Tekijänoikeuslaissa on paljon parannettavaa

Sosiaalisessa mediassa on kuukauden ajan keräilty allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen tekijänoikeuslain korjaamiseksi. Aloitteen tavoitteet ovat Piraattipuolueen näkökulmasta kannatettavia ja sen vuoksi puolue tukee sitä. Esimerkiksi puolueen logoa voi ja kannattaa käyttää kampanjan yhteydessä.

On toki aiheellista todeta, ettei Piraattipuolue ole ollut millään tavoin mukana aloitteen tekemisessä. Käsittääkseni aloitteen taustalla ei ole ollut juurikaan puoluepoliittisia hahmoja vaan lähinnä eri alojen toimijoita, jotka ovat huomanneet tekijänoikeuslain suuret virheet ja päättäneet tehdä jotain asian hyväksi.

Piraattipuolueen tavoitteet tekijänoikeuksien suhteen ovat selkeästi radikaalimpia, joskin mielestämme eivät lähellekään niin radikaaleja kuten usein oletetaan. Olennaisinta meidän tavoitteissamme on palauttaa tekijänoikeudet perinteiseen rooliinsa niin, etteivät ne estä tietoyhteiskunnan kehitystä eivätkä vaaranna esimerkiksi yksityisyyden suojaa tai oikeusturvaa. Tämä aloite ei korjaa kaikkia tekijänoikeuslain ongelmia eikä se mene piraattien mielestä riittävän pitkälle, mutta se on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan. Ainakin pahimmat ylilyönnit pyritään korjaamaan.

On selvää, että kaikkia tarpeellisia muutoksia ei voida saada aikaan käden käänteessä, eikä tämän aloitteen läpi meneminen vielä takaa tavoitteiden toteutumista.

Oleellista on saada kivi töytäistyä liikkeelle. Tähän mennessä etujärjestöt ovat punnertaneet suoja-aikojen pidennyksiä, valvonnan lisäämistä, rangaistusten koventamista ja siten vähä vähältä tuoneet meidät näiden ongelmien ääreen. Piraatit ovat jo joitain vuosia tehneet töitä, jotta tämä suuntaus kääntyisi toiseen suuntaan. Nyt näyttäisi että riittävän moni suomalainen on havainneet muutoksen olevan tarpeen ja asian takana on riittävästi tahtoa, jotta kivi voi lähteä vierimään oikeaan suuntaan.

Kansalaiset ovat nyt huomanneet, että tekijänoikeuslaki mahdollistaa hämmentäviä ylilyöntejä ja estää kotimaisia toimijoita tarjoamasta sellaisia nettipalveluita, joille on selvästi kysyntää, ja joita nyt voivat tarjota vain ulkomaiset toimijat. Opetuksen suhteen tekijänoikeuslaki on tähän mennessä asettanut varsin kohtuuttomia rajoituksia; toisaalta opettajat ovat olleet myös hämmentyneitä oikeuksiensa suhteen, koska laki ei ole ollut riittävän selkeä.

Ei toki ole kyse siitä, että kelloja siirrettäisiin taaksepäin. Aloitteessakin pyritään kehittämään tekijänoikeuksia niin, että ne voivat vastata tietoyhteiskunnan uusiin haasteisiin.

Tätä kirjoittaessani aloitteella oli 16236 allekirjoitusta, vajaa kolmasosa vaaditusta viidestäkymmenestätuhannesta. Sosiaalisen median kautta kerääminen vaikuttaisi ohittaneen sen vaiheen, jossa eteneminen on suhteellisen nopeaa. Aloitteelle voi kerätä nimiä myös perinteiseen tapaan paperilla, ja ilmeisesti se on nyt tarpeen kampanjan jouduttamiseksi. Aikaa on toki puoli vuotta, mutta mitä pikemmin asia etenee, sen parempi.

Tulkaa siis, Piraatit: on aika liittyä taistoon!

Yksi vastaus artikkeliin ”Tekijänoikeuslaissa on paljon parannettavaa

  1. Päivitysilmoitus: Suositeltavia kansalaisaloitteita | Piraattipuolueen blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*