IT-oikeuden yhdistyksen kokousraportti

Olinpas edustamassa Piraattipuoluetta tänään IT-oikeuden yhdistyksen jäsentilaisuudessa laillisen verkkojakelun edistämisestä. Olin onnistunut unohtamaan tilaisuuden tyystin, koska siitä sovittiin ammoin toukokuun lopulla, ja muutenkin olin tänään vähän toipilasmoodissa. No, järjestäjä sai minut puhelimitse kiinni tuntia ennen omaa ohjelmanumeroani, ja koska nyt en kauhean huonona kuitenkaan ollut, kiiruhdin taksilla paikalle. Tilaisuutta isännöivän opetusministeriön Jukka Liedes toivottikin myöhässä saapuessani minut tervetulleeksi ja onnitteli puolueen rekisteröinnistä; kiitos, kiitos.

Olosuhteisiin nähden esiinnyin mielestäni melko hyvin; pääsin esiintymismoodin ongelmitta ja asiat soljuivat sujuvasti suusta ulos vaikka ehkä vähän turhankin kovalla vauhdilla. Tuli nimittäin pälistyä sen verran että ulosannin koherenssi valitettavasti kärsi, mutta sai sieltä silti kuulemma pointteja irti. Vastaisuudessa lakimiehille pitäisi kuulemma puhua enemmän legitiimiysargumentteja ja antaa koherentimpaa viitekehystä. Palaute omaksuttu.

Roolini nimellisesti oli paneelikeskustelun alustus otsikolla ”Sensuuria?”; otsikossa ei juurikaan pysytty, mikä kuulemma oli odotettavaa, mutta sen ollessa tämä otin esiin mm. oman sananvapauskeissini DeCSS-toteutuksen levittämisestä, Suomen nykyisen sensuurijärjestelmän toimivuuden sekä TBP:n sensuuripyrkimykset eri puolilla maailmaa. Paljolti, vähemmän yllättäen, puhuttiin kuitenkin myös Piraattipuolueen agendasta yleisesti.

Piraattinäkökulmalta kauheasti uutta tilaisuus ei tarjonnut; lähinnä Kotilainen TTVK:sta toisteli rikkimennyttä levyään perunoiden varastamisesta torilta vaikka kuinka avuliaasti yritin neuvoa että siitä menee vain uskottavuus. Älyllinen rehellisyys ei kuitenkaan tänäänkään ollut levyteollisuuden edustajien vahvimpia puolia. En jäänyt kauheasti puhumaan niukoista ja poissulkemattomista hyödykkeistä ja niiden eroista, toivottavasti en yliarvioinut yleisöä näiltä osin.

Yleisökysymyksiä tuli esim. siitä eikö Spotify vanhenna agendaamme silmänräpäyksessä (no ei, koska se ei ratkaise nykyisten kieltojen valvonnan kansalaisoikeuskysymyksiä) ja mitä väärää siinä on että moisesta palvelusta maksetaan (ei tietenkään mitään, mutta tulipahan suoremmin sanottua ettei meistä toki ole mitään pahaa bisneksen tekemisessä kunhan sitä ei tehdä oikeusvaltion kustannuksella). Spesifisesti Spotifyn omistussuhteista ja rahanjakopolitiikasta heitin pienet kritiikit sekaan tosin myös. Nettiverostakin kysyttiin, ja totesin samansuuntaista kuin aiemminkin, että olisihan se nykyistä parempi tilanne jos jako olisi sitten laillista, mutta en usko moista informaationtuotannon sosialisointia tarpeelliseksi tai tehokkaaksi, ja jakokysymyksetkin käyvät äkkiä epätriviaaleiksi.

Summa summarum, tulihan siinä propagandaa levitettyä, ja luulen että nettotulos oli positiivinen vaikka nyt mitään suuria mielenmuutoksia tuskin heti aikaansainkaan. Kiitoksia IT-oikeuden yhdistykselle mahdollisuudesta tuoda näkökulmiamme esiin näissäkin piireissä, ja yhteistyökuulumisiin toivottavasti vastaisuudessakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*