Elokuvien tarkastuskäytännöt ongelmallisia & Ylen Jungner ongelmissa tekijänoikeuksien kanssa

Heinäkuun alusta voimaantullut laki kuvaohjelmien tarkastamisesta on jälleen osoitus siitä, kuinka rajoittunut nykyisten päättäjien ymmärrys on internetin luonteen suhteen. Laki uhkaa pakottaa elokuviaan netissä levittävät harrastelijat maksamaan vuosittaista 800 euron valvontamaksua.

Yksityiset ihmiset julkaisevat verkossa valtavatasti videomateriaalia, joten lakia on mahdoton valvoa. Valtion elokuvatarkastamon resurssit eivät myöskään voi millään riittää kaikkien verkossa julkaistavien videoiden tarkastamiseen, eivät edes jälkikäteiseen valvontaan. Laissa säädetty valvontamaksu saattaa kuitenkin peloitella monet yksityiset ihmiset ja omilla taskurahoilla videopätkiä tuottavat olemaan julkaisematta videoita verkossa. Hyväksytyksi tuli laki, jota ihmiset käytännössä jatkuvasti joutuvat rikkomaan tai ainakin toimimaan harmaalla alueella. Tietoyhteiskuntaa koskevan lainsäädännön suhteen käy jatkuvasti näin.

”Laki uhkaa tukahduttaa ihmisten vapaata taiteellista ilmaisua internetissä. Vanhat puolueet eivät ymmärrä tietoyhteiskunnan toimintaa”, jyrisee Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Nyt vanhentuneita tarkastuskäytäntöjä yritetään ylläpitää väkisin teknologian jo mullistettua videomateriaalin levitysmarkkinat.

”Oikea suunta on itsesääntelyn ja jälkikäteisvalvonnan puolella, mutta harrastajat tulee jättää rauhaan”, Palmulehto jatkaa.

Verkon sisällöstä suuri osa on ulkomaisilla sivustoilla, joihin suomalaisten viranomaisten koura ei ulotu. Siksi lain lastensuojelullinen vaikutus jää vähäiseksi. Laki vapauttaa ”harrastustoimintaa varten” julkaistut videotallenteet valvontamaksuista, mutta niidenkin olemassaolo pitäisi ilmoittaa elokuvatarkastamolle. Epäselväksi jää, koskisiko tämä esimerkiksi kaikkia suomalaisten YouTubeen lisäämiä kotivideoita.

Aiheesta uutisoi muun muassa Digitoday

Asiaa käsitellään myös Kamera & kynä -blogissa

Ylen Jungner ongelmissa tekijänoikeuksien kanssa

Yleisardion pääjohtaja Mikael Jungner on lisännyt YouTubeen vaimolleen osoittamansa rakkausvideon, jonka taustalla soi musiikkia. Näinollen hän on syyllistynyt vähintäänkin tekijänoikeusrikkomukseen.

”On selvää, ettei Jungner mieltänyt toimivansa väärin videon julkaistessaan”, huomauttaa Piraattipuolueen puoluesihteeri Ahto Apajalahti. ”Toisen teoksen hyödyntämisessä yksityisessä rakkausvideossa ei olekaan mitään moraalitonta”, hän jatkaa. ”Nykyinen tekijänoikeuslaki sotii yhä useamman ihmisen maalaisjärkeä vastaan.”

Piraattipuolue vaatii kaiken teosten epäkaupallisen käytön laillistamista ja vastustaa sitä, että ihmisten luovuutta rajoitetaan tiukoilla tekijänoikeuslaeilla.

”On kohtuutonta, jos Jungner joutuu nyt lain kanssa vaikeuksiin”, toteaa Apajalahti.

0 vastausta artikkeliin ”Elokuvien tarkastuskäytännöt ongelmallisia & Ylen Jungner ongelmissa tekijänoikeuksien kanssa

  1. Kaveri kysyi, että löytääkö noita äänestyskäyttäytymisiä jostain. Itse en tiedä, mutta kenties täällä joku osaisi kertoa?

    Erityisesti tieto koskien sitä, kuka tämän lain äänesti läpi olisi mukavaa; myös lain valmistelijat voisivat olla informatiivista luettavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*