Lukupiiri alkaa

Piraattipuolue järjestää kaikille avoimen virtuaalisen lukupiirin kanavalla #lukupiiri PirateNet-IRC-verkossa ja keskustelupalstalla. Ensimmäiseksi kirjaksi on valittu Against Intellectual Monopoly, jota voi lukea vapaasti internetissä. Kirjassa argumentoidaan immateriaalioikeuksien monopoleja vastaan. Viikossa luetaan pari lukua kirjaa eteenpäin, minkä jälkeen pidetään yhteinen keskustelu luvun sisällöstä. Ensimmäinen lukupiiri järjestetään sunnuntaina 28.2. klo 14 alkaen.

Aikataulu
Kirja: Against Intellectual Monopoly, Michele Boldrin ja David K. Levine
Lue kirjaa täältä
* 28.02.10 klo 14:00, Luvut 1-2
* 07.03.10 klo 14:00, Luvut 3-4

Wiki:
http://wiki.piraattipuolue.fi/Lukupiiri

0 vastausta artikkeliin ”Lukupiiri alkaa

 1. Pitäisiköhän osallistua ihan vain sen vuoksi, että näkisi mikä se immateriaalioikeuden monopoli piraattien mielestä oikein on.
  Tai mikä on piraatin mielestä monopoli ylipäätään.
  Onko esimerkiksi talonmies Hakkaraisen sinisellä lumikolalla tekemät lumityöt monopoli, jos ei ole toista Hakkaraista, jolla on sininen lumikola.

  Keskustelusta tulee varmasti mielenkiintoinen :)

 2. Kyllä, vastakkaiset näkemykset ovat tervetulleita, kunhan keskustelu on asiallista ja rationaliseen väittelyyn perustuvaa, eikä loanheittoa.

 3. Ensinnäkin kirjoittajat Michele Boldrin ja David K. Levine ovat taloustieteilijöitä, eivätkä piraatteja. Lisäksi heidän näkemyksensä on piraatteja ankarampi; patentti- ja tekijänoikeusjärjestelmiä ei pitäisi olla heidän mielestään lainkaan. Kirjaa lainaten ”aineeton omaisuus on turha paha”.

  Monopoli taas on taloustieteen termi ja piraatit käsittävät sen ihan samalla tavalla kuin kaikki muutkin. Wikipedia: ”Monopoli on taloustieteessä tilanne, jossa markkinoilla on vain yksi tietyn palvelun tai tuotteen tarjoaja. Monopolille ominaista on siten kilpailun puuttuminen ja usein tästä johtuva epäluonnollisen korkea hintataso sekä täydelliseen kilpailuun verrattuna liian vähäinen tuotannon määrä.”

  Pekka Raukon kannattanee ottaa asioista ennakkoon hieman selvää, niin ei oma nimi tahraannu ihan turhan takia idioottimaisista kommenteista.

 4. Mikko

  En ajatellutkaan, että keskustelussa selviäisi Boldrin tai Levinen käsitys monopolista, vaan keskusteluun mahdollisesti osallistuvien piraattien käsitys monopolista.

  Onko esimerkiksi tekijänoikeus musiikkikappaleeseen tai valokuvaan monopoli, koska toista täsmälleen samanlaista kappaletta tai kuvaa ei markkinoilla ole.
  Näinhän piraatit käsittääkseni immateriaalioikeuden monopolin usein käsittävät.

  Mutta Mikolle suuri kiitos maineeni tahrattomuudesta huolehtimisesta. Se on oikeastaan aika hellyttävää :)

 5. ”Ensinnäkin kirjoittajat Michele Boldrin ja David K. Levine ovat taloustieteilijöitä, eivätkä piraatteja. Lisäksi heidän näkemyksensä on piraatteja ankarampi; patentti- ja tekijänoikeusjärjestelmiä ei pitäisi olla heidän mielestään lainkaan.”

  Ei nyt sentään liioitella. Vaikka puolueen virallinen kanta onkin laimeampi, niin piraattien joukosta löytyy kyllä sellaisia, jotka ovat samaa mieltä kyseisten kirjailijoiden kanssa – kuten esimerkiksi minä.

 6. Lukemalla kyseisen kirjan, voi hyvällä onnella selvitä kirjoittajien käsitys monopolista. Sen sijaan Pekka Raukon mielipide siitä mikä on piraattien käsitys monopolista tuli selväksi. Eikä tarvinnut lukea muuta kuin pari riviä hänen tekstiään.

  Muut, jotka haluavat aiheesta keskustella ja kenties sen jälkeen muodostaa oman mielipiteensä: tervetuloa Piraattien lukupiiriin.

 7. Matin imartelu alkaa jo lähennellä nuoleskelua ;)

  Mutta toivotaan, että piraatitkin osaavat kiteyttää jatkossa ajatuksensa muutamalle riville, niin että mielipide tulee kerralla selväksi.

 8. Några rader:

  1.Delad kultur: balansera upphovsrätten så att både skapare och nyttjare gynnas.

  2. Fri kunskap: ersätta patent med något som bättre främjar innovation.

  3. Skyddat privatliv: skydda människor från godtycklig och kränkande övervakning.

  ; )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*