Piratismia turkkilaiseen tapaan

Milloin tajusin, että Piraattipuolue alkaa olla aika iso juttu? Kun löysin naamani Turkin suurimmasta sanomalehdestä.

Tämä jännittävä tarina viime kesältä on jäänyt kertomatta, mutta kerrottakoon nyt. Vuoden 2009 kesällä paikallisen ruokapaikan pitäjä näytti Piraattinuorten nykyiselle varapuheenjohtajalle Joonas Mäkiselle kotimaansa erästä sanomalehteä, jossa komeili iso kuva piraattipuoluelaisista, joukossa Joonas. Kyse ei ollut mistä tahansa lehdestä, vaan Zamanista, levikiltään Turkin suurimmasta sanomalehdestä.

Jutussa kerrottiin siitä, että Piraattipuolue oli jättänyt puoluerekisterihakemuksensa oikeusministeriöön. Jutussa oli myös Ääni- ja kuvatallennetuottajien Arto Alaspään kommentti ja muutama lause The Pirate Bay -oikeudenkäynnistä. Kuvassa olivat myös puheenjohtaja Pasi Palmulehto, allekirjoittanut Piraattipuolueen puoluesihteeri, rahastonhoitaja Pasi Vähämartti ja Helsingin piiriyhdistyksen nykyinen varapuheenjohtaja Mikko Rauhala.

Kuvan oli ottanut Piraattinuorten toiminnanjohtaja Lotta Söderholm. Se on nähtävillä hänen Flickr-profiilissaan ja julkaistu Creative Commons -lisenssillä. Lisenssi salli kuvan käytön edellyttäen, että tekijä nimetään, että käyttö tapahtuu ei-kaupallisessa tarkoituksessa, ja että teos, jossa kuvaa on käytetty, annetaan muiden käytettäväksi samalla lisenssillä. Zaman rikkoi lisenssiä jokaisen mainitun kohdan osalta. Kyse on selvästi kaupallisesta tarkoituksesta, lehti ei maininnut kuvan ottajan nimeä, ja lehden juttuja tuskin on lisensoitu samalla lisenssillä.

Turkin suurin sanomalehti siis ”varasti” Lotan ottaman kuvan.

Tapaus ei johtanut oikeusjuttuun. Olisi ollut ehkä hieman tylyä hyökätä lehteä vastaan, kun se kerran viitsi uutisoida meistä noinkin laajasti. Voi myös olla, että toimittaja on vain erehtynyt CC-lisenssin yksityiskohdista. Skannaus Zamanin jutusta on pistetty myös nettiin. Skannatun version saatavilla olo ilman lehden lupaa rikkonee heidän tekijänoikeuttaan, mutta tässä tapauksessa heidän on aika turha valittaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*