Nettisensuurimuistio musiikkiteollisuuden käsialaa

Tekijänoikeustoimikunnassa valmisteltu ja Piraattipuolueen viime viikolla julkaisema muistio tekijänoikeuslain kiristämisestä on mitä ilmeisimmin suurelta osin musiikkiteollisuuden käsialaa. Muistiossa vaaditaan aktiivisempaa roolia teleyrityksille – ne voitaisiin uhkasakolla pakottaa sensuroimaan epäiltyjä ”piraattisivustoja”.

Tekijänoikeustoimikunnan pöytäkirjoista ilmenee, että toimikunnan kokouksissa 14.3. ja 22.3. käsiteltiin samaa lakimuutosideaa Musiikkituottajat ry:n asianajajan, Lauri Rechardtin, esityksestä. Tätä seuraavan parin kuukauden aikana Rechardtin esityksestä on ilmeisesti sorvattu toimikunnan ja oikeusministeriön asiantuntijoiden kanssa käytännössä valmis lakiesitys. Sitä käsiteltiin 2.5. pidetyssä kokouksessa, jossa päätettiin viedä lakiesitystä eteenpäin. On mielenkiintoista nähdä, tuleeko hallitusohjelmaan mainintoja tähän aihepiiriin liittyen.

Hyvin mielenkiintoista on myös lakiesityksen valmistelu samaan aikaan, kun oikeudessa vaaditaan Elisaa estämään pääsy The Pirate Bayhin. Estovaatimuksen takana on, kuinkas ollakaan, Musiikkituottajat ry, ja asiaa on kommentoinut julkisuudessa nimenomaan Lauri Rechardt. Käytännössä siis Rechardt on toisella kädellä kirjoitellut vaatimusta Elisalle The Pirate Bayn sensuroimiseksi, ja toisella sensuurilakiesitystä opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Nämä toimenpiteet on vielä ajoitettu sopivasti yhteen. Jos Elisalle tehty sensuurivaatimus kaatuu oikeudessa, sitä voidaan käyttää osoituksena lain kiristämisen tarpeesta, ja asiaa koskeva lakiesitys löytyykin jo takataskusta. Jos vaatimus hyväksytään, suunniteltu lakimuutos ehkä haudataan, tai sitten sitä esitetään joka tapauksessa ”selkeyttämään” tilannetta.

Tämä tapahtumaketju on jälleen osoitus siitä, miten tehokkaasti viihdeteollisuuden lobbarit onnistuvat loisimaan opetus- ja kulttuuriministeriössä. Lobbarit muotoilevat ideat, ja sen jälkeen niitä jatkotyöstetään veronmaksajien rahoilla ministeriön virkatyönä. Esitykset tehdään mahdollisimman valmiiksi mahdollisimman hiljaisesti, ja tuodaan ne ainoana ”hyvin valmisteltuna” vaihtoehtona esille. Näin sujuu lainvalmistelu Suomessa.

Tekijänoikeustoimikunnan puheenjohtaja Niclas Bruun on julkisuudessa väittänyt, että ”kyseessä ei ole ehdotus”, ja että nyt tehdään vasta ”alustavia luonnoksia”. Tämä on varsin vähättelevästi sanottu. Kyseinen muistio on laadittu hallituksen esityksen muotoon – se on viittä vaille valmis lakiesitys.

EU-tasolta kuuluu kahdenlaisia uutisia. Komission immateriaalioikeusstrategiassa kaavaillaan laajempaa ”yhteistyötä” teleryitysten ja oikeudenhaltijoiden välille, mikä saattaisi merkitä vapaaehtoisia tai jopa pakollisia sensuuritoimia. Toisaalta eräässä EU-tuomioistuimen päätösluonnoksessa teleyrityksiin kohdistuvien verkkoliikenteen estovelvoitteiden todetaan olevan EU-säännösten ja ihmisoikeuksien vastaisia. Asiassa ei ole vielä annettu lopullista päätöstä.

2 vastausta artikkeliin ”Nettisensuurimuistio musiikkiteollisuuden käsialaa

  1. Itse asiaa laajemmin kommentoimatta sanoisin, että kirjoitus olisi huomattavasti uskottavampi, jos yhdistykseen viitattaisiin oikealla nimellä, siis Musiikkituottajat ry:nä. Ja suosittelisin myös vähän selvittämään, että mitä jengiä yhdistyksen taustalla on. Henkilökohtaisesti koen, että suurin ongelma näissä asioissa on se, että musapuolella ei ymmärretä nykymaailman toimintamalleja ja sitä, että ”sensuroimalla” ei saavuteta mitään hyötyä kenellekään.

  2. Yhdessä kohtaa nimi olikin oikein, toisessa oli virhe. Korjasin sen, kiitoksia huomautuksesta.

    Mitä tarkoitat yhdistyksen taustalla olevan jengin selvittämisellä? Sieltä löytyvät mm. suurimmat kansainväliset levy-yhtiöt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*