Pride-marssille sananvapautta puolustamaan


Seksuaalivähemmistöjen Pride-tapahtuman kohokohta, mielenilmauskulkue, järjestetään huomenna. Osallistun siihen ensimmäistä kertaa, päämotiivina sananvapauden puolustaminen.

Vuosi sitten kulkuetta kohtaan tehtiin suunniteltu ja poliittisesti motivoitu kaasuisku, josta langetettiin tuomioita pahoinpitelyjen lisäksi poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta. Kyse oli suorasta hyökkäyksestä rauhanomaista mielenilmaisuvapautta vastaan.

Seksuaalivähemmistöjen asemaa puolustavien sananvapauteen on muuallakin Euroopassa kohdistunut vakavia loukkauksia. Viime vuosina Pride-marsseja on kokonaan kielletty ainakin Venäjällä, Unkarissa, Liettuassa ja Latviassa. Väkivaltaisia hyökkäyksiä kulkueita vastaan on tehty ainakin Virossa, Kroatiassa ja Unkarissa.

Suomessa seksuaalivähemmistöjen puolustajien oikeuksia rajoitettiin vielä kymmenisen vuotta sitten lailla. Homoseksuaalisten tekojen laillistamisen yhteydessä vuonna 1971 lakiin säädettiin niin sanottu kehotuskielto, eli kiellettiin homoseksuaalisiin tekoihin kehottaminen. Pykälä kumottiin vasta vuonna 1999.

Kehotuskiellon perusteella ei niinkään annettu tuomiota, mutta sillä oli selkeä pelotevaikutus. Yleisardio jätti kiellon vuoksi lähettämättä 1970- ja 1980-luvuilla homoseksuaalisuutta myönteisesti kuvaavia ohjelmia. Lisäksi poliisi takavarikoi kiellon perusteella mielenosoituskylttejä, ja mielenosoittajia joutui poliisitutkintaan ja syytetyiksikin.

Tervemenoa Pride-kulkueeseen puolustamaan sananvapautta ja siihen kuuluvaa kokoontumisvapautta kaikilta perusteettomilta väkivaltaisilta hyökkäyksiltä, syyllistyivätpä niihin sitten valtio (pakkokeinoja ja rangaistuksia) tai yksittäiset kansalaiset (kuten kaasuisku)!

Piraattipuolueen nuorisojärjestö Piraattinuoret osallistuu myös kulkueeseen. Senaatintorilla voi hyvissä ajoin ennen klo 13:a suunnistaa piraattilippujen luo.

Yksi vastaus artikkeliin ”Pride-marssille sananvapautta puolustamaan

  1. Paikalle kannattaa todellakin tulla ajoissa. Allekirjoittaneelle voi soittaa, jos piraattijengiä ei löydy: 040 700 5190.

    Ja muistakaa toki, että Pride-paraati järjestetään myös muun muassa Tampereella 23. päivä heinäkuuta, eli tämä Helsingin kulkue ei ole ainut mahdollisuus osallistua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*