Äänitemyynnin laskuun ei yksiselitteistä syytä

Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat (ÄKT) syyttää musiikin myyntilukujen laskusta nettipiratismia (HS.fi, 20.1.). Todennäköisempiä syitä ovat musiikkialan oma kyvyttömyys sopeutua muuttuvaan liiketoimintaympäristöön sekä maailmanlaajuinen talouslama, jolla on ollut huomattava vaikutus Suomen talouteen.

Laman ohella musiikin myyntilukuihin vaikuttaa musiikin kanssa samoista rahoista kilpailevien videopeli- ja elokuva-alojen kehitys, jota koskevat luvut pitäisi selvittää ennen hätäisten johtopäätösten tekemistä. Monissa maissa digitaalisen musiikin myynti on kasvanut Suomea enemmän. Suomeen on markkina-alueen pienuuden vuoksi vaikea saada tarvittavia lisenssejä laajaan musiikin digitaalimyyntiin, mikä on vaikeuttanut alan kehitystä. Entä miten Spotifyn kaltaiset palvelut näkyvät myyntitilastoissa?

– Pirate Bay -tuomio notkahdutti Ruotsissa nettipiratismia hetkeksi, mutta sen määrä on jo noussut entiselle tasolleen, huomauttaa Piraattipuolueen puoluesihteeri Ahto Apajalahti.

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan artistien tulot ovat kasvaneet vuosina 2000–2008 jopa 35 prosenttia. Samaan aikaan ruotsalaiset ovat olleet varsin vilkkaita nettipiratismin harrastajia. Levy-yhtiöiden tulot ovat vähentyneet, mutta alan kokonaisliikevaihto on pysynyt varsin vakaana.

– Suomen musiikkiala on antanut monien asiakkaidensa rahojen lipsua ulkomaille edullisempien levyostosten ja suoratoistopalvelujen muodossa. Nykyään musiikin tilaaminen ulkomailta on helppoa ja halpaa. Ellei palveluita paranneta, on turha valittaa niiden huonosta suosiosta, toteaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Digitaalinen myynti on musiikkialan tulevaisuutta. Laillisen latauspalvelun on helppo kilpailla laittoman ilmaislevityksen kanssa käytettävyydessä, latausnopeuksissa, äänenlaadussa ja valikoimassa.

Piraattipuolueen mielestä teosten epäkaupallinen kopiointi, levittäminen ja muu käyttö pitäisi vapauttaa.

– Tutkimusten mukaan monet nettipiratismia harrastavat ovat aktiivisia musiikkiharrastajia, jotka käyttävät musiikkiin myös paljon rahaa. Miksi ÄKT syyttää myynnin laskusta parhaita asiakkaitaan? Palmulehto tiedustelee.

Lisätietoja antaa:

Pasi Palmulehto
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
045 310 2340

Lähteet:
http://www.hs.fi/artikkeli/1135252284706
http://www.dn.se/kultur-noje/musik/artister-vinnare-pa-fildelningen-1.1012896
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1224460/Illegal-downloaders-spend-MORE-music-obey-law.html
http://www.ifpi.org/content/section_news/20091104.html

0 vastausta artikkeliin ”Äänitemyynnin laskuun ei yksiselitteistä syytä

  1. Suomen osalta digimyynnissä on varmaankin 2 aika oleellista komponenttia: Suomi on erittäin pieni markkina-alue, joten suomalaisen palvelun on vaikea pärjätä. Toisaalta ulkomaisissa palveluissa suomalaisten teosten näkyvyys on huonompi. Tarkoittaa siis vähemmän rahaa suomalaisille. Tästä tulonjako-ongelmasta pitäisikin lähinnä olla huolissaan. Rahaa alalla liikkuu edelleen pilvin pimein. Miten saada yhä suurempi osa globaaleista tuloista Suomeen?

  2. Tuli vielä mieleen eräs musiikin myyntiin mahdollisesti vaikuttava tekijä, joka jäi pois tiedotteesta. Nykyäänhän netissä on tarjolla paljon laillista ja laadukasta ilmaismusiikkia, mikä saattaa hyvinkin vähentää ihmisten haluja ostaa musiikkia. Musiikkiala joutuu kilpailemaan nykyään ilmaistuotannon kanssa aivan laittomista latauksista riippumatta.

  3. On myös ihmisiä kuten minä, jotka haluavat maksaa musiikista joka todella on sen arvoista, tai haluaisivat ostaa lataamansa musiikin, mutta eivät voi vaikka joka kuukausi vähän rahaa hankintaan meneekin. On ällistyttävän kallista hankkia esimerkiksi nyt vaikka japanilaisten artistien musiikkia tai harvinaisia omakustanteita. Täällä siis puhuu henkilö joka ei kuluta länsimaista musiikkia kuin muutaman artistin verran. Juuri latasin 3 tuntia mahtavaa musiikkia eräästä korealaisesta nettiroolipelistä täysin ilmaiseksi ja laillisesti. Jos tätä ei oliis ilmaiseksi annettu saataville, olisi voinut olla äärimmäisen vaikeaa tai liki mahdotonta hankkia tämän pelin soundtrackia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*