Suomen Piraattipuolueen aamunkoitto

Tämä viikon alku ja edellisen loppu ovat olleet hurjia. Lauantaina lähdin Piraattipuolueen perustuskokoukseen, livebloggasin tapahtumaa ahkerasti ja onnistuin kahden äänen marginaalilla pääsemään puoluehallitukseen. Sunnuntaina minut valittiin hallituksen kokouksessa tiedottajaksi, ja kun olin jo kotimatkalla, sain tietää että Google oli sulkenut perustuskokousblogin. Tekijänoikeustahojen salaliittoa ehdittiin jo epäillä syylliseksi, mutta kävi sitten ilmi että tiuhas päivitystahti oli vain kiinnittänyt antispämmeriautomatiikan huomion. Hrmpfth. (Nyt se blogi muuten toimii taas.)

Maanantain heräsin sitten hallitustoverini Scoffan tekstiviestiin. Pommi räjähti, DeCSS oli julistettu kielletyksi. Meidän oli muutenkin tarkoitus kehittää perustuskokouksesta lehdistötiedote, joten Scoffa ja Harri Kivistö kehittivät kasaan DeCSS-uutista koskevan lisäyksen tiedotteeseen, jota minä hioin vähän ja liitin omaan siihenastiseen luomukseeni. Tuloksena oli valmis lehdistötiedote sekä DeCSS:stä että perustamisestamme. Carl hoiti sen levittämisen joukolle eri tiedotusvälineitä. Tämän ja seuraavan päivän käytin pääasiassa kirjoittaen puolueen nettisivuille uutta tavaraa ja yleisesti keskustellen tulevasta, sekä puoluehallituksen muiden jäsenten että yleisesti piraattipuoluelaisten kanssa. Levitin myös propagandaa satunnaisille muille irkkikanaville, kirjoitin Pirate Party International-sähköpostilistalle yhteenvedon tapahtumista, ja koetin takoa jotain järkeä päähän muutamalle AfterDawnin keskustelijalle.

Ainakin IT-media tuntuu noteeranneen Piraattipuolueen kohtalaisesti: Aamulehti oli ensimmäinen joka uutisoi perustuskokouksesta ja Tietokone-lehdessä oli hyvä juttu jota varten vastasin mailitse toimittajan kysymyksiin. (Olen kohtalaisen ylpeä siitä ”tavoitteenamme ei ole muuttua joka asian puolueeksi, jonka avainsanomaa saa etsiä pitkällä tikulla”-heitosta.) Tosin kukaan ei tunnu noteeranneen DeCSS-kannanottoamme.

Nyt odotellaan Patentti- ja rekisterihallituksen hyväksyntää rekisteröinnillemme, jotta voidaan alkaa kokoamaan kannattajakortteja. Hyvässä lykyssä ei pitäisi mennä kuin jokunen viikko.

Kun nyt on viimeisimmät tapahtumat kerrattu, pitäisiköhän minun mainita jotain itsestäni tai tästä blogista? Tällä blogilla on oikeastaan kolme tarkoitusta, joista ensimmäinen on pitää ihmiset ajan tasalla sekä puolueaktiivien ja hallituksen jäsenten puuhista. Minua on järjestöissä (myös rahallisesti tukemissani) usein häirinnyt niiden läpinäkymättömyys: ne ottavat kyllä kauniisti kiittäen vastaan rahani, mutta raportoivat harvoin yhtään mitään siitä, mitä niillä rahoilla tehdään. Tai ylipäätään sitä, millaista niiden päivittäinen toiminta on. Kun ne raportoivat asioita aniharvaan, joudun vain olettamaan että kyllä ne varmaan joka päivä jotain tekevät, olisi se kiva jos minäkin tietäisin mitä. Pyrin välttämään tämän efektin raportoimalla säännöllisesti siitä, mitä olen itse Piraattipuolueen hyväksi tehnyt. (Jos on ollut hiljaista enkä ole tehnyt mitään, raportoin senkin, vähintään kerran viikossa.) Toivon saavani muutkin puoluehallituksen jäsenet kertomaan omista tekemisistään. Tämä oli myös vihje muille Piraattipuolueessa oleville, vaikkeivat hallituksessa olisikaan: tänne saa pyytää kirjoitusoikeuksia, tai kertoa minulle tekemisistään jos ei itse tahdo kirjoittaa.

Blogin toinen tavoite on antaa näkökulmaa erilaisiin tekijänoikeus-, patentti- ja yksityisyysasioihin. Koetan ottaa kantaa julkisuudessa esiintyviin uutisiin sen perusteella, mitä ajatuksia ne herättävät, ja pohdiskelen Piraattipuolueen roolia Suomessa ja kansainvälisesti. En vain raportoi esiintulleita uutisia ellei minulla ole niihin mitään kommentoitavaa – puhdas uutisointi on Piraattiliiton, Piraattipuolueen uutisten sekä Mediafoorumimme heiniä.

Kolmantena tavoitteena on antaa jotain kuvaa siitä, millaisia me puoluehallituksen jäsenet ja muut Piraattipuolue-aktiivit olemme ihmisinä. Tämä ei tarkoita pitkiä yhdentekeviä jaaritteluita siitä, millainen oli aamumurojeni väri ja koostumus ja millainen makuelämys ne olivat. Sen sijaan koetan – kuten hyvän kolumnistin kuuluu – antaa persoonallisuuteni jonkin verran paistaa läpi kirjoitelmistani, maustaen aakkossalaattia ripauksella omakohtaisia kokemuksia ja näkemyksiä. Raapusteluani ei tule erehtyä luulemaan Piraattipuolueen virallisiksi kannoiksi – toisin kuin vaikka lehdistötiedotteemme, blogauksiani ei yleensä esilue kukaan. Kirjoitan ne yksityishenkilön roolissa, Piraattipuolueen tarjoamassa paikassa, kaikkia Suomen piraatteja varten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*