Kymmenen syytä äänestää piraatteja

Äänestä piraatteja! CC by-sa 2.0 / viHannes

1. Tiedostonjakelu yleistyy samaan aikaan kuin siitä annetaan jopa 800 000 euron tuomioita. Kulttuuri tukahdutetaan kriminalisoimalla teosten uudelleenkäyttö. Tekijänoikeuksien idea on edistää kulttuurin luomista, ei estää sitä. Siksi Piraattipuolueen vaaliohjelma toteaa:

 • Yksityishenkilön harjoittaman epäkaupallisen teosten lataamisen, levittämisen, muokkaamisen ja muun uudelleenkäytön rikosoikeudellinen rangaistavuus on poistettava. Siviilioikeudellisille hyvityksille on säädettävä kohtuullinen katto.

2. Aito demokratia aiotaan estää 2-3 prosentin äänikynnyksellä. Pienpuolueilla on jo nyt tarpeeksi heikot mahdollisuudet kilpailla isojen eduskuntapuolueiden kanssa, jotka saavat miljoonien vaalitukea.

 • Valtakunnallista 3 %:n äänikynnystä ei pidä hyväksyä; vaalijärjestelmässä ei tule olla muodollista äänikynnystä. Asiaa koskeva perustuslain muutos on torjuttava.

3. Eduskuntapuolueiden toiminta ei ole avointa, Piraattipuolueen on. Voit seurata puolueen talouden toimintaa kätevästi netistä. Piraattipuolueessa jäsenten on helppo vaikuttaa puolueen toimintaan, ja puolue/hallituskokoukset ovat avoimia.

 • Avoimuutta edistävät puolue- ja vaalirahoituslainsäädännön uudistukset on toteutettava ja niiden noudattamista valvottava tehokkaasti.

4. Piraattipuolue on mahdollisesti ainoa puolue joka ajaa aitoa sananvapautta, vaikka sananvapaus mainitaankin monien eduskuntapuolueiden tavoiteohjelmissa. Äänestämällä Piraattipuoluetta edesautat nettisensuurin lakkauttamista.

 • Palveluntarjoajia ei saa asettaa vastuuseen käyttäjiensä tekemisistä.
 • Perustuslain vastaisesta ennakkosensuurista Internetissä on luovuttava. Ennakkosensuuri ei kuulu sivistysvaltioon.
 • Kansanryhmää vastaan kiihottamista ja uskonrauhan rikkomista koskevia rikoslain pykäliä on muutettava siten, ettei niiden avulla voisi enää kohtuuttomasti rajoittaa sananvapautta.

5. Yksityisyys on uhattuna Suomessa, koska kirjesalaisuutta ollaan ajamassa alas. Nettilataamisen estämiseen on tulossa varoituskirjejärjestelmä, joka ei ole yhteensopiva yksityisyyden kanssa. Lex Nokia osoitti, että Suomessa yritysten intressit menevät kansalaisoikeuksien edelle.

 • Suomi ei saa heikentää yksityisyyden suojaa eikä viestintäsalaisuutta verkossa, vaikka EU-säännökset sen sallisivatkin.
 • Sähköisen viestinnän tunnistamistietojen tallennuspakon kesto ja laajuus on rajoitettava EU:n vaatimaan minimiin.

6. Piraattipuolue tukee järkevää tietoyhteiskuntapolitiikkaa. STM:n tietotekninen hanke on jo tuhlannut 500 miljoonaa euroa kansalaisten verorahoja. Avoimilla rajapinnoilla ja ohjelmistoilla olisi tältä rahanhaaskaukselta säästytty. Jos ihmettelet Piraattipuolueen ratkaisua vaikkapa vanhusten terveydenhuoltoon, tässä olisi yksi.

 • Valtion virastojen on pyrittävä siirtymään vapaiden ja avointen ohjelmistojen sekä rajapintojen käyttöön.
 • Valtion on annettava tietojärjestelmähankintojen kilpailutuksesta sellaiset ohjeet, joissa painotetaan yhteensopivuutta ja joustavuutta järjestelmän jatkokehityksessä.

7. Piraatit ovat nuoria. Reaalipoliittisesti eduskuntaan tarvitaan monenlaisia ihmisiä. Homogeenisyys on heikkoutta. Keski-ikäiset eivät ole kiinnostuneita nuorten asioista, koska opintotuki on edelleen ainoita tukia, joita ei ole sidottu indeksiin. Vaikka PP:llä ei ole virallisia kantoja talouspolitiikkaan, edustajat ajavat omia tavoitteitaan puolueohjelman ulkopuolelta.

8. Pienpuolueet tuovat eduskuntaan aitoa muutosta. Samat vanhat puolueet eduskunnassa tulevat jatkamaan politiikkaa likimäärin entiseen korruptoituneeseen malliin.

9. Piraattipuolue ajaa järkevää patenttilainsäädäntöä. Lääkepatentit nostavat lääkkeiden hintaa, ja ohjelmistopatentit haittaavat koko ohjelmistoteollisuutta.

 • EU-politiikassa Suomen on vaadittava lääkepatenttien lakkauttamista ja tarjottava keskusteluun yhdeksi vaihtoehdoksi piraattipuolueiden esittämää mallia.
 • EU-politiikassa Suomen on vaadittava, että minkäänlaisia ohjelmistopatentteja ei pidä tunnustaa unionissa.

10. Piraatit ovat arvoliberaaleja. Lähes jokainen ehdokas kannattaa sukupuolineutraalia avioliittoa (esim. Pirkanmaan vaalipiirin ehdokkaista käsittääkseni 11/12). Arvoliberalismi sallii ihmisten elää siten kuin he itse haluavat, kunhan muiden vastaavaa vapautta ei rikota. Ei ole ihme, että Liberaalit ovat ehdolla Piraattipuolueen listoilla.

Lue lisää Piraattipuolueen vaaliohjelmasta!

Olen ehdolla Pirkanmaan vaalipiirissä. Liity Facebook-tukiryhmääni!

11 vastausta artikkeliin ”Kymmenen syytä äänestää piraatteja

 1. Miten kattavaa on ehdokkuus? Itse olen Itä-Suomessa kirjoilla, ja en ainakaan täältä näytä löytävän PP:n ehdokasta, vaikka äänestyshalu on kova :)

 2. Hyvät on hankkeet puolueella. Mutta se ei riitä. Tarttis olla enemmän hankkeita, kuten esim. progressiivinen verotus pääomatuloihin. Onko oikein että joku nostaa osakkeista 100 000€ ja maksaa 28% veroja. Kun toinen pakon edessä vuokraa aikanaan ostamansa asunnon (ei saa myytyä sitä kun ei ole ostajia). Saa vuokraa 550€ maksaa hoitovastiketta 300€ ja lainan lyhennystä 300€ ja maksaa 250€:sta 28 prosenttia veroja?

  Mille päin tämä puolue on kallellaan?

 3. Duu, Piraattipuolue ei ota kantaa talouspoliittisiin kysymyksiin, koska se vähentäisi turhaan kannatustamme. Piraatteja löytyy niin oikealta kuin vasemmalta talouspoliittiselta akselilta.

 4. Hyvä tietää, että piraattipuolue on nuorten puolue (kohta 7). Olen yli 50-vuotias, en taida lukea pitemmälle näitä perusteluja. Piraattipuolue ennen tätä kiinnosti minua kovasti.

 5. Ei Piraattipuolue ole nuorten puolue, mutta ehdokkaat ovat empiirisesti tarkasteltuna lähinnä nuoria. Kaikenikäiset ovat kyllä tervetulleita puolueen toimintaan.

 6. Parahin Mikko

  Eivät kaikki Piraattipuolueen aktiivit ole nuoria, olen itse 44v enkä ole vanhin ehdolle asettuja (57v).

  Ja yleisesti ottaen, kun nykyaikana kun nuoria syytetään liiallisesta passiivisuudesta politiikassa, niin mielestäni on vain hyvä että löytyy puolue jolla on oikeasti varteenotettavia nuoria ehdokkaita. Liian monessa puolueessa nuoret ovat ainoastaan täyte-ehdokkaina ilman mitään todellista mahdollisuutta päästä lävitse.

 7. Kyuu: Yksi selvä syy hukkainvestointeihin on ohjelmistoprojektien kilpailutus. Softa-alalla on normaalia huijata alhaisella hinnalla, jonka jälkeen tehdään asiat tahallaan huonosti ja sitten laskutetaan lisämyyntinä korjailuista maltaita ja näitä esimerkkejähän on että koskaan ei tule valmista vaan aina vaan tehdään lisää ja lisää. Jos toisen firman tarjous on 50k ja toisen 20k, niin pitäisi kyllä alkaa hälytyskellot soimaan että mistä nuo luvut tulee. Nykyään tietysti valitaan se 20k, mutta loppujen lopuksi voidaan maksaa 200k.

 8. Eduskunnassa kuitenkin täytyy äänestää talousasioissakin. Vai vainko tietotekniikka-asioissa piraattien edustaja on äänestämässä ?

  Esim. pääomatuloveroja olisi saatava alaspäin, Euroopan korkeimmalta tasolta. Näin suomalaisillekin tulisi mahdollisuus omistaa ja vaikuttaa firmoissa. Esim. Nokian alasajo olisi vähäisempää jos kotimainen omistus olisi vahvempaa.

 9. Vähän samoilla linjoilla kuin moni muukin kommentoija täällä.. piristysruisketta politiikkaan tarvittaisiin, ja ajattelin, että PP voisi olla se. Muttamutta, kyllä talousasioihinkin pitäisi olla jonkunlainen tatsi. Ja PP:kö nuorten puolue? Keski-ikäisetkö eivät ole kiinnostuneita nuorten asioista? Keitä te luulette, että niiden nuorten vanhemmat sitten on, miksi ei kiinnostaisi?? Moni keski-ikäinenkin muuten opiskelee itsekin, joten kyllä opintotukiasiat kiinnostavat meitäkin. Väitteiden tueksi olisi hyvä löytyä jotain faktaakin.. Nyt olisi korkea aika Piraattipuolueen löytää itselleen järkevä virallinen linja, jonka taakse voisi hyvällä omalla tunnolla asettua. Äänestäisinkö puoluetta vai ehdokasta, kenen linjoilla mennään?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*