Tietoyhteiskuntaa yritetään hallita pelolla

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 6.10. vertaisverkkopalvelimen ylläpitäjän satojen tuhansien korvauksiin tekijänoikeusrikoksista. Iso summa teoista, jotka eivät aiheuttaneet osoitettavissa olevaa vahinkoa. Miehen pyörittämä palvelu ei myöskään edes osallistunut tiedostojen jakoon, vaan vain auttoi käyttäjiä viestimään keskenään.

Käräjäoikeus toteaa: ”[Rikosten] voidaan katsoa olevan vahingollisia niiden aikaansaadessa laajamittaisesti välinpitämättömyyden ilmapiiriä lain säädösten ja määräysten noudattamisvelvollisuuden suhteen.”

Jaan oikeusistuimen huolen lainkuuliaisuuden rapautumisesta. Yksittäisen viestinviejän elämän taloudellinen tuhoaminen ei tosin paranna tilannetta. Kohtuuttomilla rangaistuksilla on toki pieni pelotevaikutus, mutta toisaalta lain kunnioitus kärsii pahasti tavallisten ihmisten ristiinnaulitsemisesta.

Oikeus ja kohtuus ovat jääneet tässä pelolla hallitsemisen varjoon niin eduskunnassa kuin oikeustalollakin.

2 vastausta artikkeliin ”Tietoyhteiskuntaa yritetään hallita pelolla

 1. Propagandan pelottelu tekee ihmisistä hyviä kuluttajia:
  http://www.monbiot.com/archives/2010/10/11/the-values-of-everything/

  Siitä vaan teurastamon jonoon, kuten tuossa blogissa sattuvasti kiteytetään.

  ”Jaan oikeusistuimen huolen lainkuuliaisuuden rapautumisesta.”

  Oikeusistuimet ovat itse olleet hyvää vauhtia rapauttamassa systeemiä, koska “[Rikosten] voidaan katsoa olevan vahingollisia niiden aikaansaadessa laajamittaisesti välinpitämättömyyden ilmapiiriä lain säädösten ja määräysten noudattamisvelvollisuuden suhteen.” ei pätenyt siihen kokoomuksen kansanedustajaan, joka ehdotti kahvihetkeä sakottavalle poliisille. Maalaisjärjellä ajatellen tiedä miten se tilanne olisi siellä kahvitellessa edennyt, mutta käräjäoikeus piti uskottavimpana, ettei mitenkään.

 2. Pitää myös muistaa, kuka korvaukset lopultaa maksaa; sinä, minä ja muut veronmaksajat. Kun kyse on näinkin suurista summista, voidaan miettiä, mitä kaikkea muuta niillä olisi saanut. Lisänä tietenkin tuomittujen syrjäytymisestä tulevat kulut.

  Kova hinta (myös yhteiskunnalle) siitä, että joukko ihmisiä hypoteettisesti jätti pari levyä ostamatta.

  Oma kirjoitukseni aiheesta: http://informaatiovaras.blogspot.com/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*