Piraattiperiaate: tee-se-itse

(Tämän päivän saldo Piraattipuolue-aktivismin suhteen: laajensin sivuston Kysymyksiä-osiota Lääkepatentit -osiolla. Kiitokset avusta menevät AfterDawnin kriitikoille sekä IRCNetin #piraattipuolue-kanavan väelle.)

Rick Falkvinge sanoi puheessaan, että jos Piraattipuolue pelaa isompien puolueiden säännöillä, se häviää. Tämä ei ole rikokseen yllyttämistä, vaan toteamus siitä, etteivät isojen puolueiden taktiikat toimi meillä. Vahvuudet ja heikkoudet ovat aivan erilaiset: isoilla puolueilla on vakiintunut organisaatio, paljon rahaa ja paljon kannattajia. Piraattipuolueen vahvuudet taas ovat toisenlaiset: meillä on vihje siitä miten teknologia ja Internet toimivat, ja osaamme käyttää niitä hyväksemme.

Koska meillä ei vielä ole juuri mitään resursseja, tarvitsee meidän hyödyntää netin tuomia etuja. Kommunikaatioetua ei ole vähättelemän: on vasta kolme kuukautta siitä, kun Matti Hiltunen päätti perustaa Piraattipuolueen. Sinä aikana tavattiin Suomen 15 vaalipiiristä seitsemässä ja valittiin vaalipiirille oma edustajansa perustuskokoukseen – ilman, että Hiltunen tai kukaan muukaan ulkopaikkakuntalainen olisi hoitanut asiaa. Monet vaalipiireissä kokoontuneet eivät koskaan olleet tavanneet toisiaan aiemmin, ja perustuskokouksen osallistujista todennäköisesti vielä pienempi prosentti tunsi toisensa ennalta – olihan väkeä joka puolelta maata. Kaikki tämä oli hoitunut lähes yksinomaan Internetin välityksellä.

Meitä myös tarkkaillaan. Tätä kirjoitettaessa on Piraattipuolueen Wikissä käynyt 2150 uniikkia kävijää. Perustuskokous-blogi keräsi kahden päivän aikana noin 700 uniikkia kävijää. Useat mediat ovat noteeranneet meidät. Kolme kuukautta sitten alkaneelle, lähes olemattomin resurssein operoivalle puolueelle on tämä kaikki hämmästyttävä saavutus.

Mutta se ei vielä riitä. Meillä on lukijoita, huomiota, ja jonkin verran aktiiveja. Tästä on nyt otettava kaikki hyöty irti. Kannattajakortteja emme vielä voi ruveta keräämään, mutta voimme levittää aatetta odotellessamme.

Miten se tapahtuu? Vastaan kysymykseen kysymyksellä – miten sen sinun mielestäsi pitäisi tapahtua, lukija hyvä? Meitä on puoluehallituksessa vain seitsemän henkeä. Vaikka meitä olisi kolme kertaa enemmän, ei meillä siltikään olisi aikaa tai energiaa ohjata jokaisen vaalipiirin toimintaa. Ja miksi me niin haluaisimmekaan tehdä? Emme me väitä, että me tietäisimme piraattiaatteesta sen enempää kuin kuka tahansa muukaan. Meidän mielipiteemme ovat yhtä hyviä kuin kenen tahansa muun. Joten lähtekää toteuttamaan omia ideoitanne. Levittäkää kavereillenne sanaa Piraattipuolueesta. Esittäkää merirosvo-katuteatteria Piraattipuolueen nimissä. Menkää tutun firmaan ja kertokaa olemassaolostamme, ja kyselkää josko firmalla olisi kiinnostusta lähteä taloudelliseksi tukijaksi. Jos olette epävarmoja, kysykää ensin mielipidettä kahdelta muulta piraatilta. Jos he ovat samaa mieltä, lähtekää levittämään sanaa.

Jos tarvitsette projektiinne apua, tulkaa kyselemään foorumilta tai irkistä. Jos sieltä ei löydy apua, värvätkää joku jonka tunnette oikeassa elämässä (jos teillä sellaista on). Jos tahdotte verkkosivuille jotain muutosta tai uutta sisältöä, tai koko puolueen tekemään jotain, tulkaa kertomaan ideastanne. Jos ideanne hukkuu yleiseen keskustelun hälyyn, pitäkää enemmän ääntä. Toistakaa itseänne kunnes joku kuulee ehdotuksenne.

Muistakaa rehellisyys ja kohteliaisuus. Älkää luoko foorumeille monia käyttäjätunnuksia siinä toivossa, että ihmiset luulisivat piraatteja olevan enemmän kuin onkaan. Älkää sanoko asioita joiden tiedätte olevan epätosia, tai loukatko tahallanne. Te uskotte jo piraattien olevan oikeassa, joten miksi olisitte epärehellisiä? Jos ajattelisitte valheiden olevan tarpeen ideologiamme perustelemiseen, olisi teidän täytynyt valehdella itsellennekin.

Kuvitelkaa Piraattipuolue bakteerikasvustoksi, jota on ripoteltu ympäri Suomea. Pesäkkeet lähtevät leviämään reunoiltaan – jokainen reunalla oleva piraattibakteeri monistaa itseään ja levittäytyy siihen suuntaan, jossa ei ole piraatteja jo ennestään. Jos kukin bakteeri pysähtyisi kyselemään ohjeita joltakin johtajalta, pysähtyisi niiden leviäminen kohta tykkänään. Mutta ne eivät sitä tee, vaan monistavat itseään siten kuin itse parhaaksi näkevät. Siinä missä keskusjohtoisen lauman eteneminen hidastuisi jokaisen uuden bakteerin myötä, nopeutuu näiden. Yksi lisää bakteeri on yksi lisää levittämässä aktiivisesti sanaa. Pian ne kattavat koko Suomen.

Näin meidänkin on toimittava. Toimikaa itsenäisesti, olkaa rehellisiä, ja levitkää kuin bakteerit.

0 vastausta artikkeliin ”Piraattiperiaate: tee-se-itse

 1. Hyvä pojat
  Katsoin eilen tyttäreni Millakon kanssa vuokratun Rottatoulen. Kohtuullinen leffa
  ja positiivinen tunne-elämys, samoin kuin raikkaan sinivalkoiset sivunne.
  Harmi että että linux koneemme on autotallissa, olis ollut jännä koittaa,
  tuleeko syytettä.
  Pikkuystävämme bakteerit ovat jautaa. Ne pitävät ruuansulatuksemme kunnossa ja niiden kakka antaa herkkujuustoille ja viinille maun.
  Onneksi ei tartte jyypätä eikätä ostaa kalliita herkkujuustoja. Jos himo iskee niin käy viimeisen elinpäivän myyntitiskillä. Ostaa paketin muoviin vangittuja ystäviä. Vapauttaa ne hallitusti ja antaa niiden muhia voipaperi paketissa seuraavan päivään huoneen lämmössä, niin aistinautinto on suussa sulava. Jaa ateriaan voisi lisätä palan paikallista leipää, kielen kärjellisen viiniä, hedelmän ja riittävän määrän vettä.
  Ja tietenkin jaettu nautinto on paras.
  Terveisin
  Aaro Veli ja Millakko
  PS Vetelin Lukio sijoittui tilalle 134 lukioiden vertailussa
  Mielenkiinto heräsi myös Laitilan ja Mynämäen sijoituksen suuri ero
  Pienistä paikkakunnista asukaslukuun suhteuttuna taisi olla Pyhäjoki ykkönen.

  PSS ja loppukevennys.
  Eikös Vanhasen erityisavustaja ole Gatesin leivissä.

  Heh Heh

  Gates ja vaimo olivat palaamassa häämatkalta ja lentokentällä
  vaimo katsoi Billiä silmiin ja sanoi
  Nyt tiedät miksi nimeät uuden firmasi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*