Piraattipuolue ottaa kantaa tekijänoikeustoimikunnan mietintöön

Tekijänoikeustoimikunta julkaisi tammikuun lopussa merkittävän mietinnön, jossa ehdotettiin muun muassa pysyvää ”piraattisivustojen” sensurointijärjestelmää. Ks. opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote sekä Piraattipuolueen lehdistötiedote. Mietinnöstä on tehty lausuntopyyntö. Piraattipuolue antaa asiasta lausunnon. Puoluehallitus on hyväksynyt suuntaviivat lausuntoa varten.

Tekijänoikeustoimikunnan mietinnössä on neljä osiota:

1. Tv-, radio- ja lehtiarkistoissa olevien teosten julkaisemista netissä helpotetaan. Oletukseksi tulee, että tällainen arkistomateriaalin uudelleenjulkaisu netissä Elävä arkisto -tyyppisissä palveluissa on sallittua, ja tekijän pitää erikseen halutessaan kieltää se. Tämä parantaisi merkittävästi vanhojen teosten saatavuutta.

2. Toimikunta ehdottaa myös säännöksiä teleoperaattoriin kohdistettavasta estomääräyksestä. Tuomioistuin voisi määrätä teleoperaattorin (verkkoyhteyden tarjoajan) estämään asiakkailtaan pääsyn tekijänoikeutta loukkaavalle verkkosivulle, jollei sitä voida pitää kohtuuttomana ottaen huomioon aineistoa yleisön saataviin saattavan henkilön, välittäjän tai tekijän oikeudet.

(Tämänhetkinen Elisalle pakotettu Pirate Bay -sensuuri on väliaikainen toimenpide ja sidoksissa oikeudenkäyntiin Pirate Bayn ylläpitoa vastaan. Muutoksen myötä systeemistä tulisi pysyvä.)

3. Mietinnössä arvioidaan myös ns. verkkotallennuspalveluiden oikeudellista luonnetta eli sitä, onko mahdollista pitää tv-ohjelmien tallennuspalveluissa tapahtuvaa tallentamista yksityisenä kopiointina vai edellyttävätkö palvelut tekijänoikeuden haltijoiden lupaa. Asian selventämiselle on olemassa neljä vaihtoehtoa 1) yksityisen kopioinnin rajoitussäännöksen täsmentäminen ja kopioinnin korvaaminen hyvitysmaksun tuotolla, 2) suora lisensiointi, 3) kollektiivinen lisensiointi, tai 4) sopimuslisenssisäännös.

4. Mietintöön on liitetty selvitys, joka käsittelee kaupallisen linkittämisen tekijänoikeudellisia ongelmia, erityisesti tilanteessa, jossa ansiotarkoituksessa rakennetaan uusia palveluita automaattisen linkittämisen avulla (uutisaggregointi).

Piraattipuolueen tulevan lausunnon suuntaviivat:

1. Kannatetaan ehdotusta tv-, radio- ja lehtiarkistojen käytön helpottamisesta.

2. Vastustetaan ehdotusta teleyrityksille tulevasta ”estomääräyksestä” eli pysyvästä ”piraattisivustojen” sensuroinnista.

3. Vaaditaan, että verkkotallennuspalveluiden käyttö pitäisi nähdä yksityisenä kopiointina, johon ei tarvitse erillistä lupaa tekijöiltä. Kannatetaan siis mietinnössä esitettyä vaihtoehtoa 1), koska se on ainoa, joka ei vaikeuttaisi uusien palveluiden kehitystä.

4. Puolustetaan näkemystä, että linkittäminen on aina vain aineistoon viittaamista, ei sisällön tuottamista. Aggregointi- yms. palveluiden kehitystä ei pidä vaikeuttaa.

5. Painotetaan tekijänoikeustoimikunnan yksipuolista kokoonpanoa. Vaaditaan, että vastaaviin toimielimiin on jatkossa otettava mukaan tietoyhteiskuntaosaajia, kansalaisjärjestöjä sekä palveluiden tarjoajien edustajia.

3 vastausta artikkeliin ”Piraattipuolue ottaa kantaa tekijänoikeustoimikunnan mietintöön

 1. Mielestäni tuota mietinnön ensimmäisen kohtaan voitaisiin lisätä myös abandonware-ohjelmat. Asiasta olisi syytä mainita lausunnossa.

 2. Triblerin takia esim ip estot on historiaa, IP estoilla ei voi enää estää laitonta latausta. Samalla tämä tekee TPB, Btjunkie ja muista ko. palveluista tarpeettomia. Kunhan tämä ymptätään muihin Kemeldia, I2E ja Tor niin laitonta latausta voidaan harjoittaa ilman kiinnijäämis riskiä.

  http://www.tribler.org/

  Joten kielteinen kanta estoihin, nämä ovat tarpeettomia ja tehottomia.

 3. Tekijänoikeustoimikunnan mietinnön perustana käytetyt luvutkin kannattaa kyseenalaistaa. Siellä kun käytetään lähteenä esim.

  Building a Digital Economy: The Importance of Saving Jobs in the EU’s Creative
  Industries, TERA consultants, 3/2010

  Jonka tekijänoikeusloukkausluvut ovat täysin puolueellisista lähteistä temmattuja.

  Hyvä artikkeli aiheesta:

  http://blogs.computerworlduk.com/open-enterprise/2010/04/down-the-eu-piracy-rabbithole/index.htm

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*