Nuoret pohtivat: SDP vai piraatit?

Piraattipuolue kilpailee 18-28-vuotiaiden äänestäjien keskuudessa suosiosta SDP:n kanssa.

Allianssi ry:n TNS Gallupilla teettämästä tutkimuksesta selviää, että Piraattipuoluetta kannattaa 4,5 % niistä 18-28-vuotiaista, jotka osasivat ja halusivat kertoa puoluekantansa. * SDP:n kannatus samassa ikäryhmässä on kesimäärin 6,5 %. Piraattipuolueen kannatus 18-vuotiaden keskuudessa on peräti 11 %, mikä tarkoittaa, että Piraattipuolue kilpailee kolmanneksi suosituimman puolueen paikasta vasemmistoliiton ja perussuomalaisten kanssa. SDP:n kannatus jää tässä ikäryhmässä 2 %:iin.

Piraattipuolue on paitsi selkeästi suosituin eduskunnan ulkopuolinen puolue nuorten aikuisten keskuudessa, myös kilpailee suosiosta useiden perinteisten eduskuntapuolueiden kanssa ja monessa kohtaa ohittaakin monien suosion. Kristillisdemokraatit ja RKP jäävät kannatuksessa piraattien 4,5 %:n taakse 3 ja 2 %:iin.

Tämä tulos osoittaa, että monien vanhojen puolueiden kannattaisi ottaa Piraattipuolueen ajamat asiat vakavasti, jos haluavat jatkossakin saada nuoria äänestäjiä. Piraattipuolueen tulevaisuus näyttää valoisalta, toisin kuin esimerkiksi SDP:n.

Esimerkki Piraattipuolueen suosiosta nuorten keskuudessa saatiin myös Jämsän lukiossa järjestetyissä varjovaaleissa, joissa Piraattipuolue oli puolueista suosituin. Ääniharava oli keski-suomalainen piraattiehdokas Dorrit Näsi.

Mikään eduskuntapuolueista ei ole vielä selkeästi profiloitunut sananvapautta ja yksityisyyttä puolustavaksi ja avointa tietoyhteiskuntaa ajavaksi puolueeksi. Vihreät tosin on menossa vähän sinne päin tuoreessa tietoyhteiskuntaohjelmassaan, joka on yksityisyyden suojan ja sananvapauden osalta varsin myönteistä luettavaa. Valitettavasti ohjelman toteuttamista rasittaa puolueen kulttuuri- ja kukkahattusiiven suuri vaikutus. Tuota siipeä edustaa arviolta 40 % puolueessa aktiivisesti vaikuttavista, päätellen siitä, että tuo määrä vihreiden eduskuntavaaliehdokkaista vastustaa säännönmukaisesti sananvapautta.

Vihreät on toki sentään edellä keskustaa, jonka vuoteen 2020 ulottuvasta suuresta tavoiteohjelmasta ei löydy tietoyhteiskunta-asioita lainkaan. Ei sen puoleen, ei sieltä kyllä löydä kaiken diibadaaban seasta oikein mitään selkeitä tavoitteitakaan.

Piraattipuolue on edelleen ainoa puolue, joka selkeästi kannattaa yhteiskuntaa, jossa tieto liikkuu vapaasti tekijänoikeuksien, patenttien ja yrityssalaisuuksien turhia estelemättä, jossa sananvapautta ja yksityisyyden suojaa kunnioitetaan, ja jossa päätöksenteon suljetut ovet avataan. Meiltä löytyy myös paljon kaikin puolin vapaamielisiä ehdokkaita. Ennakkoäänestys on käynnissä.

* = Tutkimuksessa ”en osaa sanoa” ja ”en halua sanoa” -vastaajia oli huomattavan paljon. Poistin laskelmasta ”en osaa sanoa” ja ”en halua sanoa” vastanneet, ja laskin suhteellisen kannatuksen niiden keskuudessa, jotka ylipäänsä osasivat ja halusivat sanoa puoluekantansa. Näin saatiin kannatuslukemat, jotka ovat verrannollisia tavanomaisten puoluegallupien tulosten kanssa.

Lähteet:
http://www.alli.fi/sitenews/view/-/nid/814/ngid/40
http://www.alli.fi/binary/file/-/id/661/fid/1044/
http://www.alli.fi/binary/file/-/id/661/fid/1049/

9 vastausta artikkeliin ”Nuoret pohtivat: SDP vai piraatit?

 1. Mutta ei taida riittää. Tämähän on juuri tämän puoleen kohderyhmä, josta odottaisi tulevan eniten kannatusta. Ja siis vielä paljon enemmän.

  Yli 30-vuotiaissa kannatus taitaakin jäädä sitten alle prosenttiin?

 2. ”Valitettavasti ohjelman toteuttamista rasittaa puolueen kulttuuri- ja kukkahattusiiven suuri vaikutus.”

  Mä luulin, että PPkin oli kulttuurintekijöiden asialle, mutta aika väheksyvään sävyyn te niistä kirjotatte..

 3. Millä tavalla vihreet oikein on kulttuurin tekiöiden asialla? Mulle sinänsä sama, muttei me mun pieneen tajuntaan, että vapautetaan pikku kettuja metsiin kuolemaan, kun eivät osaa metsästää kuitenkaan. Lisäksi,olen nähnyt, jotta eihän nuo vihreet osaa edes kesällä pitää itteesä lämpimänä metsässä. Multa tuo käy leikiten vaikka talvella.

  Nykyisin sivari, metdän poika

 4. Toivottavasti nuo nuoret vain sitten äänestävät. Nuoret ovat toistaisexi olleet hyvin laiskoja piirtämään numeroa vaalilappuun. Piraatit on aito
  kulttuurintekijöiden puolustaja ja kehittäjä. Kultturintekijä on tai pitäisi olla pelinavaaja joka antaa toimillaan sysäyksen ja innoituksen muille jotka voivat sitten kehittää asiaa omalla tavallaan eteenpäin. Nykyään vain on käynyt niin että suurkapitaali joka hallitsee kulttuuria varsinkin ns. populaarikulttuuria haluaa kaivautua taisteluasemiin ja suojella itsepintaisesti etujaan tulojen menettämisen pelossa. Piraattien ongelma lienee se että se hahmtetaan yhden asian puolueexi. Nuorten, vihaisten nörttien kapinaxi ja verkko- anarkismixi.
  P.S: Koska Piraateilla ei ole doktriinia mm. maahanmuutto asiaan monet aktiiviset äänestäjät mutta periaatteilta piraatit saattavat livetä Persujen
  helmoihin. Itse sanoisin että Persujen linja maahanmuutossa, pakolaisongelmassa ja kejitysapuohjelmissa on oikea.

 5. Lisättäköön että Keski-Suomessa myös Muuramen lukiossa on Piraatipuolue voittanut vaalit. Sain tiedon tänään päivällä ollessamme vaaliteltalla, pari koulun oppilasta tuli juttelemaan ja kertoi tapahtuneesta. Laitan sitten tarkemmin kunhan saan kopion tuloksista.

 6. Sais jo saattaa sen loppuun minkä Aleksis kivi alotti ja poistaa pakko ruotsin!

 7. Jean J. Monto: Paitsi että Piraattipuolue on ihan rehellisesti myöntänyt olevansa yhden asian puolue, miten ihmeessä moinen olisi puolueen kannalta mitenkään negatiivinen asia kun samassa puheenvuorossa Perussuomalaisten maahanmuuttoasenne kuulostaa ihan samalta paitsi että se on jotenkin vetävämpi juttu? :)

 8. Ageosi: Paitsi että Piraattipuolue ei ole voinut moista myöntää, koska se ei yhden asian puolue ole. Aivan niin kuin vasemmistoliiton kuvailuun ei riitä sana vasemmisto ja vihreiden kuvailuun sana vihreä, on piraattiliikkeen aatteella laajat suunnitelmat ja tavoitteet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*