Piraatticoneja

Aluksi lyhyt sana jäsenrekisteröitymisistä – valitettavasti mm. Animeconiin valmistautumisen vuoksi (ks. alla), emme ole vielä ehtineet lähettää sähköpostivahvistuksia jäseniksi liittyneille. Pahoittelemme asiaa, ja koetamme saada sen hoidettua mahdollisimman nopeasti. Ketään ei kuitenkaan ole unohdettu!

Animecon: Toisin kuin aiemmin mainitsin, Piraattipuolue ei pidäkään Tampereen tämän viikonlopun Finn/Animecon-tapahtumassa pelkkää pöytää, vaan kokonaisen esitelmän! ”Tekijänoikeudet vs. animen ja mangan harrastajat” -nimisen esitelmän pitää Harri Kivistö minun valmistelemani rungon pohjalta (itse en pääse paikalle). Sen kuvaus kuuluu seuraavasti:

Suomen Piraattipuolue esittäytyy, kertoen tavoitteistaan sekä mm. niistä vaikeuksista, joita tekijänoikeuslaki animekulttuurille tuottaa tai voisi tuottaa.

Tiesitkö että fansubien (lisensoitujen tai lisensoimattomien, laki ei välitä) lisäksi niin animemusiikkivideot, skanlaatiot, doujinshit, kuin yhdistysten animeillatkin ovat kaikki potentiaalisesti laittomia – samoin kuin (muuten laillisen) mangan ja animen maahantuonti ilman tekijän lupaa?

Esitelmä pidetään sunnuntaina Sopraano-salissa kello 10-11. Asiasta ei kerrottu aiemmin, koska saimme itsekin tietää vain vähän aikaa sitten – tuolloin oli tarkoitus olla muuta ohjelmaa, mutta se peruuntui viime hetkellä ja meille tarjottiin tilaisuutta tulla tilalle.

Ropecon: Piraattipuolueella ei todennäköisesti ole Ropeconissa (Espoossa 8.-10.8.) virallista läsnäoloa, mutta on kuitenkin mainittava että Greg Stolze, yksi lunnasmallin pioneereja, pitää siellä kahden tunnin mittaisen esitelmän lunnasmallista. Suositellaan vaihtoehtoisista ansaitsemistavoista kiinnostuneille.

Desucon: Mainittakoot nyt samassa syssyssä että Piraattipuolue on myös lupautunut olemaan paikalla Lahdessa pidettävässä Desuconissa 15. – 16.11.2008, myös virallisen ohjelman puolella. Tarkempia yksityiskohtia tulee kunhan tiedämme itsekin enemmän.

0 vastausta artikkeliin ”Piraatticoneja

 1. “Tekijänoikeudet vs. animen ja mangan harrastajat” -esitelmä kuulostaa mielenkiintoiselta näin harrastajan ja pienen anime- ja mangaseuran varapj:n näkökulmasta. Olinkin kaivannut Animeconin ohjelmistoon oikeasti kiinnostavaa esitelmöintiä, joten esitelmä tekijänoikeuksista pelastaa tilannetta. Sunnuntaita odotellessa…

 2. Itse en pääse paikan päälle seuraamaan tilaisuutta. Julkaistaanko esitelmä Piraattipuolueen sivuilla tai jossain muualla myöhemmin? Haluaisin nähdä/kuulla/lukea sen.

 3. Itsekin näin teidät Animeconissa ja kävin kirjautumassa rekisteriin. Anime on tekijänoikeuksien kannalta erittäin ajankohtainen aihe, sillä genre on pääasiassa rantautunut Japanin ulkopuolelle laittoman julkaisun kautta, joka ollaan hyväksytty hiljaisuudessa sen tuoman hyödyn takia. Nyt kun suosio on saavuttanut pisteen, missä fanit/piraatit ovat valmiita kuluttamaan rahaa harrastukseensa, fansubbaajille on käännetty ja heitä ollaan alettu syyttämään ”animen tuhoamisesta”. Fansubit on yritetty ja pyritään jatkuvasti yhdistämään saumattomasti piratismiin mutta tässä on osittain epäonnistuttu niiden suosion takia. Subbaajat eivät luonnollisesti tienaa mitään toiminnastaan ja se ei ole mikään salaisuus, että sarjoja voidaan lisensoida vain niiden fansub-suosion takia. Otetaan esimerkiksi hetki sitten lisensoitu, vuonna 95 julkaistu Hunter X Hunter, joka on jostain kumman syystä sijoittunut melko korkealle länsimaalaisten animetop-listojen kärkeen.

  Jokainen tuntemani lajin harrastaja tietää kyllä mistä he sitä animea hommaavat ja miten he nauttivat siitä. Siihen on olemassa oikea syy miksi torret-sivustot eivät ole täynnä DVD-rippejä vaan fansubbaajien tekemiä versioita. Eika vain fanien tekemät käännökset ole parempia fanien mielestä ;)

  Animeconissa nähdyissä animemsiikkivideoista vain yksi oli lisensoitu Suomessa ja sitäkään ei oltu julkaistu niin pitkälle täällä (Black Lagoon). Ainakaan yhtä ei oltu lisensoitu edes Amerikassa (Sayonara Zetsubou Sensei ja Shippuuden on rajoilla). Olisi kiva tietää, että onko videot tehty DVD:n avulla vai ovatko harrastajat hakeneet Raw:t Japanilaisten P2P-ohjelmien avulla.

 4. Pahoittelen tuplapostia mutta korjaan muutaman emävirheeni.

  Hunter X Hunter aloitettiin vuonna 1999, The Melancholy of Haruhi Suzumiya on lisensoitu Suomessa mutta en julkaistu ja Excel Saga taisi olla myös Suomessa. Ei sovi puhua täyttä moskaa, vaikka aamusta kirjoittelee :)

  Piraattipuolueelle vielä sellainen tieto, että Fansubien, ym. laittomuutta ei piilotella. Se on yleinen tieto mitä anime-lehti ja muut tahot mainostavat häpeilemättä. Tämä ei kuitenkaan estä keskustelua lisensoimattomista sarjoista fansubien tahtiin tai uutisoimasta suosituista subeista, esim, Chi’s Sweet Home. Se on kuitenkin aivan toinen asia, että sarjat eivät tule Suomeen tai sitten ne tulevat erittäin hitaasti, jolloin niiden käännökset ovat usein ala-arvoisia. On mahdotonta sanoa faneille, ettei heillä ole oikeutta nauttia sarjasta kuin EHKÄ kahden vuoden kuluttua. DVD:n tekstitysformaatti ei muutenkaan anna yhtä paljon liikkumatilaa kuin subbaajien formaatit. Onhan se tietysti mahdollista, että Animen harrastajilla vain on varaa tilata kaikki Amerikasta mutta harrastajien nuoren iän takia epäilen tätä suuresti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*