Piraattilahden tulevaisuus

Nyt se sitten vihdoin tapahtuu: The Pirate Bay myydään kaupalliselle toimijalle. Minuuttien sisällä ilmoituksesta piraattiyhteisö joutuu kaaoksen valtaan. Käyttäjätilejä poistetaan, piuhat vedetään seinästä, kovalevyt pyyhitään magneeteilla. Kolmannes internetin liikenteestä katoaa hetkessä. Tai sitten ei.

Kohu, melu, on toki melkoinen, ymmärrettävästi. Moni pelkää, aavistaa pahaa. Toiset ovat pettyneitä. Harva malttaa katsoa rauhassa mistä on kyse. Tällaista se on internetissä ja keltaisessa lehdistössä. Mutta yhtä nopeasti kuin nettikommentaarit älähtävät ne myös rauhoittuvat. Toisin kuin kohujournalismissa, internetissä disinformaation lisäksi myös informaatio leviää tehokkaasti. Eriskummallinen reaktio löytyy tämänaamuisesta Helsingin Sanomien uutisoinnista – perinteisestihän hesaria ei ole yksiselitteisesti pidetty kohujournalismina. Uutinen itsessään vaikuttaa asialliselta, mutta siihen liittyvä Esa Mäkisen kommentti kompastuu hypeen samoin kuin netin pahimmat pakokauhuiset sortuessaan kertomaan täydellä varmuudella mitä mahdollinen kauppa merkitsee sivustolle ja jopa piraattiliikkeelle. Tässä pätee Russellin lausuma viisauden ja varmuuden suhteesta; tosin toimittajat ansaitsevat hieman anteeksiantoa ammattinsa usein kohtuuttomien vaatimusten tähden – epävarmuus ja spekulointi eivät myy yhtä hyvin kuin raflaava itsevarmuus ja ennustaminen.

On lievästi sanoen ennenaikaista ja perusteetonta tuomita perustajat raadollisiksi valehtelijoiksi. ”Ruotsalaismiesten” perustelut ovat vankkoja ja järkeenkäypiä, eikä tämä uusi päätös sodi lainkaan periaatteita vastaan.

Piratebayn myyminen ei myöskään vähennä poliittisen piratismin uskottavuutta, eikä se juuri vaikuta tiedostonjakamiseen ilmiönä. Piraattiliike ei ole kehittynyt yhden torrentsivuston ympärille (sen verran täytyy itse uutistakin oikaista) vaan ensisijaisesti reaktiona uusia tekijänoikeuslakeja vastaan puolustamaan kansalaisoikeuksia. Sivustoa vastaan toimitettu ratsia sekä siitä seurannut oikeusprosessi ovat sen sijaan toimineet hyvänä esimerkkinä siitä, minkälaisia kansalaisoikeuksien rikkomuksia tekijänoikeuslainsäädäntö mahdollistaa ja kuinka poliittista piraattiliikettä tarvitaan kipeästi. Ilman torrentsivustoa puolueelle on antanut nostetta muun muassa FRA-laki sekä IPRED-laki.

En pidä idolisointia koskaan kovinkaan fiksuna ilmiönä, mutta kyllä Piratebayn perustajakolmikkoa voi jonkinlaisina sankareina pitää. En usko että he ovat myyneet arvojaan vaan tämä uusi liike vain varmistaa kaiken sen säilymisen, mikä Piratebayssä itsessään on tärkeää. Piraattilahden tulevaisuutta povatessa tulee kysyä, mitä oikeastaan the Pirate Bay on ja mitä siitä on myyty. Ensinnäkin the Pirate Bay on ainakin kaikkia seuraavia: sivusto, tracker, yhteisö sekä brändi. Toisin kuin tekijänoikeuspropaganda toitottaa, TPB ei ole koskaan jakanut materiaalia, eikä materiaalia teknisesti ottaen edes kulje TPB:n serverien kautta. Palvelu mahdollistaa käyttäjien jakaa keskenään materiaalia tehokkaasti. On täysin käyttäjistä kiinni, onko mitäkin sisältöä saatavilla sekä kuinka hyvin sitä seedataan.

Peter Sunde kertoi TorrentFreakille, että sivuston oma trackeri lopettaa pian toimintansa. Käyttäjiä kannustetaan siirtymään käyttämään myöhemmin ilmoitettavaa kolmannen osapuolen trackeriä. Suunta näyttäisi siis olevan yhä enemmän pois keskusjohtoisuudesta, mitä kehitystä itse torrent-tekniikka aikoinaan vahvasti edusti. Tarkoitus on jakaa taakkaa ja varmistaa etteivät käyttäjät ole vastuussa yhden sivuston toiminnasta. Tämä viittaisi vahvasti siihen, että olennaisinta osaa perinteisestä Piratebaystä ei olisi lainkaan myyty (käyttäjiä ja yhteisöä nyt ei yksiselitteisesti voikaan myydä). Piratebay on hostannut valtavasti torrentteja, joiden uudelleenpostaaminen aiheuttaisi kovasti turhaa vaivaa – siksi ratkaisu vaikuttaa järkevältä.

Käytännössä käyttäjät saattavat hyvinkin hylkiä tarjottuja ratkaisuja (jotka siis eivät liity enää itse sivustoon), tämä jää nähtäväksi ja riippuu ratkaisujen laaduista. Mitä tulee uuteen Piratebay’hin, uusi omistaja ei ole kuin vihjaillut mahdollisista toimintamalleista. Tosin mikäli jaetuista tiedostoista maksetaan korvaus oikeuksien haltijoille, kuten on luvattu, toiminta varmasti muuttuu radikaalisti.

Voi hyvinkin olla, ettei alkuperäistä aatetta jatkava Piraattilahti (millä nimellä sitä tullaankaan kutsumaan, jottei sekoittuisi myytyyn sivustoon) onnistu pitämään paikkaansa massojen standardina, mutta katsoisin että tämä käänne joka tapauksessa vie tiedostonjakamista enemmän kohti hajauttamista ja anonymiutta. Toisaalta, vaikka uusi Piratebay ei olisikaan läheskään yhtä suosittu kuin vanha, uskon että uusi palvelu on tarpeellinen. Piratismia vastaan ei kannata taistella, mutta sen kanssa tulee ehdottomasti kilpailla. Ja kun nämä tuoreet ratkaisut ovat yhä vähemmän riippuvaisia epäkaupallisesta kopioinnista, Piraattipuolueen on jatkossa vain helpompi osoittaa tiedostonjakamisen vapauttaminen järkeväksi ja turvalliseksi ratkaisuksi.

0 vastausta artikkeliin ”Piraattilahden tulevaisuus

 1. Loistava kirjoitus, Harri!

  Ehdotan kovasti, että tarjoaisit tätä useille lehdille ja muille tiedotusvälineille. Haluaisin ehdottomasti kuulla lisää kommentteja tähän.

 2. Global Gaming Factory X ei ostanut nettisivua, vaan brändin jolla voi myydä mitä tahansa. Ostos voi maksaa itsensä takaisin vaikka pelkällä T-paitojen myynnillä jos yhtiö osoittautuu luotettavaksi toimijaksi ja alkuperäiset perustajat pysyvät tiiviisti mukana.

 3. Olen ollut myymisuutisesta asti täysin samaa mieltä Harrin kanssa. Pirate Bayn toiminta on julkisuudessa sekoitettu herkästi poliittiseen piraattiaatteeseen, jopa siinä määrin, että joitakin kannattajia näkee keskustelupalstoilla kyselemässä, että oliko tämä nyt kuolinisku piraattipuolueille.

  Palvelun takana olevat miehethän ovat koko ajan korostaneet, että lahden ei tulisi suinkaan olla ainoa tällainen palvelu. Muistaakseni Sunde Suomessa esitetyssä dokumentissakin totesi, että toivottavasti tulevaisuudessa Pirate Bayn tilalle saadaan tulevaisuudessa parempaa tekniikkaa ja uusia innovaatioita hyödyntäviä palveluita.

  Toisaalta poliittinen piraattiaate on aina lähtenyt siitä, että kaupallinen vaihtoehto vertaisverkoille tuleekin olla olemassa, että ideaalitilanteessa palvelulla tehtäisiin vertaisverkko lopulta tarpeettomaksi, kunhan se vaan toteutettaisiin tarpeeksi hyvin. Tekijät saisivat ansaitsemansa korvauksen ja kaikki olisivat iloisia. Voisi kuvitella, että tämä uusi yhtiö avaisi peliä juuri tähän suuntaan, oikeanlaiseen tietoyhteiskuntakehitykseen.

  Nyt on kuitenkin niin, että kaupallista palvelua ajatellen The Pirate Bayn myynti tapahtui aivan liian aikaisin. Kuten yksi keskustelija Piraattiliiton sivuilla sanoi, ensin olisi pitänyt ajaa piraattien tekijänoikeuspoliittinen ohjelma läpi maiden parlamenteissa ja EU -tasolla, jotta tarpeeksi laajapohjaisen materiaalin – siis ideaalisti mahdollisimman lähelle kaiken koskaan julkaistun kulttuurin myynti ja levitys sähköisesti mitään maailmankolkkaa pois rajaamatta – olisi mahdollista.

  Vielä toistaiseksi, elokuun jälkeenkin kun kauppa toteutuu, tekijänoikeusteollisuus on itse sotkenut itsensä niin kimurantteihin sopimusteknisiin koukeroihin, ettei toiveita läheskään kaikenkattavasta kaupallisesta torrent-aplikaatiosta ole näkyvissä kuin jossain todella valitettavan kaukana.

  Sopimusteknisestä tilanteesta kertoo jotain sekin, että haastattelemani suomalaiset musiikintekijät ja pienlevy-yhtiöt eivät ole osanneet sanoa, kuinka heille korvataan Spotifyyn sisään ajettu musiikki. Ja vaikka tuokin palvelu tuntuu jo erittäin laajalta, törmään silti päivittäin siihen, ettei jotain teosta ole saatavilla. Olenkin vaativa asiakas.

  Niin kauan kuin nuo sopimukset ovat niin mutkikkaita, etteivät edes osapuolet tiedä mitä niissä on sovittu, vertaisverkkotoiminta tulee jatkumaan aivan samalla tavalla kuin tähän päivään saakka, käyttäjiltä käyttäjille, kenenkään sanelematta. Palveluita kaatuu, muuttaa nimiä ja uusia syntyy, mutta tiedostojenjako lähinnä kasvattaa suosiotaan.

 4. Foliohattu päässä ei eteenpäin päästä. P2P kunniaan ja letkut kuumiksi taas kuin olisi jo ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*