Piraattipuolue tuomitsee jättikorvausten vaatimisen

Piraattipuolue tyrmää TTVK:n ylimitoitetut korvausvaatimukset Direct Connect (DC) -verkossa palvelinta ylläpitänyttä henkilöä vastaan nostetussa oikeusjutussa (esim. HS 14.10. [1]). Korvausvaatimukset nousevat 3,6 miljoonaan euroon. Syynä on epäily siitä, että palvelimen kautta olisi kopioitu tekijänoikeuden suojaamaa materiaaliaa luvatta. Todellisuudessa kopioidusta materiaalista ei voi olla mitään varmuutta – ei edes palvelimen ylläpitäjällä itsellään. Itse tiedostot eivät liiku palvelimen kautta, vaan sen avulla ihmisten, jotka haluavat jakaa keskenään tiedostoja laillisesti tai laittomasti, on helpompi löytää toisensa.

Hurjien korvausvaatimusten takana ei todellisuudessa ole korvausten saaminen, vaan epäillystä halutaan tehdä varoittava esimerkki pilaamalla hänen elämänsä. Tämä siitä huolimatta, ettei tutkijoiden keskuudessa vallitse yksimielisyyttä tiedostonjakamisen haitallisista vaikutuksista kulttuurin myyntiin. Valtaosa tutkimuksista osoittaa, että tiedostonjakaminen joko hyödyttää myyntiä, ei vaikuta siihen mitenkään, tai pahimmillaankin aiheuttaa paljon pienemmän myynninpudotuksen kuin mitä musiikkiteollisuus on sen syyksi väittänyt. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kerättyjen tilastojen mukaan ihmisten musiikkitallenteiden kuuntelemiseen käyttämän ajan määrä ylipäätään laski aikavälillä 1996–2005 muiden viihdemuotojen käytön lisääntyessä [2, 3]. Kansainvälisen elokuvateollisuuden voitot taas ovat vuosi vuodelta kasvaneet [4].

Korvauksia vaativa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) perustaa ilmeisesti vaatimuksensa pelkkään siirretyn tiedon määrään. TTVK ei siis ole pystynyt yksilöimään mitään laitonta tiedostonjakamista. Miten TTVK voi vain tämän tiedon perusteella väittää asianomistajien kärsineen miljoonatappiot, mikäli kansainvälinen tutkijayhteisö ei paljon perusteellisempien selvitystenkään jälkeen siihen kykene?

Tapausta tutkivien viranomaisten tulee jättää TTVK:n harhaiset vaatimukset omaan arvoonsa. Tässä tapauksessa syyte pitäisi voida nostaa vain omasta tiedostojen jakamisesta, ei siitä, miten muut ihmiset ovat mahdollisesti käyttäneet palvelua. Tällöinkin korvausvaatimuksia esittävien olisi ensin osoitettava aiheutunut vahinko ja yksilöitävä tekijänoikeusloukkaukset.

– Onko liikaa pyydetty, että TTVK lopettaisi tavallisten ihmisten vainoamisen? Kohtuuttomuuksiin menevä piraattijahti tulehduttaa keskustelun ja sementoi osapuolet poteroihinsa. Keskustelun turhasta kärjistämisestä koituu vain haittaa luovien alojen kehitykselle ja luovan työn tekijöille, joita TTVK väittää edustavansa, toteaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Lähdeviitteet:

[1] Helsingin Sanomat 14.10.2009: Piratismiepäily toi espoolaismiehelle miljoonien korvausvaatimukset. http://www.hs.fi/artikkeli/1135250013340
[2] US Census Bureau: Statistical Abstract of the United States, 2002. http://www.census.gov/prod/2003pubs/02statab/infocom.pdf
[3] US Census Bureau: Statistical Abstract of the United States, 2009. http://www.census.gov/compendia/statab/tables/09s1089.pdf
[4] Motion Picture Association of America: 2008 MPAA Theatrical Statistics. http://www.mpaa.org/2008%20MPAA%20Theatrical%20Market%20Statistics.pdf

0 vastausta artikkeliin ”Piraattipuolue tuomitsee jättikorvausten vaatimisen

 1. Käsittämättömät vaatimukset TVVK:lla yhdelle ihmiselle. Pientä vähävaraista ihmistä kohtaa on tietenkin helppo hyökätä.
  Ihmettelen että TVVK ja muut mafia järjestöt eivät hyökkää laitevalmistajia, ohjelmantekijöitä ja netin palveluntarjojia vastaan.
  esim: väitän että microsoft ja adope hyötyvät siitä että heidän ohjelmiaan jaetaan netissä ilmaiseksi, palvelun tarjoajat tarjoavat aina vain nopeampi yhteyksiä ja laitevalmistajat myyvät terojen kokoisia kovalevyjä ja divx soittimia ym.
  warettaminen on nykyään tehty niin helpoksi että se on suoraan sanoen luentevaa ja vaikka nuo edellä mainitut eivät nyt suoranaisesti warettamiseen kannustakkaan niin muu kyllä puhuu sen puolesta.

 2. Onneksi vastarintaa TVVK:n ajamalle linjalle ilmenee myös muilla tahoilla kuin Piraattipuolueen ja sen mahdollisten kannattajien piirissä. Mm. merkittävä yhteiskunnallinen mielipidevaikuttaja Jukka Kemppinen otti blogissaan asiaan kantaa samansuuntaisesti. Merkintä löytyy otsikolla Viilattuja pilkkuja, kannattaa lukea.

 3. Tuli tuos katteltua TV1 aamu-tv:tä ja ihan nauratti tuo Antti Kotilaisen tyyli olla hänen mielestään täysin oikeassa. Ilmeisesti hän myös luulee että kun ihminen tekee esim. murhan tai ryöstää kioskin niin tämä ei todella tiedä tekevänsä rikosta. Mutta kun harrastaa nettipiratismia niin tekijä varmasti tietää tekevänsä rikoksen.
  Ihme ukkeli koko miäs. Menis kasvamaan kotio.

 4. Teon laittomuus ei ole ollenkaan selvää tässä asiassa. Kyse on taas ylläpitäjän vastuusta, ei varsinaisen jakajan vastuusta. Lainsäädäntö ei ole tässä asiassa kovinkaan selkeä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*