Piraattipuolueen ehdokkaat vaativat julkilausumalla sukupuolineutraalia avioliittoa

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoisen aseman parantamiseksi 84 Piraattipuolueen eduskuntavaaliehdokasta on allekirjoittanut julkilausuman sukupuolineutraalin avioliiton ja samaa sukupuolta olevien parien adoption mahdollistavan lain puolesta. Tämä parantaisi adoptiolasten oikeuksia huoltajiinsa. Allekirjoitusten määrä lisääntynee vielä, kun loput ehdokkaat vahvistetaan.

– Ylen homoilta osoitti, että suvaitsemattomuutta ei enää kannateta Suomessa. Homoille kuuluu samat oikeudet kuin heteroillekin, perustelee Pirkanmaan vaalipiirin ehdokas Panu Horsmalahti

– Yleinen sukupuoluneutraali avioliitto on merkittävä käytännön askel kohti ihmisten tasavertaista kohtelua, toteaa Keski-Suomen ehdokas Joanna Kurki

– Juridisten oikeuksien evääminen samaa sukupuolta olevilta pareilta on mielivaltaista, eikä sellainen kuulu oikeusvaltioon. Tämä on perustavanlaatuinen ihmisoikeuskysymys, sanoo Helsingissä ehdolla oleva Lilja Tamminen

Julkilausuma on kaikkine allekirjoittajineen kokonaisuudessaan luettavissa osoitteessa http://piraattivaalit.fi/julkilausumat/sukupuolineutraali-avioliittolaki

Julkilausuma on puolueohjelmasta riippumaton allekirjoittaneiden Piraattipuolueen eduskuntavaaliehdokkaiden vaatimus tasa-arvoisemman Suomen puolesta.

11 vastausta artikkeliin ”Piraattipuolueen ehdokkaat vaativat julkilausumalla sukupuolineutraalia avioliittoa

 1. Juu, hyvä ja kiva-kiva. Mutta: nyt kun vaalit lähestyy, voisiko vihdoinkin keskittyä Piraattipuolueen ydinasioihin. Se, että puolueohjelma on ehdokkaille vanhaa kauraa, ei tarkoita sitä, että se olisi sitä potentiaalisille äänestäjille. Miksi äänestää Piraatteja, jos PP on, kuten viimeaikaisista julkilausumista voi päätellä, jokin köyhän miehen varavihreät?

 2. Niin, miksi äänestä meitä piraatteja? Edelleenkin kaipaisin tiukempaa otetta esim talouspoliitiikkaan ja jonkinlaista yhteenvetoa tavallisimpiin perheitä koskeviin asioihin koska sananvapausasiat ikäänkuin ohitetaan vaalikoneissa tai ei annetaa suurta arvoa mitä tämänkaltaisille asioille kuuluisi. Hyvä tietää oman alueen ehdokkaiden kanta _tähän_ asiaan, tietääpä olla äänestämättä allekirjoittaneita…

 3. Kiitos tästä. Helpottui äänestäminen, kun tietää ettei tarvitse piraattien listaa enää tutkia.

 4. Äh, voi että on tylsä kannanotto. Se, että homoparit voivat rekisteröidä suhteensa virallisesti on noin periaatteessa ihan ok. Tasa-arvon nimissä sama oikeus tosin pitäisi antaa myös heteropareille.

  Kun on on kyse avioliitosta, niin pelikenttä on vähän erinäköinen. Avioliitto on ennen muuta vahvaa historiallis-uskonnollista kontekstia omaava käsite, jolla on paljon laajempi yhteiskunnallinen merkitys kuin jollain parisuhteen virallistamisella.

  Parisuhdeaspektin ohella avioliiton käsitteeseen kuuluu olennaisesti lupa, mahdollisuus ja odotukset omien jälkeläisten hankkimisesta ja kasvattamisesta. Avioliitto on näin ennen muuta yhteiskunnan jatkuvuuden kannalta keskeinen instituutio.

  Ihan back-to-biology-syistä, sukupuolineturaali parisuhde ei voi ikinä toteuttaa näitä avioliiton perusodotuksia. Siksi pelkkää parisuhdettakaan ei pitäisi ”virallistaa” avioliitoksi.

 5. Itse olisin enemmän niillä linjoilla, että lainsäädännössä pitäisi olla sukupuolineutraali rekisteröity parisuhde, eikä avioliittoa ollenkaan. Näin lainsäätäjä ei määräisi mitä kiistanalainen sana ”avioliitto” tarkoittaa, vaan jokainen saisi määritellä sen itse. Mielestäni kiistanalaisten termien määritteleminen ei ole lainsäätäjän asia.

 6. En ymmärrä miksi piraattipuolue haluaa profiloitua musta-vihreäksi risuparta puolueeksi???

  Itse olen arvo-konservatiivi. Silti näen vapaan tiedonvälityksen, sananvapauden, julkisen vallan avoimuuden erittäin tärkeinä asioina.

  Pasifismia ja homouden ihannointia julistavilla lausunnoilla, piraatit takertuvat erittäin pieneen viherpiiperö-vähemmistöön ja laajempi kannatuspohja taitaa jäädä haaveeksi…

 7. Nyt pitää huomioida, että ihannointi ja hyväksyminen ovat täysin eri asioita. Joku voi ihannoida homoutta tai kannabiksen käyttöä tai tiedostonjakamista kun toinen taas olla niiden kannalta hyvinkin neutraali, joku saattaa jopa paheksua niitä. Kaikki näistä voivat silti olla yhdenmielisiä hyväksyessään ihmisiä olevan eri muotista ja salliessaan itsemäärämisoikeudella päättää omista tekemisistään. Esimerkiksi toisen homous tuskin on toiselta heterolta mitenkään pois.

  Sukupuolineutraali avioliittolaki ja adoptio-oikeus ovat oikeusturva näille pareille ja heidän lapsilleen, ei suinkaan mikään heikennys muiden oikeuksiin.

 8. Kun yksilon vapautta lisataan, silla usein on muihin yksiloihin vaikutuksia, esim.

  # Armeijan vapaa-ehtoisuus => lisaa todennakoisyytta, etta paadymme kaikki Siperiaan
  # Kannabiksen vapauttaminen => Lisaa todennakoisyytta, etta sita paatyy alaikaiselle lapselleni ennen kuin han on kypsa arviomaan tekojensa seurauksia.
  # Adoptio-oikeus homopareille => Lisaa lapsia, joilla ei ole aitia tai isaa.
  # Taydellinen immateriaalioikeuksien kieltaminen => Elokuvayhtioita ja musiikkiyhtioita konkurssiin.

  Kuvittelin, etta piraatit ajavat sananvapautta, heikennyksia immateriaalioikeuksiin ja avoimuutta poliittiseen paatoksen tekoon. Mutta kyseessa onkin vastuuton ”jokaisella on oikeus tehda just mita itte haluaa, vittuako se muille kuuluu”-puolue.

 9. Joona, nämä eivät ole Piraattipuolueen kantoja, vaan ehdokkaiden henkilökohtaisia mielipiteitä, joista on koostettu julkilausumia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*