Lex Nokia kyykyttää oikeusvaltion – kansa nousee vastarintaan

Lex Nokia on viime kuukausien aikana kerännyt paljon huomiota ja kritiikkiä siitä, että se ilmoitetusta tarkoitusperästä eroten koskee kaikkia yhteisötilaajia (kirjastoja, taloyhtiöitä, kouluja..) eikä pelkästään suuria teknologiayrityksiä.

Paljon vähemmälle huomiolle on jäänyt kuitenkin se, ettei lakiehdotuksessa mikään suoranaisesti estä sen tulkitsemista siten, että laissa erikseen mainitut teleyritykset myös ovat yhteisötilaajia, mikä laajentaa lakimuutosten soveltamisaluetta merkittävästi. Mikäli lakiehdotus hyväksytään, on todennäköistä, että lakia joskus lähitulevaisuudessa tullaan soveltamaan juuri näin, jotta julkiseksi tilaksi koetuissa aluetietoverkoissamme yhtäkkiä pätisi Internet-operaattoreiden yksityiset pelisäännöt.

Lex Nokia ei siis ole vain yritysten käyttöön tuleva urkintalaki, vaan se on paketti erilaisia erittäin vakavia lainsäädännöllisiä muutoksia. Lex Nokia saa Lex Karpelan näyttämään sulosilmäiseltä Bambilta.

Lex Nokia -paketti on, muun muassa:

 • Journalistisen lähdesuojan lakkauttava laki
 • Työntekijöiden viestintäsalaisuuden lakkauttava laki
 • Tekijänoikeusteollisuuden urkintalaki, joka sallii myös automatisoidun tietoliikenteen ja tunnistetietojen analyysin epämääräisiin tarkoituksiin
 • Yrityksen tai muun yhteisön asiakkaiden viestintäsalaisuuden lakkauttava laki
 • Tietoverkkojen neutraaliuden lakkauttava laki

Laki on niin kirjava vaikutuksiltaan, että sen jokaista osaa tulisi käsitellä erillisenä hallituksen ehdotuksena. Nyt kaikki on köntätty yhteen ja samaan pakettiin jota väkisin ajetaan eduskunnassa läpi kansan vastarinnasta huolimatta.

Tästä syystä joukko kansalaisia, allekirjoittanut mukaanlukien, järjestää Lex Nokiaa vastaan mielenosoituksen Helsingissä 5.2.2009. Rautatieaseman länsipuoliselle Asema-aukiolle kokoonnutaan klo 14.30, mistä edetään Eduskuntatalolle klo 15 mennessä.

Mielenosoituksen virallinen lehdistötiedote

Linkkejä aiheeseen liittyen:

Urkintalaki.fi – Lex Nokian vastamainoskampanja

Valvontayhteiskunnan kehityksen tietosivusto

0 vastausta artikkeliin ”Lex Nokia kyykyttää oikeusvaltion – kansa nousee vastarintaan

 1. Vähän lihaa luiden ympärille olisi paikallaan.
  1) Miten ja mksi lähdesuoja katoaa?
  2) Miten ja miksi tämä lakkauttaa työntekijöiden viestintäsalaisuuden?
  jne…

  Totta on tietysti sekin ettei moni jaksa lukea perusteita, mutta ihan ilman perusteita nuo väitteesi ovat pelkkiä mielipiteitä ja sitä tuskin tarkoitit?

 2. Näiden luulisi hieman selventävän:
  http://freenerd.org/2009/01/lex-nokia-susi-jo-syntyessaan/
  http://valvonta.info/2009/01/lex-nokia-niskalaukaus-suomen-oikeusvaltiolle/

  Lähdesuoja ja työntekijöiden viestintäsalaisuus katoaa koska verkkoa ylläpitävällä taholla olisi laillinen oikeus jäljittää verkossa lähetetyt viestit mikäli tämä ”epäilee” verkon käyttöehtojen vastaista toimintaa. Käyttöehtoihin voi vaikka sisällyttää ehdon, ettei verkosta saa lähetellä työasioihin kuulumattomia viestejä (esimerkiksi lehdistölle). Samalla ylläpitävällä taholla olisi mahdollisuus vakoilla ilman kiinni jäämisen riskiä kaikkea verkossa liikkuvaa tietoliikennettä tarkoituksessa ”etsiä todisteita” ”käyttöehtojen vastaisesta toiminnasta” ilmoittaen vakoilusta viranomaisille vain niissä tapauksissa kun asia joutuisi lain tarkastelevan silmän alle, eli käytännössä niissä tapauksissa kun halutaan oikeudessa pitävä todiste. Laki kannustaa valikoivaan lain tottelemiseen.

  Mikäli haluaa tuon tarkempaa tarkastelua, kannattaa lukea itse lakiehdotus. Tärkein on itse ehdotettu lakiteksti ja sen ero nykyisestä lainsäädännöstä, eivät ne loputtoman pitkät valmistelulitaniat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*