Piraattipuolueen tutkintapyyntö Keravan valvontakäytännöistä

(Lehdistötiedote, julkistettu 23.2.. Tutkintapyyntö on sittemmin jätetty.)

Piraattipuolue tekee 23.2.2009 tutkintapyynnön Helsingin Sanomien 22.2. uutisoimasta Keravan kaupungin käytännöstä valvoa peruskoulujen ja lukioiden oppilaiden tietokoneenkäyttöä. Uutisen mukaan kaupungin ATK-tukihenkilöt pystyvät seuraamaan reaaliajassa mitä oppilaat tekevät tietokoneella, eli esimerkiksi näkemään kun oppilas kirjoittaa yksityistä sähköpostiviestiä. Piraattipuolue pitää todennäköisenä, että valvonnassa on kyse rikoslaissa tarkoitetusta törkeästä viestintäsalaisuuden loukkauksesta.

Piraattipuolue pyytää poliisia tutkimaan, ovatko Keravan kaupunki, kaupungin tietohallinto tai tietohallinnon henkilökunta syyllistyneet törkeään viestintäsalaisuuden loukkaukseen tai siihen yllytykseen. Piraattipuolueen tiedossa ei ole, että mikään laki sallisi viranomaistahon puuttua räikeästi yksityishenkilöiden viestintäsalaisuuteen Helsingin Sanomien uutisessa kuvatulla tavalla. Kyse on erittäin vakavasta asiasta, sillä mahdollinen viestintäsalaisuuden loukkaus koskee kaikkia Keravan peruskoululaisia ja lukiolaisia.

Piraattipuolueen tietoon on tullut, että Keravan ohella muillakin paikkakunnilla käytetään tai on ollut käytössä vastaavia valvontamenetelmiä, yleensä kuitenkin niin että opettaja on pystynyt valvomaan tietokoneenkäyttöä. Keravan tapauksessa vaikutelmaa valvovasta isoveljestä lisää se, että viestintää ei vakoile edes tunnilla läsnä oleva opettaja, vaan kaukainen tietohallinnon työntekijä. Myöskään opettajilla ei Piraattipuolueen käsityksen mukaan ole opetustilanteessakaan, saati muulloin, minkäänlaista oikeutta puuttua oppilaiden yksityiseen viestintään. Piraattipuolue katsoo, ettei asiaa voida selvittää muuten kuin poliisitutkinnalla.

– Viranomaisten tulisi kannustaa oppilaita luottamaan lakiin ja toimimaan lain puitteissa, eikä antaa vaikutelmaa siitä, että mitä arvovaltaisempi taho on kyseessä, sen vapaammin lakia saa polkea maahan, painottaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Piraattipuolueen puolueohjelman mukaan oikeus yksityisyyteen on perustuslailla suojattu, kansanvallan tärkeä kulmakivi. Yksityisyyden suojasta huolehtiminen muovautuvassa tietoyhteiskunnassa onkin aina ollut osa puolueen agendaa.

– Yksityisyyden suoja on syystä kirjattu lakeihimme, riippumatta iästä ja asemasta, Palmulehto tähdentää.

Helsingin Sanomat: Koululaisten internetin käyttöä vahditaan reaaliajassa Keravalla, 22.2.2009

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*