Varoitus: vääristä mielipiteistä tulee suosittuja

Mielipiteiden ilmaisu internetissä aiheuttaa jatkuvasti kohua. Uusin kohu alkoi siitä, kun Ylen iltauutisten 12.2. jutussa aiheesta mainittiin ilmeisesti erikseen ”Autetaan somali-ystävämme takaisin kotiin” -niminen Facebook-ryhmä. Aioin katsoa Areenasta kyseisen tv-uutisten jutun. Se alkoi sanoilla ”Internetin niin kutsutut viharyhmät…”. Oli pakko lopettaa katsominen heti alkuunsa, terveydellisistä syistä.

Kohun aiheuttanutta ryhmää voitaneen pitää vielä melko yleisenä tapana ilmaista mielipiteensä. Kun tällaiset ryhmät leimataan vaarallisiksi viharyhmiksi, niillä esitetyistä mielipiteistä tulee aiempaa suosittuja. Kukapa haluaisi antautua valtamedian määrittelemiin rajoihin siitä, mistä asioista saa puhua ja miten? Streisand-efekti puri taas tässäkin tapauksessa nopeasti. Ylen eilisen uutisen jälkeen Facebook-ryhmä on saanut 1 100 uutta jäsentä. Niin ikään vähemmän yllättäen ryhmää tukemaan on perustettu ryhmä ”Yhteisö ’Autetaan somali-ystävämme takaisin kotiin’ EI ole rasistinen!”.

Jos haluaa kitkeä rasismia internetissä, se on kaikkein järkevintä tehdä perustamalla kilpaileva yhteisö, jossa ollaan eri mieltä. Esimerkkinä tästä ”Autetaan rasisti-ystävämme avaruuteen” -ryhmä on saanut jo yli 7 500 jäsentä. Mutta eikö sitäkin voida pitää samoin perustein ”viharyhmänä”?

Internet ei istuta ihmisiin mielipiteitä, vaan ihmiset tuovat mielipiteensä internetiin. ”Viharyhmäksi” onkin yhtä relevanttia kutsua Facebook-ryhmää kuin paikallisen lähiöbaarin nurkkapöydän ääressä istuvaa ”maahanmuuttokriittistä” kaveriporukkaa.

Facebook-ryhmää voidaan pitää myös eräänlaisena virtuaalisena mielenosoituksena. Kyse on selkeästi mielipiteiden ilmaisemisesta ryhmänä, eli kokoontumis- ja yhdistymisvapauden käyttämisestä. Nyt kuitenkin selvitetään, syyllistyykö ryhmä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Varmaa on kuitenkin, ettei kaikkia 17 000 jäsentä haasteta oikeuteen. Kuinka hyväksyttävää on napata joukosta muutamia silmätikkuja?

Nyt sitten vain odotellaan nettisensuurin laajentamista ”lapispornosta” uhkapelisivustojen kautta ”vihayryhmiin”. Ei mitenkään kaukaa temmattua, ainakin Saksassa ja Ranskassa ne ovat jo sensuurin kohteena.

0 vastausta artikkeliin ”Varoitus: vääristä mielipiteistä tulee suosittuja

  1. Jukka Kemppisen haastattelusta tämän päivän Turun Sanomissa:
    ”Sananvapaus tarkoittaa ilman muuta myös sitä, että tyhmätkin mielipiteet ovat perustuslain suojaamia.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*