Vapaahkon kulttuurin puolesta

Saate kirjoittajalta: Kirjoitin otsikolla ”Vapaahkon kulttuurin puolesta” kolumnin alkukevään MikroBittiin. Sitä ei julkaistu. Turhatutuneena muun muassa Pirate Bay -”oikeudenkäynnin” järkeä ja oikeudentajua loukkaavista päätöksistä ja hävyttömistä tuomarikuvioista, päätin lopulta laittaa tämän irkkiin kiertämään. Piraattipuolue halusi kolumnini vieraskirjoitustensa joukkoon. Pitäkää hyvänänne.

Vapaahkon kulttuurin puolesta
Tämä teksti on julkaisijan omaisuutta, joten en voi antaa lupaa sen kopioimiseen. Myyn oikeudet luomaani sillä hetkellä, kun toimittaja katsoo sen täyttävän tilatut vaatimukset ja hyväksyy jutun.

Tekijänoikeudet suojaavat kolumniani. Ei niin, että tekstin kopiointi olisi hankalaa. Suuri osa toistaiseksi toimittamistani artikkeleista on levinnyt netin suomalaisissa torrent-parvissa. Koko MikroBitti on löytynyt vuosien ajan ilmestymispäivänä verkosta. Itse asiassa paljon pidempään kuin lehteä on tarjottu Sanomien puolesta verkossa luettavaksi.

Seurantapalvelimien avulla torrent-parvista on haettavissa käytännössä kaikki merkittävä helposti digitoitava populaarikulttuuri. Harvat aikakauslehdet on laskettavissa tähän, mutta suositun tv-ohjelman jakson tullessa televisiosta Yhdysvalloissa, pääsee muu maailma halutessaan aloittamaan katselun usein noin tunnin viiveellä.

Tallennustila ei maksa käytännössä mitään verkosta kopioivan kannalta. Kirjoitushetkellä puolentoista teratavun kiintolevy maksaa 140 euroa, eli euroa kohden saa 11 gigatavua tallennustilaa helppoina isoina levyinä. Gigatavuun voi laskea mahtuvan yhdestä kuuteen jaksoa tv-ohjelmia, joten eurolla saa tallennustilan aika monelle tunnille viihdettä.

Suomen nopeimmat kuluttajayhteydet ovat ylittäneet 100 mbit/s rajan. Nopein juuri nyt on Welho 110 megabitin (13,75 megatavun) yhteydellään. Käyttäjä ei todennäköisesti yleensä saavuta täyttä vauhtia. Gigatavu on silti haettu alle kahdessa ja puolessa minuutissa, vaikka parvista saisi mediaa vain puolella vauhdilla.

Eli: katsoessasi 25 minuutin jakson matalatarkkuuksista ja pakkausvirheiden vaivaamaa digi-tv-kuvaa kalliilla tallentavalla boksillasi, joku toinen voi ladata yli seitsemän tuntia teräväpiirtotason tv-sarjoja netistä, ja tallentaa ne alle euron maksavaan tilaan.

Haparoiden tuntemattomaan
Mediakokemuksen laadusta välittävän näkökulmasta lähes kaikki edut ovat viihteen verkosta hakemisen puolella. Nettilatauksina tv-sarjat ovat teknisesti laadukkaampia, ne eivät sisällä mainoksia, eikä niiden toistomahdollisuuksia ole rajoitettu digitaalisin suojakeinoin. Ladattua mediaa varten ei myöskään tarvitse erikseen tuottaa muovinpalasia ja ajeluttaa niitä laivoilla ja rekoilla pitkin maailmaa.

Lähes kaikki nimellisesti kulttuurin vapautta estämään suunnatut toimet haittaavat ainoastaan median laillista käyttäjää. Elokuvansa netistä hakevat eivät näe alussa ”you wouldn’t steal a soul” -pätkää josta saa kärsiä, kun ostetun tai vuokratun dvd:n laittaa sisään asemaan.

Toisin kuin usein erilaisin suojauksin rampautetut ostettavat musiikkitiedostot, voi verkosta otetun median toistaa vapaasti autosoittimella, taskusoittimella, olohuoneen mediasoittimella, ja kaikilla tietokoneilla. Universaalisti toimivan ja varmasti aikaa kestävän digitaalisen mediakokoelman saa tällä hetkellä ainoastaan, jos siitä ei ole valmis maksamaan mitään.

Kun media on jo vapaata, sitä ei tarvitse vapauttaa. Sen sijaan olisi mukavaa, kun ei tarvitsisi ikinä miettiä voiko tarjotun mediatiedoston ottaa, tai onko sen toistaminen kiellettyä siellä missä istujalihakset sillä hetkellä sijaitsevat. Tai sillä laitteella mikä sylissä on. Tämä muuten on yksi isoista kulttuurieroista verkkosukupolven ja verkon ohittaneiden välillä. Suuri osa 45 täyttäneistä ei taida edes tiedostaa asiaa, kun taas monet nuoret aikuiset suhtautuvat siihen kiihkeästi.

Sokea mies ja siivilä
Suomalainen kasettimaksu perustuu käytännössä siihen ymmärrykseen, että käyttäjät kuitenkin kopioivat omistamansa viihteen myös muille. Tämän jatkeet erilaisiin mediatyyppeihin ovat päässeet hyvään vauhtiin. Perusajatusta kasettimaksun takana on kuitenkin alettu demonisoida ja vastustaa ääneen digitaalisen jaon aikana.

Maailman kaikki uusi popkulttuuri on lähes jokaisen halukkaan ulottuvissa. Eri järjestöt yrittävät peitellä tätä ja kieltää sen, huonoin tuloksin. Muutamien satojen ihmisten edunvalvontaryhmät ovat melko heikkoja vastuksia miljoonien ihmisten anonyymeille vertaisvaihtoon perustuville warettaja-yhteisöille.

Keinojen puuttuessa käytössä ovat lähinnä pelotustaktiikat ja isottelu. Suomessa järjestöjen suurimpia saavutuksia digitaalisen median maailmassa on muutaman teknisesti lahjakkaan teinin nuoruuden pilaaminen jättimäisillä sakoilla. Ei kovinkaan kustannustehokasta, eikä poikkea maailman yleisestä linjasta. Tästä huolimatta valvontajärjestöt elävät paksusti mediayhtiöiden, taltiomaksujen ja valtiollisten tukien varassa.

Verkkojakelua myymälävarkauteen vertaavat ja nälkää näkeviin megatähtiin vetoavat järjestöt eivät  käytännössä pysty hyödyttämään taiteilijoita mitenkään. Siivilä ei pysäytä vettä, eikä sokeasti sohiva edunvalvoja kulttuuria.

Maksetaan yhdessä
Toinen perinteinen tapa rahoittaa popkulttuuria Suomessa on tv-lupamaksu. Sillä maksetaan varmasti kaikkea typerää, turhaa ja tehotonta, mutta myös parempaa Ylen toimintaa ja tuotantoa. Menneisyyden mahdottomat aatteet kumisevat myös tv-luvan onttojen nykyperusteiden takana, mutta idea on mielekkäämpi kuin estot, pelottelut tai kertamaksut taltioista.

Eikö verkkolataaminen voitaisi maksaa samaan tapaan yhdessä? Tähän yhteiseen hintalappuun voitaisiin lisätä myös taltiomyynneistä otettavat kasettimaksusiivut ja tuo tv-lupa. Kutsutaan tätä alustavasti vaikka kulttuuriveroksi. Jos tv-virittimen omistamisesta ja käyttämisestä tai tallennustilan ostamisesta ei enää tarvitsisi maksaa ylimääräistä, hyväksyisin mielelläni pienen lisäsiivun palkastani napattavaan veroon.

Minä nimittäin ainakin haluaisin juuri sen mitä warettajat saavat. Eli kaiken maailman median helposti hiirellä kliksutellen. Laadukkaammin ja paremmin kuin Anttilasta tai Play.comista. Koska ja missä vain, ekologisesti ja nopeasti.

Eikö voitaisi kaikki warettaa yhdessä?

Kirjoittaja on entinen MikroBitti-lehden kolumnisti. Ellei toisin erikseen mainita, vieraskirjoittajien kannat edustavat vain heidän omia henkilökohtaisia kantojaan, eikä heillä ole kytköksiä Piraattipuolueeseen.

Vieraskirjoituksia julkaistaan epäsäännöllisin väliajoin. Aiemmat vieraskirjoitukset ovat saatavilla arkistoista. Muita halukkaita vieraskirjoittajia pyydetään ottamaan yhteyttä.

0 vastausta artikkeliin ”Vapaahkon kulttuurin puolesta

 1. Mainio kirjoitus. En voi väittää olevani yhtä mieltä kulttuuriverosta, mutta syy tähän on lähinnä se, että uskon kulttuurin tekijöiden pärjäävän myynnillä vaikka vapaa kulttuurin luvallinen jako ulotutettaisiinkin myös internetiin.

  Toimivillaankin kulttuuriveron tulisi sitten olla vain apuraha niille, joiden teokset ovat suosittuja ja selkeästi koittavat sillä tienata onnistumatta kuitenkaan, mutta lieneisikö se siltikään vielä kovin oikein. Ajatusmalli toimisi vain, mikäli teoksia ei käytettäisi lainkaan kaupallisesti, muutoin se loisi kovin suurta eriarvoisuutta.

 2. Loistava kirjoitus. Päätoimittajan ratkaisu pistää kyllä miettimään omaakin lehtitilausta, onhan lehti jo muutenkin omistautunut turhankin puhtaasti viihde-elektroniikkaan.

 3. Päivitysilmoitus: Digital Copy PSP:ss

 4. En kommentoi sinänsä Tapion hyvää kirjoitusta, mutta..

  Ylipäätänsä kulttuuri/laajakaista vero ideana on aika epätasa-arvoinen.
  Jos minä aloittelevana artistina teen biisin joka nyt helppo on netissä huijauttaa kuuntelemaan, niin mikä taho antaa mulle rojalteja kuluttajien nettimaksuista?

  Jos kulttuuri/laajakaistavero on tarkoitettu vaan isoille monikansallisille yhtiöille kompensaatioksi esimerkiksi mahdollisesta nettilataamisesta niin ihmettelen todella paljon, että mitä tässä taistellaan. Ei myönnytyksiä ryöstäjille.

 5. Mikrobitti vaan boikottiin.

  Muistakaa kertoa asiakaspalautteessa syy tilauksen lakkauttamiseen. Jo pari sataa tilauksen lopettajaa, jotka kertovat tämän syyksi voi saada firman miettimään näkökulmaansa.

 6. Tänään soitin ja irtisanoin lehteni loppumaan seuraavaan numeroon. Oli vähän hölmistynyt aspan täti, ei edes kyselly syytä – joka sinällään oli sääli.

  Tapion keissi oli hyvä niitti lopettaa lehti samantien, vaikka taustalla oli paljon muitakin syitä. Esimerkiksi lupauksista huolimatta HIFI:stä ei ole tietoakaan (onneksi on Hifimaailma), ja lehden sivumäärä kuitistui takaisin alkuperäiseen hyvin nopeasti hifilehden yhdistymisen jälkeen.

 7. Täälläkin bitti saa nyt mennä vinoon.

  Laitan kyllä kirjeen päätoimittajalle tästä aiheesta. Pakkohan sitä on erottua valitteluissaan.

  Törkeää toimintaa.

 8. Joo varmasti vähän asioista enemmänkin etäällä oleville silmiä avartava kirjoitus. Tuo hyvin nimen omaan esille sitä, miten eri maailmoissa telkkarin kattojat ja ”warettajat” elävät ja miksi drm-viihde ei jälkimmäisille kelpaa sitten millään. Vähän sama kun päätettäis tänään kieltää tupakointi ja keksiä sitten kaikkea vinkeetä lakia ja rangaistusta, jottei kukaan enää polttaisi yhtään röökiä. Niille jotka eivät koskaan ole polttaneet, ei kielloissa ole mitään ihmeellistä mietittävää. Kuten ei telkkarimainosten tuijottajillekaan tekijänoikeuslainsäädännössä näytä olevan mitään pielessä.

 9. Päivitysilmoitus: MikroBitin kolumnistille potkut piraattikannoistaan | macoute.suursavo.org

 10. Loistava kirjoitus. Pistetään markkinavoimat sitten vastakkain: tienaako Mikrobitti paremmin tilaajamaksuista vai mainoksista. Minä irtisanoin tilaukseni, toivottavasti MB pärjää mediajättien rahoituksella ilman tilaajia.

 11. Olen tilannut ja lukenut Mikrobittiä sen perustamisesta saakka ja täytyy todeta, että lehdessä ei ole enää vuosiin ollut sitä vanhan kunnon MB pioneerihenkeä ja kokeilunhalua. Lehti on ollut jo vuosien ajan täynnä ”Casual Reader” höttö, höttöä. MB:lle on käynyt vähän sama kuin EA:n peleille teknisesti entistäkin hienommin toteutettu, mutta sisällössä ei ole enää sielua ja ne on tehty sillä ehdoilla, että kaikkia pitää miellyttää ja sitten päätyvät siihen, että lopputulos ei oikein miellytä ketään. Lisäksi lehti rönsyilee perinteisestä tietokone lehtisuunnasta vähän joka suuntaan. Ei minulla ole mitään elokuvia tai musiikkia vastaan, mutta mitä ihmettä elokuva, musiikkiarvostelut tai taulutelevisio arvostelut tekevät tietokonelehdessä?

  Taitaa olla minullakin korkea aika ottaa tilauksen irtisanominen vakavaan harkintaan sen verran pitkään olen muuttunut yhä tyytymättömämmäksi lehden linjaa kohtaan.

 12. Hieno teksti!

  Mutta todella tylyä meininkiä mikrobitiltä, tapion kolumit olivat parhaita koko lehdessä!

 13. Hyvä kirjoitus Tapiolta, en ole aivan varma olisiko kulttuurivero juuri se oikea tapa, mutta hyvä että Tapio ainakin yritti nostaa kissan pöydälle kolumnissaan. Olen pettynyt Mikrobitin päätoimittajan ratkaisuun olla julkaisematta kirjoitusta, erityisesti koska kolumneissa noin yleensä on sallittu ”vapaampi” kirjoittaminen kuin varsinaisissa artikkeleissa. Täytyy vakavissaan harkita lehden tilauksen lopettamista. Kuten Jarkko7:kin sanoi, Mikrobitin jutuista on kadonnut se tietty pioneeri- ja nörttihenki ja lehti on muuttunut enemmänkin suuren yleisön tekniikkalehdeksi, harmi.

 14. En nyt kirjoitukseen itsekään puutu, mutta täytyy sanoa että halpamainen veto MikroBitiltä, näin ainakin näillä tiedoilla mitä itse asiasta itse kuullut.

  Täytyy vain sanoa että vähän tulee ikävä MikroBittiä, mutta sääli lehteä kohtaan on vielä suurempi, kun pistävät pihalle (tätä nykyä) parhaan kolumnistinsa.

  Pitääpä muistaa tilausta irtisanoessa vielä mainita syy miksi näin kävi.

 15. ”Kyllä! Kulttuuriverolle!” Jos sillä on se vaikutus, että tv-maksut poistuu, tallenteet halpenee yli 50%, ja ihmisten ei tarvitsisi enään pelätä suuria, maailmanlaajuisia yhtiöitä.

  Ihmiset olisi oikeasti paljon onnellisimpia, kuin niiden ei tarttisi salailla tekemisiään, kuten kaupan kassalla ostaessaan pornoa tai kortsuja.

  Koitetaan iskostaa toistemme päähän:

  SE ON IHAN OKEI !

 16. Pitääpä muistaa, kun Tietotekniikan Liiton ilmaislehtikierrossa on seuraavan kerran vuorossa vuosi MikroBittiä – jos linja ei ole siihen mennessä muuttunut, on syytä pistää heille kirje ”sori, mutta en huoli lehteänne edes ilmaiseksi”. Repikööt siitä lukijatilastoja mainostajille…

 17. Ok ok, mutta eikös Tapion kolumni ollutkin yllyttämistä rikolliseen toimintaan? Ja siksi MikroBitti päätti sen hyllyttää. Ihan oikea teko siis.

 18. Minä olen pitkään haaveillut jonkin sortin kulttuuriverosta jonka voisi yhdistää valtion ylläpitämään valtavaan P2P-verkkoon johon kerättäisiin kaikki inhimillinen viihde, taide ja tiede. Verot voitaisiin sitten jakaa tekijöille lataustilastojen määräämässä suhteessa.

 19. Mediamoguli: Ei, vaan voimassaolevien lakien kyseenalaistamista. Mahdollisuus siihen kuuluu välttämättömänä osana demokratiaan. Se, että vaatii jotain lakia muutettavaksi ei ole ollenkaan sama asia kuin lain rikkominen (ja lain rikkominenkaan ei ole aina pahasta).

 20. Päivitysilmoitus: SanomaWSOYn sensuroima Tapio Berschewskyn MikroBitti-kolumni — omglog

 21. Mediamogulille:

  Missä mielessä kolumni yllytti rikolliseen toimintaan? Minusta tuo oli varsin neutraalisti kirjoitettu ja lähinnä kuvasi nykytilannetta. Ymmärrän tietty et MB:n päätoimittaja veti herneen nenään jos sille tuli MB:n verkkolevitys puskan takaa, mutta muuten toi kolumnin hylkääminen vastasi tekona sitä et ammuttiin viestintuoja.

  Mikä on vähän sääli kun kerran kirjoitus oli hyvä vaikka samaa mieltä ei olisikaan.

 22. Oma tilaus loppui tähän, se että tietokone asian korvasi 50% viihde-elektroniikka puppu (jota saa joka tuutista muualtakin) vielä jotenkuten sieti.

  Ihmettelin suuresti kun kolumnisi katosi lehdestä ja jopa kysyin asiaa toimituksesta että oletko lopettanut sen kirjoittamisen niin sain vain ympäripyöreitä vastaukseksi.

  Nyt siis tiedän syyn, ja niin tietää WSOYn tilikin muutaman kympin edestä.

 23. Loistava kirjoitus, joka varmasti valottaa asiaan vihkiytymättömillekin, mistä on kyse. En välttämättä olisi samaa mieltä tuosta verotuksesta, mutta kun ei minulla parempaakaan ratkaisua ole, on se mielestäni hyvä yritys nostaa kissa pöydälle.

  En sitten ollutkaan vain kuvitellut huomaavani muutosta lehden linjassa, kun muutkin näkyvät tulleen samaan tulokseen. Minusta(kin) lehti on muuttunut tasapaksuksi jokajannun höpönlöpöksi, josta puuttuu entinen edelläkäypä ja nörtti ote. Ei se ole enää sama lehti, joka houkutteli kokeilemaan, mitä muuta sillä tietokoneella saakaan tehtyä kuin lähetettyä sähköpostia tai käytettyä wordia. Itse en ole lehteä lukenut aikoihin, kun kyseisestä syystä lopetin tilauksen muutama vuosi sitten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*