalisesti parempana ihmisenä kopioida, mutta facebookkaajia voidaan alkaa sakottamaan kun niillä ei ole niin jaloa tarkoitusta?
  – Nyt päästäänkin sitten jo rikkeeseen joka ei ole edes euron arvoinen. Ehkä 10 senttiä? Mitenhän mahtaisit tuollaisen pakon ja sen rangaistukset järjestää? Pitänee vielä huomauttaa, että Suomella ei ole omaa nettiä.

 5. Huomauttaisin, että oli kyse ammattilaisten kuvista tai harrastelijoiden kuvista, niin niiden epäkaupallinen käyttö esimerkiksi Facebookissa ei vahingoita tekijää tai hänen toimeentuloaan. Tekijöitä ja heidän työtänsä kyllä arvostetaan roimasti erityisesti piraattipuoluelaisten piirissä. Koska tuollaisella kuvien käytöllä nyt vain ei haittavaikutuksia ole, niin sitä ei vahinkomielessä voi verrata punaisia päin kävelyyn tai muuhun vastaavaan, josta oikeasti voi olla pahoja seurauksia. Valvonta- ja rangaistuskysymykset ovat tässä mielestäni täysin irrelevantteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*