Piraateille suurvoitto Berliinissä

Saksan piraattipuolue saavutti suurvoiton Berliinin osavaltiovaaleissa: 9 %:n kannatus toi 15 paikkaa noin 140-paikkaisessa osavaltioparlamentissa! Kristillisdemokraattien hallituskumppani liittovaltion hallituksessa, vapaademokraatit, putosi Berliinin osavaltioparlamentista kokonaan, mihin piraattien nousu lienee vaikuttanut (huom., ks. kommentti). Saksan piraattien menestyksestä on uutisoitu Suomessakin.

Piraatit olivat juuri vaalien alla näkyvästi esillä kansainvälisen valvontayhteiskunnan vastaisen Freedom not fear -viikon tapahtumissa. Kyseinen tapahtuma on herättänyt paljon innostusta Saksassa, jossa yksityisyyden suojaa pidetään varsin tärkeänä kysymyksenä, epäilemättä johtuen huonoista kokemuksista valtion valvonnan suhteen viime vuosisadalla.


Kuva: Tobias M. Eckrich (CC-BY)

Saksan piraatit ovat menestyneet aiemminkin hyvin. Puolueella on ollut eri osavaltio- ja paikallisvaaleissa viime aikoina yleensä noin parin prosentin kannatus ja sillä on toistasataa alue- ja kunnanvaltuutettua eri puolilla Saksaa. Puolueen kasvua ei varmasti ole ainakaan haitannut yhteensä yli 600 000 euron puoluetuki, jonka piraatit ovat saaneet saavutettuaan 0,5 %:n kannatuksen valtakunnallisissa vaaleissa parin viime vuoden aikana.

Saksan piraattien puolueohjelma poikkeaa jonkin verran Piraattipuolueesta. Saksan piraateilla ei ole tarkkaa teosten kaupallisen käytön suoja-ajan lyhentämistä koskevaa tavoitetta, vaan sitä halutaan ”lyhentää jyrkästi”. Puolueohjelmassa on myös koulutukseen, seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin ja ympäristöpolitiikkaan liittyviä tavoitteita, joista tosin osa kytkeytyy melko suoraan tietoyhteiskuntaa koskeviin tavoitteisiin. Puolueohjelmassa on myös pitkähkö kappale avoimesta ja osallistavasta tietoyhteiskunnasta; muutoin sen sisältö vastaa teemoiltaan Piraattipuolueen ohjelmaa. (Puolueohjelma: saksaksi | englanniksi (vanha versio)).

Sekä Saksan piraattien toimintatapojen että puolueohjelman laajuuden vaikutuksia vaalimenestykseen on syytä selvittää. Saksan kokemuksista voi olla hyötyä kehitettäessä Piraattipuolueen toimintaa Suomessa.

5 vastausta artikkeliin ”Piraateille suurvoitto Berliinissä

  1. Berliner Kurierin kyselyssä vaalien alla kylläkin vain 1% piraattien kannattajista sanoi, että äänestäisi FDP:tä, jos piraatit eivät olisi mukana. Kyselyn mukaan piraattien äänestäjät tulivat lähinnä vihreistä ja laitavasemmistosta.

  2. Jeh, lisäsin blogaukseen huomautuksen aiheesta. Katselin vain vaaleja edeltäviä gallup-tuloksia ja ne viittasivat siihen että piraatit ovat nousseet viime kuukausina ja samaan aikaan FDP on ollut laskusuunnassa. Selvää kyllä on, että FDP:n pudotus ei voi selittää kuin pienen osan piraattien kannatuksen noususta. Se myös näkyi gallupeista, että vihreiden suosio on viime kuukausina laskenut (vaikka kannatus riittikin vielä vaalivoittoon). Myös parlamentin ulkopuolisten puolueiden osuus laski, joten sieltäkin lienee tullut ääniä piraateille.

  3. Hieno homma. Berliinissä jostain kumman syystä arvostetaan erityisesti vapaata sanaa. Siis paljon hyvää tiedossa vapaalle tiedon välitykselle ja internetin käytölle; ei niin paljon muutosta tekijänoikeusasioihin.

    Se joku kumman syy on muuten DDR.

  4. Kuten foorumilla olen toitottanut, kattava ohjelma on PAKOLLINEN jos puolue aikoo saada ehdokkaita läpi merkittävissä määrin.

  5. Todella hienoa! Suomessakin tosin menestyttyi ihan hienosti ottaen huomioon puolueen nuoren iän. Ja tulos korostanee kunnallisvaalien merkitystä. Suomessakin voisi ehkä (tässäkin) asiassa ottaa oppia Saksasta. Tärkeää lienee ollut, kuten lehtiartikkeleissakin todettiin, puolueen profiloituminen juuri sananvapauden puolustamisessa ja muissa yhteiskunnallisissa asioissa. Sitä piraattipuoluekin on tehnyt, mutta ehkä tavoitteet kopiosuojauksesta ja vaikka patenteissa ovat liiankin konkreettisia ottaen huomioon vähäisen tutkimustiedon alalta. Periaatteet kylläkin ovat hyviä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*