Tarkoitus ei pyhitä keinoja

”Ruotsin radiotiedustelu sanoo estäneensä poliittisen murhan” raportoi Iltalehti. FRA kertoo paitsi estäneensä Ruotsiin paenneen ulkomaisen poliitikon murhan salakuuntelemalla tätä jahdanneita murhaajia, myös auttaneensa Ruotsia välttämään poliittisen selkkauksen salakuuntelemalla Venäjän ilmavoimia. Voisi tietenkin kysyä, miksi FRA tarvitsee lisäoikeuksia kun kerran nykyiselläänkin toiminta on FRA:n itsensä mukaan niin tehokasta. Voisi myös kyseenalaistaa sen, kuinka järkevää on rakentaa kansainvälisiä ystävyyssuhteita vakoilun varaan. Haluan kuitenkin, nojatuolifilosofi kun olen, ottaa hieman syvällisemmän näkökulman.

Olettakaamme että valvontaa lisäämällä ehkäistään rikoksia. Eivätkö rikosten ehkäiseminen ja rikollisten kiinni saaminen ole hyvä asioita? Tätä kysyi minulta myös eräs toimittaja nettisensuurin yhteydessä. Jos sensuurilla ehkäistään lasten hyväksikäyttöä, eikö se ole hyvä asia? Muistakaa että keskustelun vuoksi oletamme valvonnan/sensuurin/tms. oikeasti toimivan. No, ilmaiskaamme asia tällä tavalla: jos ottaisimme käyttöön pakolliset ruumiinaukkotähystykset kaikille Suomeen saapuville, tulisi maahamme huomattavasti vähemmän kovia huumeita. Haluamme kuitenkin elää yhteiskunnassa, jossa yksilö on oletusarvoisesti syytön, epäilty jos on aihetta ja syyllinen jos on todisteita. Haluamme elää yhteiskunnassa jossa tarkoitus ei pyhitä valtion keinoja.

Valvontayhteiskunnassa yksilö on oletusarvoisesti epäilty, syyllinen jos ei ole todisteita muusta. Se, että viihdeteollisuus kohtelee asiakkaitaan oletusarvoisesti rikollisina on vain huonoa liiketoimintaa. Mikäs siinä; vapaassa markkinataloudessa jokaisella on oikeus harjoittaa huonoa liiketoimintaa. Kuitenkin kun valtio kohtelee kansalaisiaan oletusarvoisesti rikollisina, on kyse demokratian heikkenemisestä*. Valtion pitää taistella kansalaistensa oikeuksien puolesta suojellakseen heitä sortajilta, ei taistella kansalaisia vastaan suojellakseen itseään!

Suomi on hyvä maa. Täällä saa perustaa yhdistyksiä ja yrityksiä, saa vaihtaa työpaikkaa ja maasta saa poistua ja maahan saa tulla koko lailla miten haluaa. Suomessa voi toimia omalla nimellään oppositiopuolueessa ilman että tarvitsee pelätä tapetuksi tulemista. Meidän ei kuitenkaan tule pitää vapauttamme itsesään selvänä luonnonvoimana. Koska vain Eduskunta voi säätää lakeja ja muuttaa perustuslakia, olemme aina periaatteessa vain yksien vaalien päässä vapauksiemme menettämisestä, emmekä saa koskaan unohtaa sitä.

*Niin ja muuten, jos teollisuus manipuloi valtion väkivaltakoneistoa kompensoidakseen liiketoimintansa heikkouksia, sitä sanotaan korruptioksi (ja ääritapauksissa fasismiksi.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*