Tiedote: Piraattipuolue eri mieltä markkinaoikeuden kanssa

Journalistiliiton tekemä valitus Sanoma Newsin avustajien sopimusehdoista on hylätty markkinaoikeudessa. Journalistiliitto harkitsee valittamista korkeimpaan oikeuteen. Piraattipuolue on jo aiemmin ottanut kantaa avustajien uusiin sopimuksiin ja ollut myös mukana näitä vastustavassa mielenosoituksessa keväällä 2009. Freelancer-työnä saatetaan tehdä teoksia monenlaiseen eri käyttöön, mutta uudet sopimusehdot kieltävät tekijää käyttämästä töitään käytännössä lähes missään muualla. Sopimusehdot siirtävät myös kaikki oikeudet Sanoma Newsille, vaikka konserni päätyisikin olemaan ostamatta työtä.

Suomen freelance-journalistit ry:n tekemän yhteenvedon mukaan alkuperäinen tekijä vastaisi ”mahdollisista oikeuksista ym.” koskevista vahingonkorvauksista, oikeudenkäyntikuluista ja muista kustannuksista. Samaan aikaan hän ei kykenisi vaikuttamaan siihen, missä päin maailmaa ja miten hänen teostaan käytetään ja miten sitä mahdollisesti muutetaan. Tekijän laittaminen vastuuseen asiasta, johon hän ei ole voinut vaikuttaa kyseenalaistaa koko oikeusjärjestelmän perusperiaatteet. Lisäksi Sanoma News tuntuu koettavan sopimusteitse lakkauttaa tekijän lakisääteistä oikeutta estää teoksensa loukkaava käyttö.

– Kaikkein törkeintä on kuitenkin ehto siitä, että tekijä itse menettäisi käytännössä kaikki oikeutensa oman teoksensa myöhempään hyödyntämiseen. Miten voidaan sanoa, että tekijänoikeusjärjestelmä pyrkii puolustamaan tekijän oikeuksia, mikäli se sallii mahdollisuuden riistää tekijältä kaikki mahdollisuudet hyötyä teoksestaan, kysyy Piraattipuolueen hallituksen tiedottaja Kaj Sotala.

Piraattipuolue kannattaa tekijänoikeussuojan lieventämistä, mutta ei voi hyväksyä sopimusehtoja, joiden vuoksi tekijän palkansaanti on täysi kysymysmerkki, jotka vievät kaikki oikeudet myös tekijältä itseltään ja jotka poistavat tekijän oikeusturvan lähes kokonaan. Puolue näkee Sanoma Newsin toiminnan juuri sellaisena systemaattisena tekijänoikeuksien väärinkäyttönä, jonka nykylainsäädäntö on tehnyt luvattoman helpoksi.

– Sanoma Newsin sopimuksien boikotoiminen on käytännössä mahdotonta yhtiön hallitsevan markkina-aseman vuoksi. Suostuttaisiinko muilla aloilla sitoutumaan työhön mahdollisesti palkatta, tiedustelee Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Lisätietoja antavat:

Pasi Palmulehto
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
045 310 2340

Kaj Sotala
Tiedottaja, Piraattipuolue
040 824 9335

Lähteet:
http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Markkinaoikeus+hylkäsi+valitukset+Sanoma+Newsin+avustajasopimuksista/1135252275255
http://blog.piraattipuolue.fi/2009/05/piraattipuolue-pitaa-sanoma-newsin-toimintaa-huolestuttavana/
http://blog.piraattipuolue.fi/2009/12/tekijanoikeudet-tyo-ja-virkasuhteissa/

0 vastausta artikkeliin ”Tiedote: Piraattipuolue eri mieltä markkinaoikeuden kanssa

  1. Miten puolueen toimenkuvaan sopii tuomioistuimen päätöksen kritisointi? Sikäli kuin se on nykyisen lain mukainen, ei pitäisi olla aihetta kritisointiin. Ilmeisesti Piraattipuolue olisi toivonut jotain lain vastaista tuomiota; ainakaan mitään lain kanssa ristiriitaista ei tuomiosta tässä julkilausumassa osoitettu.

  2. Olen samaa mieltä siitä, että minkään puolueen toimenkuvaan ei kuulu oikeuden päätösten kritisointi varsinkaan keskeneräisissä jutuissa. Kuten huomasitkin, itse tiedotteessa ei kritisoidakaan tuomiota vaan ennemminkin lainsäädäntöä. Otsikko on tosin tähän nähden huonosti valittu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*