Piraateilta kirja tekijänoikeuksista

Piraattipuolueen aktiivit Kaj Sotala ja Ahto Apajalahti ovat kirjoittaneet tekijänoikeuksia käsittelevän pamfletin, joka julkaistaan WSOY:n Barrikadi-sarjassa 22.3. Kirjan julkistamistilaisuus pidetään 22.3. klo 12 WSOY:n toimitiloissa Helsingissä Bulevardi 12:ssa.

Tekijänoikeusdebattia on tähän saakka hallinnut julkisuudessa kulttuuri- ja viihdealan suuryhtiöiden ääni. Kuluttajat on leimattu varkaiksi ja piraateiksi. Jokapiraatinoikeus pyrkii osoittamaan, että tekijänoikeus ja sen yhteiskunnalliset vaikutukset ovat monimutkaisempi asia, kuin miltä ensisilmäyksellä vaikuttaa. Välillä tekijänoikeuslait tukahduttavat luovuutta ja hidastavat markkinoiden kehitystä. Toisinaan niiden tiukka valvominen uhkaa perusoikeuksia.

Verkkokaupoista kirja tulee myyntiin ainakin seuraaviin: Adlibris, Akateeminen kirjakauppa, Levykauppa Äx. Kirja on myös ilmaisjakelussa WSOY:n sivuilla.

Jokapiraatinoikeuden kirjoittajat ovat Piraattipuolueen hallituksen jäseniä. Kirjoittajat kertovat itsestään, kirjastaan ja sen synnystä oheisessa noin viikko sitten kuvatussa videopätkässä, josta kiitokset Freejam.tv:lle.

Esittelyteksti WSOY:n sivuilla
Uutinen Barrikadin sivuilla

0 vastausta artikkeliin ”Piraateilta kirja tekijänoikeuksista

  1. Moni innokas piraatti varmaan suunnittelee jo jos jonkinlaista teoksen uudelleenkäyttöä. Teos on ilmaisessa nettijakelussa ja tekijöiden puolesta sitä saa sellaisenaan kopioida ja levittää vapaasti epäkaupallisessa tarkoituksessa. Teoksen muuta käyttöä koskevat kuitenkin tekijänoikeuden normaalit rajoitukset.

  2. PDF? Raaka teksti?

    Cory Doctorown julkasemat kirjat on saatavilla raaka-tekstinä, tai ainakin aika lähellä sitä nimittäin HTML:nä. Raakaa-tekstiä lähinnä oleva formaatti on mielestäni paras levitettävä jotta siitä voi muotoilla itselleen helppolukusen kirjan tulostamalla. Sekä tietysti vähemmistöryhmät kuten näkövammaiset saa tehtyä siitä paremmin toimivan version esim. ruudunlukijalle.

  3. Ihan hyvä idea levittää myös ilmaisversiota innokkaimmat ja vanhanaikaiset voivat ostaa paperikopion, mutta pääasia, että itse sanoma leviää mahdollisimman laajalle.

    On mielestäni ihmeellistä, että muut politikot ja poliittiset puolueet eivät ole keksineet samaa tapaa levittää poliittisia teoksiaan eli kirjan lisäksi ilmaisjakeluna. Itse puoluettahan hyödyttää eniten se, että sanoma leviää mahdollisimman monen luettavaksi.

  4. Tosiaan, kuten Ciantic sanoi, teksti kannattaa laittaa jakoon niin, että esimerkiksi sokeiden äänisyntikkaohjelmat voivat lukea sen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*