Suomeen tulossa kahden prosentin äänikynnys

Perustuslakia ja myös vaalitapaa ollaan muuttamassa Suomessa. Eduskuntapuolueet haluavat vahvistaa ja varmentaa oman poliittisen asemansa demokratiasta riippumatta luomalla korkean äänikynnyksen. ”Poliittisen kentän sirpaloituminen” halutaan hallituksen mukaan estää. Äänikynnykseksi ehdotettiin ensin 3,5%, jonka jälkeen se tiputettiin kolmeen prosenttiin, jotta RKP:n asema ei vaarantuisi. Merkittävän kritiikin jälkeen äänikynnykseksi on lopulta tulossa kaksi prosenttia.

Vaikka kaksi prosenttia on paljon parempi kuin kolme, on äänikynnys silti demokratian vastainen. Suomessa uudet puolueet pääsevät tyypillisesti eduskuntaan noin yhden prosentin kannatuksella. Järkevä äänikynnys olisi esimerkiksi edustajien määrä potenssiin miinus 1, eli 0.5%. Pienpuolueiden mahdollisuuksia päästä eduskuntaan ei pidä heikentää vaan erityisesti tukea. Suurempi puolueiden vaihtuvuus takaa paremmin kansan tahdon näkymisen päätöksenteossa.

Myös puoluetuet on jaettu, ja Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto kirjoitti asiasta hyvin.

Puoluetukijärjestelmää tulee mielestäni uudistaa siten, että myös eduskunnan ulkopuoliset puolueet saavat tukea vaaleja varten. Tuki voisi perustua esimerkiksi jäsenmäärään tai vaalitulokseen. 0.5% äänimäärällä saisi 0.5% puoluetuesta vaikkei puolue pääsisikään eduskuntaan.

6 vastausta artikkeliin ”Suomeen tulossa kahden prosentin äänikynnys

  1. Miksi järkevä äänikynnys on 0,5%?
    et antanut tuolle minkäänlaista perustelua.

    miksi se on parempi kuin 4%, 2% 1% 0,25% taikka piin viides neliöjuuri?

  2. Koska eduskunnassamme on 200 paikkaa, ja 0,5% äänisaalis tarkoittaa tällöin yhtä edustajaa. Pienemmällä ei voi päästä eduskuntaan, koska paikkoja on vain 200, ja suurempi pienentää pienpuolueiden mahdollisuuksia heti.

  3. 1/200 = 0.5% on luonnostaan lankeava äänikynnys, ei sitä tarvitsisi erikseen asettaa. Kenties tuo negatiivinen potenssi oli harhaanjohtava korkeammassa matemaattisuudessaan ;)

    Jos jollakin logiikalla kansan edustamiseen vaaditaankin suhdetta 4/200, niin sittenhän meille riittäisi 50 kansanedustajaa luonnollisella yhden edustajan äänikynnyksellä.

  4. Mutta eikös tuo ole vasta ehdotus uudeksi laiksi? Ehditäänköhän se äänikynnys toteuttaa ennen vaaleja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*