Kansalaisaloitetta pitää vielä kehittää

Tämä kirjoitus julkaistiin 1.3. Helsingin Sanomien mielipidepalstalla.

Kansalaiset ovat hyödyntäneet ahkerasti mahdollisuutta kansalaisaloitteiden laatimiseen eduskunnalle. Aloitteilla on kuitenkin tuskainen taival saavuttaa vaadittava 50 000 kannattajan raja puolessa vuodessa. Onnistuminen vaikuttaa mahdolliselta vain muutaman aloitteen kohdalla.

Aloitteiden laatijoita saattaa uhata turhautuminen. He ovat kovalla työllä saaneet kerättyä vaikkapa 30 000 allekirjoitusta, mutta kun vaadittu raja uupuu, aloite mitätöityy kokonaan. Näin on juuri käymässä Energiajuomat K16 -aloitteelle.

Suomessa edellytettävä kannattajien määrä on korkea suhteessa äänioikeutettujen määrään. Puolassa, jossa järjestelmä on toiminut hyvin, kannattajia tarvitaan 0,3 prosenttia äänioikeutetuista kolmessa kuukaudessa. Suomessa tarvitaan 1,2 prosenttia kuudessa kuukaudessa. Määrän voisi, aikaraja huomioonottaen, pudottaa Suomessa puoleen.

Kansalaisaloitelakia valmisteltaessa Piraattipuolue esitti käyttöön otettavaksi myös ”kansalaiskysymystä”. Siinä tietty määrä henkilöitä voisi esittää kirjallisen kysymyksen, johon ministerin pitäisi vastata parissa viikossa kuten kansanedustajan kirjalliseen kysymykseen. Kansalaiskysymys vastaisi Yhdysvalloissa käytössä olevaa järjestelmää, jossa Valkoinen talo vastaa kansalaisten verkossa keräämiin adresseihin.

Kansalaisaloitetta voisi myös porrastaa. Vaikka aloite ei olisikaan saavuttanut täyttä kannattajamäärää, se etenisi kuitenkin jollakin tavalla. Jos kannattajia olisi esimerkiksi kolmasosa vaaditusta, ministerin tulisi vaikkapa vastata aloitteeseen kirjallisesti.

Sikäli kuin kansalaisaloitteita etenee eduskuntaan, on ainakin joihinkin niistä reagoitava tavalla tai toisella. Jos aloitteille ei tehdä mitään ja kannattajia on kovin vaikea saada kerättyä, järjestelmän uskottavuus romahtaa.

Lähteitä:
Puolan aloitekäytännöstä ks. Perustuslain tarkistamiskomitean mietintö 2010, s. 219.
”Kansalaiskysymyksestä” ks. Piraattipuolueen lausunto 8.3.2010.
Yhdysvaltain järjestelmästä.

4 vastausta artikkeliin ”Kansalaisaloitetta pitää vielä kehittää

 1. Valkoisen talon järjestelmässäkin tarvitaan vain 25 000 nimeä, joten Suomen vaatima allekirjoittajien määrä on todellakin absurdi.

  • White Houselle vaaditiaan kyylä nykyään ainakin 100 000 ääntä (ellei jopa enemmänkin, en muista nyt.)

   Suomen äänimäärä on kyllä silti aika suuri. Toisaalta ainakin idiotismit, kuten Kuolemantähden rakentamiseen ja EU:sta eroamiseen tähtäävät addressit jäävät näillä näkymin Suomessa onneksi toteutumatta.

   • Toisaalta Valkoisen Talon virallinen (tietysti kieltävä) vastaus ehdotukseen Kuolontähden rakentamisesta oli sekä tyydyttävä että innostava.

    Ja vaikka olisikin WH vaatisikin sen 100 000 ääntä, on se USA:n väkilukuun suhteutettuna aika paljon vähemmän kuin meidän 50 000…

 2. Päivitysilmoitus: Suositeltavia kansalaisaloitteita | Piraattipuolueen blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*