Uusia askelia kohti valvontayhteiskuntaa + internetin hallinnoinnista

BBC uutisoi, että Britanniassa otetaan lähikuukausina käyttöön maanlaajuinen kameravalvontajärjestelmä, jossa jokaisen kameran ohi ajavan auton rekisterinumero kuvataan ja tallennetaan. Näin brittiviranomaiset alkavat saada kattavaa tietoa siitä, missä ihmiset liikkuvat. Poliisi vakuuttaa, että järjestelmää käytetään tietysti täysin asiallisesti, eikä viattomilla ihmisillä ole mitään pelättävää.

Päinvastaisen esimerkin tarjoaa kuitenkin esimerkkitapaus, jossa mielenosoitukseen osallistuneen brittimiehen autoon kiinnitettiin valvontatarra, joka hälytti hänen ajaessaan valvontakameran ohi, mikä johti siihen että terrorismintorjunnasta vastaava poliisiyksikkö tutki hänen autonsa. Tapaukseen ei liittynyt minkäänlaista rikosepäilyä. Britannian tietosuojavaltuutettu sanoo suoraan, ettei hänen toimistollaan ole resursseja valvoa järjestelmän käyttöä.

Iso-Britannia lipuu jatkuvasti kohti totalitaarista yhteiskuntaa, jossa viranomaiset ovat lain ja moraalin yläpuolella ja heillä on rajaton valta kansalaisiin. Suomessakin on merkkejä vastaavasta valvontakehityksestä. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ilmoitti heti virkaansa astuttuaan haluavansa hyödyntää tulossa olevaa kaikki passin omistavat kansalaiset kattavaa sormenjälkirekisteriä laajasti rikostutkintaan. Vaikka tämä osuus osittain torpattiin lakiehdotuksesta toistaiseksi, sormenjälkiä aletaan kerätä passinhakijoilta kesällä.

Hiljattain liikenneministeri Anu Vehviläinen fantasioi Britannian tyylisestä autojen kameravalvonnasta. Virallisena tarkoituksena on tietenkin ajatus ajokilometreihin perustuvasta autoverotuksesta. Olisi äärimmäisen naiivia uskoa, että tietojen hyödyntäminen jäisi siihen. Pääkaupunkiseudulle kaavaillaan myös rekisterikilpien kuvaamiseen perustuvaa ruuhkamaksujärjestelmää.

Toki on huomattava, että niin kauan kuin on känykkä päällä taskussa, ihminen voidaan paikantaa melko tarkasti milloin vain. Toistaiseksi paikkatietojen käyttöä säädellään tiukalla lainsäädännöllä. Mutta mitä enemmän rekistereitä ja tietoja kertyy, sitä enemmän kasvavat paineet niiden yhdistämiseen ja käyttötarkoitusten laajentamiseen. Myös paikkatietojen käytön suhteen on oltava varuillaan.

Asiasta hieman toiseen. Viime aikoina on käyty kansainvälisellä tasolla debattia siitä, miten internetin hallinnointi pitäisi vastaisuudessa järjestää. Tällä hetkellä hallinnosta vastaavat epäpoliittinen voittoa tavoittelematon yhtiö ICANN, johon Yhdysvaltain ulkoministeriöllä on tiettyä valtaa. Jotkut valtiot, sinänsä ymmärrettävästi, ovat alkaneet vaatia kriittisen internet-infrastruktuurin hallinnoinnin ottamista pois Yhdysvalloilta ja kansainvälisen, vaikkapa YK:n alaisen hallinnointiorganisaation perustamista.

Amerikkalainen lehti Weekly Standard käsittelee ansiokkaassa artikkelissa niitä haittapuolia, joita hallinnoinnin uudelleenjärjestelyistä voisi koitua. Itsekin suhtaudun erittäin suurella varauksella ajatukseen eri maiden hallitusten alaisesta poliittisesta internetin kontrollointielimestä. Siellä saisivat epäilemättä sijaa erilaiset sensuuri- ja rajoitusvaatimukset. Tämä on uhkana varsinkin, jos totalitaariset maat saisivat YK:n kautta osallistua internetin hallinnointiin, eikä toisaalta länsimaillakaan ole kovin hyviä jauhoja pussissa enää nykyään sananvapauden suojelemisen saralla.

Täytyy myöntää, että itse luotan Yhdysvaltojen perinteiseen vahvaan sananvapausajatteluun, jossa jopa lapsipornosensuurilait on todettu perustuslain vastaisiksi, paljon enemmän kuin mihinkään politisoituneeseen kansainväliseen elimeen. Niin hullulta kuin se ehkä kuulostaakin, internetin vapauden kannalta sen hallinnoinnissa lienee paras pitäytyä nykyisessä epämääräisessä USA-vetoisessa järjestelmässä.

0 vastausta artikkeliin ”Uusia askelia kohti valvontayhteiskuntaa + internetin hallinnoinnista

  1. Kannattaa muistaa kameravalvonnasta sekin, että Suomessa on maanteillä kameroilla tehtävä keskinopeuden mittaamiseen perustuva ajonopeudenvalvontajärjestelmä jo testauksessa, joka perustuu rekisterinumeron tunnistamiseen. Nämä tiedot on tietysti helppo myös tallentaa muuhun käyttöön.

  2. Suomessahan on jo tosiaan käytössä liikennevalvontakameroita, jotka napsaisevat kuvan ylinopeutta ajavan rekisterikilvestä. Jos tämä keskinopeutta mittaava systeemi mittaisi nopeudet kaikilta ohi ajavilta autoilta ja tallentaisi rekisterikilvistä kuvat, sittenhän oltaisiin jo brittisysteemissä. Aivan tällaista ei kai kuitenkaan ole vielä suunnitteilla, mutta mikäpä estäisi käyttötarkoitusten laajentamisen myöhemmin.

  3. Kyllä sellainen on ollut suunnitteilla jo vuodesta 2007. Esim:

    http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/04/poliisi_aloittaa_tehokkaamman_nopeusvalvonnan_706578.html

    Ideana on se, että tolpat ovat 3-5km välein ja jokainen kamera kuvaa rekisterinumeron ja muuttaa sen kuvasta tekstiksi ja tallentaa jonnekin. Sitten sitä verrataan muiden tolppien ottamien kuvien ajankohtiin ja lasketaan keskinopeudet ja verrataan sakkorajaan. Kaikki tietysti automaagisesti. Samalla saadaan näppärä tietokanta siitä, milloin mikäkin auto on kulkenut missäkin.

    Sitä en tiedä, kuinka kauan tietoja säilytetään. Ja tuskin tietää kukaan muukaan. Jos niillä valvotaan vain nopeuksia niin tiedothan periaatteessa pitäisi poistaa viimeistään kun nopeusvertailu on tehty tai sakko maksettu (todistusaineisto pitää tietysti jäädä, ei sillä että puolustelisin koko systeemiä pätkääkään). Epäilenpä kuitenkin hieman, että tiedot on löydettävissä vielä vuosienkin päästä.

  4. Päivitysilmoitus: Hajautettu nettiläsnäolo, vapaampi netti – osa 3 Stealth-kansalaisuus « Ajatuksia ensimmäisestä maailmasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*