Suomen teollisuuden isä oli tamperelainen piraatti

Tamperelainen piraatti Mika Isomaa kertoo, miten James Finlayson -niminen piraattien esikuva perusti Suomen teollisuuden.

Teksti on enimmäkseen suoraa lainausta James Finlaysonin -wikipedia-sivulta, mutta siitä on lihavoitu piraattiagendaan liittyvät vapausasiat, kuten tiedon vapaa kulku, uskonvapaus, patenttien kaltaiset teollisuuden yksinoikeudet sekä teollisen tuotannon avoimuus. Olkaa hyvä.

Glasgowssa vuonna 1772 syntynyt James Finlayson oli kotimaassaan Skotlannissa syrjitty uskontonsa vuoksi. Hän oli kveekari ja vaatimattomasta yhteiskunnallisesta asemasta, eikä tämän vuoksi saanut muodollista koulutusta, joten hän itseopiskeli työskentelemällä konepajassa.

Englannista modernien koneiden vienti oli ankarasti kiellettyä, joten tietotaidon vienti oli ainoa keino teollisuuden käynnistämiseksi muualla. Syrjityn asemansa vuoksi hän muutti ensin venäjälle noin 20 vuodeksi, tutustui keisariin ja rakensi kehruuteollisuutta Pietariin. Tämän jälkeen hän muutti Suomeen ja haki keisarilta uskonvapautta itselleen ja seuraajilleen.

Aleksanteri I suostui pyyntöön ja tämän seurauksena kaikilla Finlaysonin työntekijöillä oli uskonvapaus.

Saatuaan porvarioikeudet ja senaatin privilegiokirjeen Finlayson rakennutti lainan turvin Tampereelle konepajan ja valimon vuonna 1820 tuottamaan karstaus- ja kehruukoneita tekstiiliteollisuudelle. Keisari myönsi Tampereelle erivapauden tuoda raaka-aineita ja koneita ilman tullia.

Tilauksia ei tullut ja hän pyysi lainaa puuvillatehtaan perustamiseen. Edullisen valtion lainan vastineeksi määrättiin, että jokaisen suuriruhtinaskunnan kansalaisen oli halutessaan päästävä tutustumaan tuotantoon. Tämä loi pohjan Tampereen kehitykselle teollisuuskaupunkina ja siitä alkoi Suomessa teollisuus.

Jokainen tietää, miltä Tampere näyttää ja jokainen tietää, miten teollisuuden synty Suomessa on vaikuttanut tämän maan rakentamiseen. Tämä maa on syrjityn piraatin rakentamaa, joten onkin sopivaa, että Suomen Piraattipuolue on perustettu nimenomaan Tampereella.

Toivomme kaikkien olevan kiitollisia niistä vapauksista, mitä Finlaysonille annettiin ja siitä, mitä vapauksia meillä nykypäivänä on. Taistellaan niistä.

Seuraava rintama on rahankeräyslain muutos.

 

Yksi vastaus artikkeliin ”Suomen teollisuuden isä oli tamperelainen piraatti

  1. KAIKKI PERUSTUU NÄHTYYN KOETTUUN JA TOISILTA OPITTUUN PÄÄOMA OMII AJATTELUN JA SITOO AJATTELIJAN KÄDET KAIKKI OPITTU ON ENEMPI TAI VÄHEMPI PIRATISMIÄ TAI SEN KIERTÄMISTÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*